Sari direct la conținut

​Cât costă certificatul digital calificat pentru a depune e-Factura la ANAF de la 1 ianuarie 2024

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Ca să depui e-Factura de anul viitor la ANAF, obligație a tuturor companiilor, PFA și ONG-uri, ai nevoie neapărat de un certificat digital calificat. Acela este necesar pentru Spațiul Privat Virtual (SPV).

Prețurile pentru certificatul digital calificat variază și sunt între 30 – 45 euro pentru un an, iar pe termen puțin mai lung, de 3 ani, ajung până în jurul valorii de 80 euro. Atenție că prețurile sunt fără TVA.

Dacă ai un PFA și lucrezi cu firme sau alte entități (B2B), iar până acum te autentificai în SPV cu user și parola de persoană fizică, pentru e-Factura ai neapărată nevoie de certificat digital calificat de semnătură electronică.

De asemenea, dacă ai o firmă și facturezi către altele, trebuie să știi că nu e treaba contabilului să se ocupe de înregistrarea facturilor tale la ANAF. Prin urmare, și tu ai nevoie de un certificat digital calificat pe firmă pentru a depune facturile.

Bineînțeles, rămâne de văzut dacă vor suporta serverele Ministerului de Finanțe (nu mai sunt de câțiva ani ale ANAF) volumul de date. Dacă nu veți reuși să depuneți în timpul zilei, din cauza sistemului informatic, poate va trebui să o faceți noaptea pe la orele 12:00 – 1:00.

Sunt aplicații de facturare care au integrat e-Factura și care te ghidează pas cu pas cum să le folosești.

Care e termenul de transmitere a facturii electronice la ANAF

În primele 6 luni din 2024 ANAF nu va da sancțiuni, dar ar fi bine, totuși, să depui facturile (modificarea a venit prin OUG 115/2023). E perioada în care doar se transmit. Începând cu 1 iulie, se vor aplica și sancțiuni.

Tot o noutate introdusă săptămâna trecută prin aceeași OUG este și legată de clarificările privind termenul de depunere.

Acest termen este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.

Practic, așa cum spunea și consultantul fiscal Adrian Bența, cel mai târziu am putea transmite factura până pe data de 20 a lunii următoare inclusiv, iar pentru cei ce automatizează softurile, ar fi bine să se păstreze termenul de maxim 5 zile calendaristice de la emiterea facturii.

Ministerul Finanțelor și ANAF au făcut un ghid pentru cei interesați. S-au făcut și două seminarii web la ANAF, dar nu este de ajuns. Probabil vor mai urma și altele.

Ce amenzi sunt la e-Factura

După cele 6 luni vor veni și amenzi.

Dacă nu declari se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro