Sari direct la conținut

Cât câștigă un broker de asigurări și cum vor fi afectați cei 30.000 de angajați de plafonarea la 8% a comisionului la vânzarea RCA

HotNews.ro
Broker de asigurari, Foto: Psisaa / Dreamstime.com
Broker de asigurari, Foto: Psisaa / Dreamstime.com

​În lipsa unor studii de impact făcute de ASF la plafonarea prețurilor RCA, brokerii în asigurări au făcut o analiză privind veniturile celor 30.000 de distribuitori de asigurări care au intermediat peste 97% din veniturile din vânzarea de polițe RCA, avertizând că foarte mulți vor renunța la această meserie.

Un broker are un venit net între 1.271 lei si 1.525 lei/lunar din RCA

Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) a prezentat miercuri o analiză de impact privind plafonarea comisionului de distribuție la 8% din polițele RCA.

  • „La data de 30.09.2022, conform ultimului raport de piață ASF cu date oficiale, clasa de asigurari A10 (care cuprinde RCA și CMR) a însemnat prime de 5.477.781.874 lei, din care 5.353.967.038 lei prin brokerii de asigurare si retelele lor de distributie: 97,7%.
  • Veniturile generate distribuitorilor de asigurari de catre clasa A10, conform aceluiasi Raport, (pag. 57), au fost de 686.385.332 lei.
  • Împărțind venitul generat la primele intermediate rezultă ca valoarea comisionului mediu pe clasa A 10 a fost, în primele 9 luni din 2022, de 12,82% din prima incasata.
  • Venitul incasat de distribuitori, 686.385.332 lei, trebuie împărțit însă la cele 9 luni și la cca. 30.000 de distribuitori care activează oficial în piața asigurărilor, conform registrului intermediarilor secundari, ținut de ASF.
  • Rezultă un venit brut de cca. 2.542 lei/lună/persoană, iar peste 40% din această sumă reprezintă taxe, accize și impozite directe și indirecte, încasate de statul român.
  • Pentru producerea acestui venit brut sunt angajate însă cheltuieli: chirii, utilități, combustibil, telecomunicații, cursuri și examinări obligatorii, consumabile, dotări IT, costuri de emitere polițe, contabilitate pentru PJ-uri, costuri pentru conformare la legislația specifica (GDPR și Legea 236/2018), costuri de notificare a clientului la expirare, costuri bancare de încasare și transfer al primelor, procesare, administrare, back-office și altele.
  • Venitul net este între 50% și 60% din cei 2.542 lei, adică intre 1.271 lei și 1.525 lei/lunar, venit insuficient pentru traiul unui lucrător din asigurări, dar pe care îl completează cu venituri din asigurari generale sau din alte activități.”, se arată în comunicatul PRBAR.

Plafonarea va înjumătăți veniturile brokerilor și mulți vor renunța la această meserie

Brokerii avertizează că „prin plafonarea comisionului de intermediere RCA la maxim 8%, media comisionului la RCA coboară spre 5%, sub jumătate față de media celor 9 luni din 2022, deci cca. 30.000 de distribuitori vor avea venituri sub jumătate, iar mulți vor renunța la această meserie.”

  • „Asta în contextul în care România este subasigurată, doar 20% dintre locuințe au asigurare obligatorie și doar cca. 15% au asigurare facultativă.”, se arată în analiza Patronatului brokerilor.

Brokerii susțin că dincolo de efectele negative din industria de asigurări, și statul va încasa jumătate din cât încasează astăzi, ca urma a înjumătățirii veniturilor acestor angajați.

  • „Autoritățile nu au făcut analiza simplă de mai sus, nici nu au evaluat munca depusă de către distribuitori și nici impactul asupra acestora. În forma actuală, propunerea de reglementare avansată către Guvern constituie un bumerang care va lovi piața de distribuție și în final consumatorul.
  • În concluzie, nu este justificată o intervenție a statului prin plafonarea comisionului de distribuție, dar putem accepta înghețarea acestor comisioane pe durata înghețării tarifelor, din solidaritate cu efortul autorităților pentru a opri creșterea prețurilor pe RCA și din solidaritate cu clienții noștri.”, se mai arată în comunicatul PRBAR.

Brokerii de asigurări acuză că sunt discriminați în raport cu firmele de asigurări

Brokerii de asigurări se opun plafonării comisionului de distribuție la 8% din prețul RCA și cer autorităților ca acest comision să fie înghețat la nivelul stipulat în contractele de distribuție semnate cu firmele de asigurări la data de 28 februarie 2023, de vreme ce și asigurătorii vor fi obligați să vândă RCA la prețurile din ultima zi a lunii februarie din acest an.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), organizație care reprezintă 80 de companii de brokeraj de asigurare, a reacționat marți față de noul proiect gândit de ASF pentru plafonarea prețurilor RCA la nivelul din 28 februarie 2023.

  • „Membrii UNSICAR înțeleg demersurile autorităților în direcția prevenirii eventualelor efecte negative asupra consumatorilor ca urmare a insolvenței Euroins România, dar măsura plafonării comisioanelor brokerilor la 8% nu este o soluție corectă pentru piața în care ne desfășurăm activitatea. Dupa cum se mentioneaza in proiect, singurul element care se plafoneaza in proiect este comisionul intermediarilor, restul elementelor fiind inghetate la pretul de piata.
  • În acest context, UNSICAR propune autorităților ca nivelul comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA să fie limitat la nivelul menționat în contractele de distribuție valabile între asigurători și distribuitori la data de 28.02.2023, pentru o perioada de 6 luni de la data intrării în vigoare a viitorului act normativ. Astfel, sarcina financiară și riscul măsurilor luate va fi suportat în mod egal de asigurători și intermediari.”, se arată în comunicatul Uniunii.

Înghețarea prețurilor RCA pentru 6 luni la nivelul datei de 28 februarie 2023 ar urma să fie decisă miercuri de Guvern, pentru a calma lucrurile în plin faliment Euroins, dar soluția gândită de ASF are multe defecte și unii șoferi vor plăti mai mult pe asigurările auto, arată datele brokerilor consultate de HotNews.ro.

Sursa foto: Psisaa / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro