Cu ce este amenințată Ucraina de Slovacia dacă o lasă fără gaz rusesc: „După 1 ianuarie, vom evalua situația”
Slovacia va lua în considerare măsuri împotriva Ucrainei, cum ar fi oprirea furnizării de energie electrică de urgență după 1 ianuarie, dacă aceasta, așa cum a anunțat, va opri tranzitul de gaze rusești către Slovacia, a declarat vineri premierul Robert Fico, potrivit Reuters.
Slovacia a încercat să mențină livrările de gaz rusesc prin Ucraina și pentru anul 2025, deși Kievul a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit cu Moscova, care expiră la sfârșitul anului.
Slovacia susține că rutele alternative i-ar crește brusc costurile și i-ar afecta propriile operațiuni de tranzit, făcându-o să piardă 500 de milioane de euro, potrivit lui Fico.
Fico: „După 1 ianuarie, vom evalua situația”
Într-un mesaj video postat vineri pe Facebook, Fico și-a reiterat opinia conform căreia oprirea gazului prin Ucraina ar afecta UE și competitivitatea acesteia.
El a dat vina pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care s-a contrazis public în ultima săptămână.
„După 1 ianuarie, vom evalua situația și posibilitățile de a lua măsuri reciproce împotriva Ucrainei”, a declarat Fico în înregistrarea video.
„Dacă este inevitabil, vom întrerupe livrările de energie electrică de care Ucraina are nevoie în timpul întreruperilor de rețea. Sau vom conveni asupra unui alt mod de acțiune”, a adăugat el.
Slovacia nu va rămâne fără gaze, are contracte pentru gaz non-rusesc
Ucraina a declarat că va înceta să mai permită gazului rusesc să circule pe teritoriul său de la 1 ianuarie.
Slovacia a declarat că această măsură nu va afecta nevoile sale de consum datorită capacităților de stocare, în condițiile în care principalul cumpărător de gaze al țării, SPP, are contracte pentru achiziționarea de gaze din surse non-rusești cu BP, ExxonMobil, Shell, Eni și RWE.
Fico a schimbat politica externă a Slovaciei de la preluarea puterii în urmă cu puțin mai mult de un an, în special prin oprirea ajutorului militar pentru Ucraina și întărirea relațiilor cu Rusia. Duminică, Fico a devenit cel de-al treilea lider UE care îl vizitează pe președintele rus Vladimir Putin la Moscova de la începutul războiului.
Cu toate acestea, Slovacia a furnizat, de asemenea, ajutor umanitar Ucrainei și exportă motorină și electricitate către țara vecină. În perioada ianuarie-noiembrie a acestui an, Slovacia a exportat 2,4 milioane de megawați/oră de electricitate, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 152%.
Slovacia, al cărei premier naţionalist Robert Fico a vizitat Moscova săptămâna aceasta, a declarat vineri că este pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.
Putin declarase și el joi că Slovacia s-a oferit să fie o „platformă” pentru eventuale negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.
Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Fico că doreşte să îl „ajute” pe Vladimir Putin „să facă bani pentru a finanţa războiul cu Kievul”, în această perioadă de tensiuni privind tranzitul gazului rusesc către Europa de Est, pe care Kievul a anunţat că doreşte să îl oprească.