Cât de reală a fost întâlnirea lui Putin cu mamele soldaților trimiși la război în Ucraina? Cine sunt de fapt femeile prezente la ședința cu liderul de la Kremlin
Presa de stat din Rusia a difuzat imagini înregistrate cu președintele rus Vladimir Putin de la o întâlnire cu mamele soldaților ruși mobilizați în războiul din Ucraina într-o încercare de a liniști femeile care și-au pierdut sau riscă să își piardă copiii sau soții în conflictul început de Rusia. În schimb Ukrainska Pravda relatează că femeile care au fost prezente la întâlnirea cu Putin sunt de fapt din structurile proguvernamentale.
Les „mères de soldats”:Beltseva(Russie Unie),vice-directrice du centre sportif Iounost de Moscou et députée municipale,Belekhova,cheffe de l’administration régionale de la région de Moscou, Tas-ool,cheffe de la direction des affaires familiales à Touva.
\uD83E\uDD23https://t.co/0uFNF5xoMN— Hic Etnunc \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 рускій кремль, іди нахуй! (@HEtnunc) November 25, 2022
Astfel, cea care i-ar fi raportat lui Putin problemele armatei ar fi fost o deputată a partidului Rusia Unită și directoare adjunctă la un centru sportiv din Moscova, Olga Beltseva.
O altă interlocutoare a președintelui a fost Iulia Belekhova, șefa Comitetului Executiv pentru Regiunea Moscova a mișcării pro-guvernamentale Frontul Popular All-Russian (ONF). Ea conduce, de asemenea, Asociația președinților consiliilor clădirilor de apartamente din regiunea Moscova. În 2016, a fost inclusă pe listele candidaților Rusia Unită pentru Duma de Stat, dar nu a a fost aleasă.
De asemenea, a fost identificată Nadezhda Uzunova, care a fost în 2019 consilier pe politică internă a șefului republicii Khakassia, iar acum ar fi responsabilă de „Frăția de luptă” Ust-Abakan pentru colectarea ajutorului umanitar pentru cei mobilizați.
Despre necazurile mamelor soldaților ruși a venit să discute și Irina Tas-ool, șefa departamentului pentru familie, tineret și sport din administrația districtului Kaa-Khem din republica rusească Tuva.
Lângă Putin s-a aflat și regizoarea Olesia Șighina, care realizează filme patriotice ortodoxe.
În dreapta lui Putin, cu batic negru, a stat Zharadat Agueva, care ar fi o reprezentantă a „aristocrației cecene”. Fiii ei sunt oficiali de securitate de rang înalt, comandantul batalionului „Vest-Akhmat”, Ismail Aguev și șeful Departamentului de Afaceri Interne al districtului Kurchaloi, Rustam Aguev. Ambii luptă în Ucraina. Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, l-a numit în mod repetat pe Rustam Aguev „frate”.
Această ultimă informație a fost publicată de jurnalistul Andrew Roth pe pagina sa de Twitter, spunând că una dintre mamele prezente la întâlnirea cu Putin are doi fii: „unul este un comandant militar superior, iar celălalt este un șef al poliției locale”, care i-ar fi amenințat pe mobilizați că nu vor ajunge acasă dacă vor fi văzuți plimbându-se pe străzi.
Kremlin appears to have gone all out with the soldiers’ mothers. One, from Chechnya, has two sons: one is a senior military commander and the other is a local police chief who threatened mobilisation dodgers that they wouldn’t be allowed to walk the streets if he made it home.
— Andrew Roth (@Andrew__Roth) November 25, 2022
De asemenea, Dmitri, fondatorul site-ului War Translated, notează că una dintre „mamele” soldaților morți Ucraina povestește la masă cu Putin, în timp ce acesta soarbe din ceai, cum a murit fiul său în război, deși acesta ar fi murit din 2019.
— Dmitri (@wartranslated) November 25, 2022
Astfel, Putin le-a invitat pe mamele și femeile care i-au servit scopului, și anume de a manipula din nou oamenii de acasă.
Putin va întâlni ”mame scoase din mâneca sa, care vor pune întrebări adecvate şi îi vor mulţumi, ca de fiecare dată”, şi-a exprimat regretul Olga Ţukanova, mama unui tânăr care îşi efectuează serviciul militar.
”Vladimir Vladimirovici, răspundeţi la întrebările noastre!”, a cerut această femeie, care vrea să se asigure că fiul său de 20 de ani nu va fi trimis ilegal pe front sau la frontiera cu Ucraina, unde cad de asemenea obuzele.
Putin meets with a handpicked group of soldiers’ mothers, inviting zero of the actual activists who have been lobbying on behalf of their sons (and wives for their husbands). The Kremlin didn’t offer a live broadcast. Even planted guests can go off script? pic.twitter.com/IGv42f7lRu
— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) November 25, 2022
Mamele soldaților își strigă durerea pe internet
Mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în toată Rusia de câteva săptămâni şi cer prin mesaje video difuzate pe canale de internet în limba rusă ca preşedintele Vladimir Putin să-şi respecte promisiunile făcute, relatează France Presse, citată de Agerpres.
După ce a ordonat o mobilizare parţială în septembrie, Kremlinul a dat asigurări că sutele de mii de înrolaţi vor urma un antrenament solid, vor primi un echipament bun şi nu vor fi trimişi în prima linie a războiului din Ucraina.
Ea a venit special la Moscova din oraşul Samara, situat la 900 km est, cu speranţa că va fi primită la Kremlin. Degeaba. ”Cred că ei se tem că i se va pune întrebări incomode. Dar el trebuie să rezolve problema!”, afirmă ea.
Preşedintele rus ştie cât de sensibil este subiectul legat de rudele soldaţilor.
Statutul lor de mame şi soţii de bărbaţi mobilizaţi, plecaţi să servească patria, le conferă o legitimitate şi o formă de protecţie în faţa persecuţiilor, autorităţile neputând să le considere drept opozante obişnuite.
Explicațiile sociologilor
În societatea rusă, ”există un sentiment instinctiv că soţiile au dreptul” să ceară socoteală puterii, afirmă Aleksei Levinson, sociolog la centrul independent Levada.
Aceste femei ”cer statului să-şi îndeplinească funcţia de ”părinte colectiv” al mobilizaţilor”, adaugă el. ”Când statul sau comandamentul militar nu-şi îndeplineşte atribuţiile, femeile fac reclamaţii”, spune expertul citat.
Pentru moment, mişcarea este disparată, puţin coordonată. Apelurile rudelor în suferinţă sunt difuzate pe reţelele sociale, unde colective neoficiale se înghesuie în jurul unor personalităţi mai vocale.
Este şi cazul Olgăi Ţukanova, care într-o înregistrare video, difuzată de unele canale de social media ruse, i se adresează lui Putin: ”Vladimir Vladimirovici, sunteţi bărbat sau ce? Aveţi curajul să ne priviţi în ochi? Nu cu soţii şi mame alese la comandă, ci cu femei adevărate, care au venit din diferite oraşe până aici pentru a se întâlni cu dumneavoastră”.
De ce aparițiile lui Putin în public sunt false
Kamil Galeev, cercetătorul și analistul rus de la Wilson Center, spunea la începutul lui noiembrie că o luptă MMA ce a avut loc la Moscova în 2011 între rusul Aleksander Emelianenko și americanul Jeff Monson a fost un punct de turnură pentru aparițiile lui Putin în public. Asta s-ar putea explica și filmările înregistrate, nu în direct, și cu femei din structuri pro-guvernamentale.
Putin a asistat la meci și imediat după ce Emelianenko a câștigat a luat microfonul să țină un discurs. El a fost huiduit de cei 22.000 de oameni prezenți și a trebuit să plece.
„Asta trebuie să fi durut: în primul rând Putin nu prea iese în public. Majoritatea aparițiilor sale în public sunt false”, subliniază Galeev, amintind că în majoritatea vizitelor el e însoțit de același grup de ofițeri ai serviciului său de protecție care sunt costumați în pescari, oameni care merg la biserică șamd.
Putin s-a folosit de întâlnirea cu aceste femei pentru a le transmite femeilor să nu creadă tot ce văd la televizor sau citesc pe internet, deoarece acolo circulă multe informații „false” despre conflict.
Ce nu înțeleg analiștii occidentali când vorbesc de Rusia
„Ceea ce mi se pare complet absurd când vine vorba de putinologie este că aceasta tinde să atribuie deciziile lui Putin îngrijorărilor legate de politica externă în timp ce ignoră aproape complet politicile domestice”, subliniază Kamil Galeev, adăugând că majoritatea analiștilor străini vorbesc doar de „geopolitică” și „geosecuritate” când analizează acțiunile președintelui rus.
„Nu mă înțelegeți greșit, nu e vorba că Putin ar fi un geniu malefic care controlează totul. Este invers. El urmează opinia publică dar nu în sensul a ceea ce oamenii spun explicit (nimănui nu-i pasă), ci în sensul de a ceea ce ei își doresc implicit. Iar oamenii [în Rusia] doresc război”, spune analistul de la Wilson Center, unul dintre cele mai cunoscute think tank-uri americane.
El mai afirmă că un Putin care pare pașnic și nu declanșează războaie pentru o perioadă prea lungă de timp ar fi privit de ruși ca slab și demn de râs, însă un Putin care „luptă cu NATO” este popular în mod autentic.
„Iar el vrea să fie popular. Prin urmare, el trebuie să lanseze războaie fiindcă asta își doresc oamenii și așa își doresc să îl vadă”, conchide Kamil Galeev.