Sari direct la conținut

Câți români nu vor mai contribui la Pilonul II, după exceptarea IT-știlor. Radu Crăciun: La pensie vor avea de suferit – DOCUMENT

HotNews.ro
programatori-laptop, Foto: Dreamstime
programatori-laptop, Foto: Dreamstime

„Vom ajunge în urma exceptării IT-istilor de la contribuția la Pilonul II la aproximativ 1 milion de români care nu vor mai contribui pentru o perioadă de timp la acest sistem ceea ce cu siguranță nu va fi în avantajul lor.”, a declarat marți Radu Crăciun, președintele APAPR.

750.000 de salariaţi din construcţii, agricultură, industrie alimentară nu contribuie la Pilonul II până în 2028, iar prin legea taxelor Guvernului Ciolacu (296/2023) încă 200.000 de angajați din IT vor fi exceptați automat de la contribuția la acest Pilon.

Dacă vor totuși să transfere banii la pensia administrată privat, IT-știi trebuie să facă o cerere către angajator.

„Vom ajunge în urma exceptării IT-istilor de la contribuția la Pilonul II la aproximativ 1 milion de români care nu vor mai contribui pentru o perioadă de timp la Pilonul 2 ceea ce cu siguranță nu va fi în avantajul lor. Este un avantaj pe termen foarte scurt, dar la pensie vor avea de suferit pentru ca vor avea mai putini bani in contul de pensie.”, a declarat marți Radu Crăciun, președintele APAPR (asociația administratorilor fondurilor de pensii).

Acesta a subliniat faptul că în cei 15 ani de pensii private, evoluția contribuțiilor nu a fost cea planificată inițial.

„A fost o creștere, urmată de o corecție importantă, iar acum ne aflăm într-un oarecare proces de recuperare. Sper din toată inima că de la începutul anului viitor să vedem această creștere de la 3,75% la 4,75%, care a fost legalizată de Guvern și care este parte a angajamentului luat de România în PNRR.”, a declarat Radu Crăciun.

Valoarea unui cont ar fi trebuit să fie cu 36% mai mare

Oficialul APAPR a făcut și un calcul privind câți bani ar fi trebuit să aibă românii în conturi dacă s-ar fi respectat planul inițial al contribuțiilor ce ar fi trebuit virate la Pilonul II de pensii.

Ipotetic, un român cu salariul mediu care a contribuit continuu la Pilonul II între 2008 şi 2023 ar avea azi în cont o sumă medie de 36.000 de lei. Dacă s-ar fi respctat calendarul inițial de contribuții, suma acumulată ar fi fost de 49.000 de lei.

Plățile din Pilonul II ar putea atinge 2 miliarde de lei în acest an / În 7-8 ani generația decrețeilor va ieși la pensie

Cu toate acestea, Pilonul II de pensii a ajuns în cei 15 ani la peste 8,1 milioane de participanți în septembrie 2023, din care doar 4,1 milioane de participanți sunt activi.

„Avem 1,7 miliarde de lei plăți în Pilonul II, cu șanse mari ca anul acesta sa atingem pragul de 2 miliarde de plăți. Plățile au crescut exponențial de la an la an.

În aproximativ 7-8 ani generația decrețeilor va iesi la pensie și acela va fi un punct important al acestei evoluții, cu o creștere substanțială a celor îndreptățiti să-și primească pensia privată. Cu atât mai important este să avem o lege a plății pensiilor.”, a spus Radu Crăciun.

Pilonul II de pensii a ajuns în septembrie 2023 la active de 117,1 miliarde de lei, iar câștigul net din investiții (net de comisioane) a fost de 30,3 miliarde de lei.

Soldul cumulat al profitabilității administratorilor din Pilonul II e negativ

În privința profitabilității administratorilor din Pilonul II de pensii, datele APAPR arată că dacă unii administratori au reușit în timp să intre pe profit, la nivel cumulat industria este pe minus.

În 5 ani activele din Pilonul II vor ajunge la 50 miliarde de euro

Potrivit acestuia, în următorii 5 ani activele din Pilonul II de pensii se vor dubla. „În doar 5 ani activele fondurilor de pensii se vor dubla și cât s-a acumulat în 15 ani se va acumula în 5 ani. Este vorba de o creștere normală accelerată a activelor – 50 miliarde de euro în 5 ani. Întrebarea este cum ii vom pune la treaba?”, a precizat acesta.

Potrivit acestuia, prioritățile pentru dezvoltarea Pilonului II ar trebui să fie:

  • Creşterea contribuţiei (la 4,75% în 2024), apoi 6% pe termen mediu
  • Revenirea la contribuţii obligatorii pentru aproape 1 milion de români (construcţii, agricultură, industrie alimentară, IT): jalon PNRR în T1 2025
  • Diversificarea orizontului investiţional
  • Legea plăţii pensiilor
  • Predictibilitate şi stabilitate legislativă
  • Sustenabilitate financiară pentru administratorii fondurilor de pensii

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro