Sari direct la conținut

Cât de mult ajută Germania Ucraina? O analiză a Institutului Kiel scoate la iveală informații despre care se vorbește mai puțin

HotNews.ro
Soldat ucrainean pe un tanc Leopard 2 pe frontul din Tokmak, regiunea Zaporojie, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean pe un tanc Leopard 2 pe frontul din Tokmak, regiunea Zaporojie, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Multă vreme, Germania a fost considerată reticentă în a oferi ajutor în armament Ucrainei. Dar Republica Federală este acum al doilea cel mai mare susținător al țării atacate de Rusia. Aceasta a stabilit recent Institutul Kiel pentru Economia Mondială, pe baza angajamentelor asumate. Iar guvernul federal a oferit acum informații despre valoarea livrărilor care au fost efectiv efectuate.

Ajutorul militar acordat Ucrainei, încă de la începutul invaziei ruse, a costat Germania în jur de 5,2 miliarde de euro. Acest lucru reiese din răspunsul scris al Ministerului Federal de Finanțe la întrebarea lui Sevim Dağdelen (din partea partidului Stângii), aflat la dispoziția publicației Spiegel.

Contribuția germană

Potrivit acestui document, Ministerul Apărării a cheltuit aproximativ 1,63 miliarde de euro în anul financiar 2022, pentru sprijinul bilateral pentru Ucraina „cu material militar ca parte a donațiilor materiale sau livrărilor din industrie”.

Mai departe se scrie că „în exercițiul financiar 2023, până acum s-au cheltuit aproximativ 2,886 miliarde de euro pentru aceste servicii.” Aceasta include costurile pentru înlocuiri compensatorii ale materialelor predate. În plus, e vorba de „material militar în valoare de aproximativ 620 de milioane de euro”, precum și „servicii generale de sprijin, precum asistență administrativă, transportul răniților, antrenament sau exerciții similare, de aproximativ 55 de milioane euro”.

Ucraina nu va fi facturată pentru ajutor împotriva războiului rus de agresiune, se explică în documentul evocat de publicația germană. În unele cazuri, materialul este oferit gratuit, în alte cazuri, guvernul federal încearcă să stabilească valoarea de piață a armelor date prin „Facilitatea europeană pentru pace”. Acesta este un depozit de bani înființat de UE în urmă cu un an și jumătate, pentru echipamente și instruirea forțelor armate ucrainene.

Angajamente și critici

La conferința de presă din luna iulie, cancelarul Olaf Scholz (SPD) a declarat că, pe baza deciziilor anterioare, până în 2027 vor fi cheltuite până la 17 miliarde de euro pentru livrările de arme către Ucraina. Ministrul Apărării, Boris Pistorius (SPD), a anunțat lunea trecută un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de euro, în principal pentru muniție.

Politiciana Stângii, Sevim Dağdelen, respinge ajutorul pentru arme. „Miliardele în cadouri pentru Ucraina extrem de coruptă sunt în detrimentul contribuabililor din Germania”, spune aceasta, citată de Spiegel. Guvernul federal ar trebui „să investească într-o soluție de pace în Ucraina și în sistemul de educație și sănătate din această țară, în loc să ardă din ce în ce mai mulți bani într-un război de uzură fără sens”.

Europa stă în față

Europa a depășit în mod clar SUA în ajutorul promis pentru Ucraina, angajamentul total al UE este acum aproape de două ori mai mare decât cel american, potrivit Ukraine Support Tracker.

Un motiv principal pentru aceasta este noua „Facilitate pentru Ucraina” a UE, în valoare de 50 de miliarde de euro, dar și alte țări europene și-au sporit sprijinul, cu noi pachete multianuale.

Dacă se adaugă și alte țări vest-europene, ne-membre ale UE (Marea Britanie, Norvegia, Elveția), diferența față de SUA crește și mai mult. Volumul total promis de donatorii europeni (UE și non-UE) se ridică la 156 de miliarde euro, față de mai puțin de 70 de miliarde euro, din SUA.

„Este remarcabil cât de repede a trecut Europa la un program de sprijin permanent, pe mai mulți ani, pentru Ucraina. În comparație, SUA sunt acum semnificativ în urmă, nefiind luate noi angajamente semnificative, în ultimele luni. Dublarea ajutorului UE este o schimbare remarcabilă în comparație cu primul an de război, când SUA au dat direcția”, spune Christoph Trebesch, șeful echipei care a creat Ukraine Support Tracker și director al centrului de cercetare de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW Kiel).

Ukraine Support Tracker este o bază de date de sprijin militar, financiar și umanitar pentru Ucraina. Aceasta poate fi consultată în detaliu, pe țări, cu ajutoare acordate și angajate.

Potrivit acestei surse, din 22 februarie 2022, până în 9 iulie 2023, România a trimis echipament militar în valoare de 3 milioane euro, 1.900 de tone de combustibil și 11 ambulanțe complet echipate, pe lângă bunuri din categoria asistență umanitară (echipament medical, medicamente, vaccinuri, alimente).

În 5 aprilie 2023, în cadrul unei reuniuni a NATO, Ministrul de Externe român ar fi anunțat o contribuție în valoare de 830.000 dolari la NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund. În 9 iulie 2023, surse oficiale monitorizate de Ukraine Support Tracker au anunțat că în România va fi creat „un hub regional pentru pregătirea piloților care vor zbura pe avioane F-16”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro