Sari direct la conținut

Câte microîntreprinderi au unul sau doi salariați / Numărătoarea Ministerului Finanțelor

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Numărul microîntreprinderilor care au declarat, pentru luna septembrie 2023, unul sau doi salariați este de 2.478, potrivit informațiilor furnizate HotNews.ro de Ministerul Finanțelor.

Dintre acestea, doar 1.293 au salariați plătiți cu salariul minim pe economie. Precizăm că datele oferite de minister se referă la luna septembrie 2023.

Reamintim că legislația s-a modificat la microîntreprinderi de la 1 ianuarie 2024.

Astfel, acum sunt două cote de impozitare. Pragul pentru micro rămâne același, de 500.000 euro, dar au apărut altele noi în funcție de care se plătește impozitul.

Astfel, sunt următoarele cote de impozitare:

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro
  • 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară activități, principale sau secundare în diverse coduri CAEN (vezi în Legea 296/2023 care sunt acele coduri și dacă te încadrezi acolo).

O singură microîntreprindere plătitoare de impozit pe venit

Dacă un antreprenor deține mai multe microîntreprinderi, trebuie să știe că numai una va putea fi plătitoare de impozit pe venit (care și acesta s-a modificat, detaliem mai jos). Restul vor fi cu impozit pe profit de 16%.

Mai exact, conform OUG 115/2023 (Ordonanța trenuleț) asociații/acționarii persoanei juridice române care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât și la alte persoane juridice române care îndeplinesc condițiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, o singură persoană juridică română.

Microîntreprinderile nu mai au facilitatea de a scădea din impozitul pe venit donațiile către ONG-uri

Din anul 2024, microîntreprinderile nu mai pot sponsoriza astfel încât să aibă facilitatea fiscală de a scădea din impozitul datorat procentul de 20%.

Așa cum spunea recent și consultantul fiscal Cornel Grama, o pot face în continuare, dar fără nicio facilitate fiscală.

Conform OUG (115/2023), ultimul an fiscal în care sumele reprezentând sponsorizări/burse rămase de reportat se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este anul fiscal 2023.

Mai sunt și alte modificări fiscale care afectează microîntreprinderile. Astfel, vezi și:32 modificări fiscale care intră în vigoare în 2024: de la PFA și microîntreprinderi, la companiile mari, salariu minim, TVA și accize

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro