Sari direct la conținut

Cât cheltuie românii pe trimiterea de colete și scrisori: Furnizorii privați, preferați pentru calitate, Poșta pentru prețuri – Studiu

HotNews.ro
Livrare colete, Foto: Ngampol Thongsai / Dreamstime.com
Livrare colete, Foto: Ngampol Thongsai / Dreamstime.com

​În medie o gospodărie cheltuie 32 de lei pe an cu expedieri de corespondență și 89 lei/an cu expedieri de colete, iar cei mai utilizați furnizori sunt doi operatori privați – Fan Courier și Cargus, urmați de compania de stat Poșta Română, arată un studiu reprezentativ la nivel național, solicitat de Arbitrul telecom (ANCOM).

70% din utilizatorii de servicii poștale preferă să le fie livrate expedițiile la domiciliu sau serviciu, 16% doresc la sisteme automate și 11% la oficii poștale, se arată în concluziile studiului realizat de Mercury Research, la solicitarea ANCOM.

VEZI AICI STUDIUL INTEGRAL.

  • „Mai mult de jumătate (56%) dintre respondenţi au utilizat sistemele automate (EasyBox, Pachetomat etc.) în ultimul an, românii fiind dispuși să le utilizeze din ce în ce mai mult, dar cu condiția ca acestea să existe în zona în care locuiesc.”, a precizat pe LinkedIn Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.

Studiul a fost realizat prin interviuri online pe un număr de peste 1450 de respondenți cu vârste de peste 16 ani care au folosit servicii poștale în ultimele 12 luni.

Fan Courier și Cargus, aleși pentru calitatea serviciilor, Poșta pentru prețuri

Fan Courier este cel mai utilizat furnizor pentru expedierea de corespondență și colete (ales de 70-71% din respondenți). Este urmat de Cargus (utilizat de 54-56%din respondenți), de Poșta Română (39% pentru colete și 52% pentru corespondență) și Sameday (28-31%).

Restul furnizorilor sunt utilizați de sub 20% din respondenți.

Principalele criterii de alegere a furnizorilor în general sunt calitatea serviciilor, tarifele practicate și livrarea în siguranță a trimiterilor.

Fan Courier și Cargus sunt aleși în principal pentru calitatea serviciilor, iar Poșta Română este aleasă în principal pentru tarifele practicate.

Când se hotărăsc ce furnizor să aleagă pentru a face o expediere, utilizatorii contactează direct furnizorul (41%), se informează de pe platforme online/intermediari (36%) sau ascultă de recomandările familiei sau cunoștințelor (35%).

11% dintre respondenți nu ar accepta întârzieri nici dacă livrarea e gratuită

43% din utilizatorii de servicii poștale fac achiziții online de câteva ori pe lună și 40% de câteva ori pe an.

Timpul de livrare este foarte important pentru majoritatea respondenților.

Majoritatea utilizatorilor (75%) ar accepta o livrare mai lentă pentru o plată mai mică. 23% dintre ei acceptă maximum 1 zi întârziere, 32% maximum 2 zile și 20% 3 zile sau mai mult.

12% din utilizatori acceptă livrare mai lentă doar dacă e gratuită, iar 11% nu acceptă întârzieri nici dacă livrarea e gratuită.

Pentru cea mai recentă comandă dintr-un magazin online național respondenții au plătit în medie 38 de lei. 12% dintre ei au avut transport gratuit.

Sursa foto: Ngampol Thongsai / Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro