Culmea sfidarii: Senatorii au aprobat urmarirea penala in cazul Seres, dar au arhivat si secretizat dosarul original astfel ca procurorii nu mai pot face nimic
Senatorii blocheaza marile dosare de coruptie chiar si atunci cand aparent dau cale libera procurorilor. Cele doua hotarari din 26 august, prin care s-a aprobat inceperea urmarii penale in cazurile Seres si Pacuraru, contin la punctul 3 urmatoarea prevedere: “dosarele si materialele anexate, transmise Senatului, se secretizeaza si se arhiveaza la Senat”. Altfel spus, in cazul lui Seres, procurorii nu mai pot face nimic, cele 70 de volume in original fiind arhivate si secretizate la Senat.
Cazul Pacuraru este diferit, deoarece seful DNA a trimis copii si a pastrat originalul, astfel ca ancheta a putut continua. Senatorul Eckstein Kovacs (UDMR), membru al Comisiei juridice, sustine ca Senatul a comis un abuz care trebuie indreptat.
“Nu cred ca Senatul este depozit de dosare. Au facut o prostie si ea trebuie corectata. In aceeasi hotarare in care Senatul a decis sa inceapa urmarirea penala s-a decis sa se retina dosarul, ceea ce este un abuz”, a declarat pentru HotNews.ro senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter. Indreptarea erorii nu pare insa chiar atat de simpla.
Hotararea a fost adoptata de plenul Senatului, prin urmare tot plenul va trebui sa adopte o hotarare prin care asa numitul dosar al privatizarilor strategice din energie, in care Seres este acuzat de tradare prin transmitere de informatii clasificate, sa fie desecretizat, scos din arhiva Senatului si trimis procurorilor. Cata vreme sta in Senat, procurorii de la Directia de Investigarea a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) nu pot continua ancheta.
Dupa cum au constatat si senatorii, cea mai mare parte a dosarului se bazeaza pe interceptari telefonice care nu pot fi refacute. Senatorul Eckstein Kovacs sustine ca hotararile au plecat din Comisia juridica fara masura secretizarii si arhivarii dosarelor. “Au fost amendamente facute pe genunchi in plen”, suntine senatorul UDMR.
Parchetul vrea dosarul inapoi
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a adresat acum doua saptamani Senatului solicitand restituirea dosarului original in cazul Codrut Seres. Oficiali din Parchetul General sustin insa ca Senatul n-a dat nici un raspuns. Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, sustine ca hotararea secretizarii si arhivarii s-a luat de plenul Senatului la propunerea Biroului Permanent. Stenograma sedintei biroului permanent din 25 august nu contine insa nici o referire la secretizarea si arhivarea dosarelor trimise la Senat de procurori. Prin urmare, tot nu e clar cine e autorul propunerii si cine a introdus-o in textul hotararii.
Vasiliu confirma ca Senatul a primit o adresa de la Parchetul General, dar sustine ca “doamna Norica Nicolai nu a predat inca cele 70 de volume trimise de procurori Senatului”. Dosarele Sers si Pacuraru s-au aflat in fisetul Noricai Nicolai, care este presedintele Comisiei juridice. Senatorul PNL n-a putut fi contactat pana la aceasta ora.
Unii specialisti in drept penal consultati de HotNews.ro sustin ca hotararea Senatului este nelegala. Potrivit legii informatiilor clasificate, secretizarea unor documente se poate face doar de catre institutia care le-a emis. Altfel spus, in cazul Seres, secretizarea dosarului o putea dispune Parchetul General, nu senatorii. In opinia lor, decizia Senatului de a secretiza si arhiva dosarul original al ministrului Seres precum si copiile dosarului Pacuraru ar putea afecta cursul unor eventuale procese.
Comisia juridica va cere plenului desecretizarea dosarului Seres
Comisia juridica va propune miercuri plenului Senatului desecretizarea dosarului Seres, astfel incat documentele primite de la Parchetul General sa fie restituite institutiei, a declarat senatorul PNL Norica Nicolai, precizand ca este vorba de niste copii considerate originale de Parchet.
„In ceea ce priveste solicitarea Parchetului General de a se restitui dosarul Seres, am luat decizia sa propunem maine (n.r. miercuri) plenului Senatului modificarea textului din hotarare care vizeaza secretizarea si arhivarea copiilor pe care le-am primit pentru a analiza acest dosar”, a anuntat marti presedintele Comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai, citat de NewsIn.
Senatorul PNL a precizat ca numai plenul poate lua decizia de desecretizare. Potrivit Noricai Nicolai, comisia pe care o prezideaza va face „xerocopii dupa xerocopiile” inaintate de Parchet, deoarece, din discutiile pe care social-democratul Doru Ioan Taracila le-a avut cu procurorul general Codruta Kovesi, „Parchetul nu dispune de originale, ci considera copiile din dosar originale”.
Propunerea Comisiei juridice va fi facuta dupa ce Parchetul General a sustinut ca Senatul a secretizat dosarul de urmarire penala a lui Seres.