Sari direct la conținut

Cât au cheltuit în medie românii pe asigurări anul trecut și cât de mare este deficitul de protecție în accidente, îmbolnăviri sau deces

HotNews.ro
Asigurare de viata, Foto: Andrii Yalanskyi / Dreamstime.com
Asigurare de viata, Foto: Andrii Yalanskyi / Dreamstime.com

​Deși românii au cheltuit mai mulți bani pe produse asigurări anul trecut, deficitul de protecție al acestora în fața accidentelor, îmbolnăvirilor ori decesului s-a adâncit la 620 miliarde de lei (126 miliarde euro), în creștere cu 5,6% față de 2020, arată o analiză realizată de un grup de experți independenți la solicitarea UNSAR (Uniunea Națională a Asigurătorilor și Reasigurătorilor).

  • „Deficitul de protecție, respectiv diferența între resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menține standardul de viață în cazul producerii unui eveniment neprevăzut este din ce în ce mai mare, iar ponderea în PIB a acestui deficit se menține la un nivel ridicat, de 52% (2021).
  • Pentru majoritatea familiilor efectul este scăderea drastică a nivelului de trai și dependența de ajutoarele sociale oferite de stat”, susțin asigurătorii.

Un român a cheltuit în medie 791 de lei pe asigurări anul trecut, în creștere cu 26%

Deficitul despre care vorbesc asigurătorii s-a accentuat în condițiile în care datele ASF arată că românii au cheltuit ceva mai mult pe asigurări anul trecut.

Aici ne referim la densitatea asigurărilor, indicator calculat ca raport dintre valoarea primelor brute subscrise și numărul de locuitori ai unei țări, care arată cât cheltuiește, în medie, locuitorul unei țări pentru produse de asigurare.

Cele mai recente date ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că în anul 2021, densitatea asigurărilor în România se afla la o valoare de 791 lei/locuitor, în creștere cu circa 26% comparativ cu anul precedent.

Ponderea asigurărilor de viață în România – unul dintre cele mai scăzute din regiune

Deși piața asigurărilor de viață a crescut constant în perioada 2017-2021, gradul de acoperire din țara noastră rămâne, totuși, unul dintre cele mai scăzute din regiune.

Potrivit datelor ASF, ponderea activității de asigurări de viață în totalul sectorului de asigurări se află la un nivel scăzut, comparativ cu celelalte state analizate ale UE, deși protecția financiară contractată de români prin intermediul asigurărilor de viață a urcat cu 11%.

Astfel, ponderea segmentului de asigurări de viață s-a situat la 17% în totalul subscrierilor, comparativ cu circa 74% în Italia, 46% în Franța sau 40% în Ungaria. Mai prost decât noi stă Bulgaria, unde ponderea segmentului de asigurări de viață era la 8%.

Asigurătorii cer facilități fiscale la achiziționarea asigurărilor de viață

Drept urmare, pentru a reduce din acest deficit de protecție, firmele de asigurări susțin că o soluție ar fi acordarea de facilități fiscale la cumpărarea asigurărilor de viață.

  • „Majoritatea membrilor OECD, precum și o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene stimulează prin mijloace fiscale dezvoltarea pieței asigurărilor de viață.
  • În România, polițele de asigurare de viață nu beneficiază de nicio facilitate fiscală. În acest context, UNSAR și industria de profil susțin necesitatea stabilirii unui regim fiscal stimulativ pentru achiziționarea de polițe de asigurare de viață cu componentă exclusivă de protecție.
  • O astfel de măsură va avea un impact minim asupra bugetului de stat, dar va aduce beneficii majore pentru protecția populației.”, se mai arată în comunicatul UNSAR.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR)reprezintă 20 de companii de profil, care dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro