Culisele retrimiterii legii pensiilor in Parlament. Surse: Traian Basescu s-a temut de reactia UDMR
Decizia presedintelui Traian Basescu de a retrimite legea pensiilor in Parlament este legata si de faptul ca reprezentantii UDMR, nemultumiti de forma actuala a legii, ar fi fost dispusi sa voteze un eventual demers de suspendare a presedintelui, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Coincidenta sau nu, articolul propus spre modificare, adica scaderea varstei de pensionare la femei de la 65 la 63 de ani, este exact amendamentul UDMR, adoptat in Comisia de munca de la Camera si respins in plen, la forma finala. Surse apropiate Palatului Cotroceni sustin insa ca retrimiterea legii n-are legatura cu teama fata de o eventuala suspendare votata de UDMR.
In urma cu doua saptamani, Marko Bela a cerut in sedinta Coalitiei ca varsta de pensionare la femei sa fie redusa de la 65 de ani la 63. Initial, PDL a acceptat cerinta partenerilor de Coalite, iar amendamentul a fost adoptat in Comisia de munca. In plenul Camerei Deputatilor, democrat-liberalii au respins amendamentul UDMR, care prevedea ca varsta de pensionare la femei sa fie de 63 de ani.
Sursele HotNews.ro sustin ca premierul Emil Boc nu a fost de acord cu amendamentul pentru ca cei din Comisia Europeana nu au acceptat reducerea varstei de pensionare a femeilor. Pentru a tempera spiritele in Coalitie, democrat-liberalii le-ar fi sugerat udemeristilor ca legea pensiilor are sanse mari sa se intoarca in Parlament de la Curtea Constitutionala pe fondul contestatiilor PSD si PNL.
Dupa ce Curtea Constitutionala a dat miercuri aviz favorabil legii, reprezentantii UDMR ar fi transmis pe diverse canale PDL-ului ca pot exista dezertari din partea parlamentarilor UDMR la votul pe motiunea de cenzura si pe posibila suspendare a presedintelui Traian Basescu.
In presa au aparut pe surse informatii contradictorii in ceea ce priveste votul din CCR. Scorul a fost de 5-4 pentru constitutionalitatea legii. Pe de o parte, surse din interiorul Curtii Constitutionale au declarat, citate de ziarul Evenimentul Zilei, ca reprezentantul PSD – judecatorul Ion Predescu ar fi votat pentru constitutionalitatea legii; o alta parte a presei sustine, tot pe surse din interiorul Curtii, ca votul reprezentantului UDMR Zoltan Puskas a fost pentru constitutionalitatea legii pensiilor.
Totodata, in discursul sustinut in Parlament pe 21 septembrie Traian Basescu pleda pentru egalizarea varstei de pensionare. „Masura de crestere progresiva pana in 2030 a varstei de pensionare, pana la 65 de ani, precum si egalizarea acesteia la femei si barbati, este necesara, avand in vedere tendintele demografice ingrijoratoare, din Romania si nu numai, inclusiv in Uniunea Europeana”, a declarat seful statului.
Articolul referitor la varsta de pensionare sta la baza cererii de reexaminare anuntata joi de catre presedintele Traian Basescu.
Dupa anuntul lui Traian Basescu, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca apreciaza decizia sefului statului de a retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii, aratand ca parlamentarii Uniunii vor vota pentru diferentierea varstei de pensionare intre femei si barbati.
„Domnul presedinte a facut foarte bine ca a ajuns la aceasta decizie. Initial era propunerea noastra aceasta varianta si anume 63 de ani (n.r. varsta de pensionare) la femei si 65 de ani la barbati. In continuare, sustin ca este o propunere buna si parlamentarii UDMR vor vota aceasta varianta, respectiv 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Deci, e foarte bine ca presedintele a retrimis legea pensiilor la Parlament”, a declarat Bela, citat de Agerpres.