Sari direct la conținut

CSM, revoltat în continuare, deși Parlamentul lasă procurorii și judecătorii cu pensii speciale

HotNews.ro
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Consiliul Superior al Magistraturii susține că noile măsuri adoptate miercuri de Parlament vor avea „consecințe iremediabile asupra independenței justiției şi statutului magistratului”, legislativul adoptând o variantă diferită față de cea pentru care CSM și-a dat avizul în 2022, în condițiile în care procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum.

Consiliul Superior al Magistraturii și-a exprimat dezacordul miercuri faţă de maniera în care Parlamentul României „a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, prin adoptarea de măsuri cu consecințe iremediabile asupra independenței justiției şi statutului magistratului”, după adoptatea proiectului de lege referitor la pensiile speciale.

  • „În procesul legislativ nu a existat un dialog instituțional onest între puterea legislativă și puterea judecătorească, în sensul că nu a fost solicitat un aviz real al Consiliului cu privire la forma adoptată a proiectului de lege.
  • Puterea legislativă a trimis Consiliului o altă formă a proiectului de lege, care a fost avizată favorabil cu observații prin Hotărârea plenului nr. 187 din 22.12.2022. Proiectul de lege adoptat astăzi a fost modificat succesiv în fața comisiilor Camerei Deputaților și Senatului, având o formă total diferită de cea avizată favorabil cu observații și introduce noi condiții care nu au fost supuse dezbaterilor și cu privire la care nu a fost emis avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, proiectul de lege transmis inițial și adoptat de prima cameră sesizată – Senatul României, nu prevedea nicio condiție de vârstă pentru pensionare, ci doar reglementa vechimea minimă în profesie.
  • Prin lipsa unei cooperări loiale, Parlamentul României a ignorat principii constituţionale, asumându-și generarea unor vădite consecinţe negative la nivelul întregului sistem de justiție.
  • În calitate de garant constituțional al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că astfel de modificări legislative ar trebui să se bazeze pe un dialog autentic care să includă toate puterile statului pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii”, a transmis CSM într-un comunicat de presă.

Procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum

CSM este nemulțumit în condițiile în care proiectul de lege a suferit modificări față de varianta asumată de Guvern și convenită cu oficialii europeni.

Mai exact, parlamentarii PSD și PNL au introdus derogări și excepții care amână aplicarea reformei în următorii 5 ani și prelungește eliminarea pensiilor speciale pe o perioadă de 20 de ani.

Astfel, potrivit noilor modificări procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali.

De aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare acum beneficiază și celelalte categorii de pensionari speciali și pensionarii militari, în următorii cinci ani.

USR a refuzat să voteze proiectul de lege precizând că acesta nu elimină nicio pensie specială.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro