Sari direct la conținut

Cum ajuta statul trei societati energetice care au datorii de 6 miliarde de lei

HotNews.ro

Trei mari societati sunt datoare statului cu aproape sase miliarde de lei, ceea ce inseamna aproximativ 1,5 miliarde de euro. Sunt sume care au fost acumulate in ultimii 20 de ani, iar acum nu exista nici cea mai mica sansa sa fie platite. Drept urmare, statul a decis sa ceara acordul Comisiei Europene si Fondului Monetar International pentru curatarea de datorii a celor trei societati: Compania Nationala a Huilei (CNH), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN).

Conform datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscale (ANAF), CNH este cel mai mare datornic la stat, suma depasind un miliard de euro. Mai precis, datoriile totale ajung la aproximativ cinci miliarde de lei, din care 3,5 miliarde de lei sunt la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale. Restul reprezinta datorii la bugetul asigurarilor de sanatate si la cel al somajului.

CNH-agresata de firmele capusa

Compania Nationala a Huilei este cel mai mare furnizor de carbune energetic pentru termocentralele din Romania. Timp de 20 de ani a fost lasata sa acumuleze aceste datorii, cele mai multe fiind facute in perioada 1993-1996. Ideea stergerii datoriilor la aceasta companie este mai veche. Autoritatile spera sa faca din CNH o societate rentabila. Si in urma cu un an, Ministerul Economiei si Finantelor a solicitat Comisiei Europene sa se pronunte in privinta stergerii datoriilor istorice ale societatii. Este o companie mult protejata de-a lungul timpului. Anul trecut au fost oprite chiar si procedurile de executare silita pentru datorii de 844 milioane lei pe motiv ca societatea sa-si poata continua activitatea si pentru a putea plati salariile celor peste 11.000 de angajati.

Compania primeste si ajutoare de stat. In perioada 2007-2010, cu avizul Comisiei Europene, statul poate acorda CNH ajutoare de stat, sub forma de subventii, in valoare de aproximativ 1,29 miliarde de lei. Sumele enorme care ar fi trebuit platite la stat s-au adunat din cauza unui management defectuos care a lasat firmele capusa sa deruleze afaceri pe spatele companiei timp de mai multi ani. La un moment dat, autoritatile de control ale statului au descoperit 14 firme capusa in jurul societatii.

SNLO-achizitii paguboase

Si SNLO are datorii uriase la stat, acestea depasind 800 de milioane de lei. Din acest motiv, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a inceput procedura de executare silita. In nenumarate randuri, conducerea societatii a fost acuzata in mai multe randuri ca face achizitii paguboase si inutile, precum masini de lux, care au agravat problemele financiare. A fost acuzata chiar ca a finantat, in 2006, echipa de fotbal Pandurii Tirgu Jiu.

SNLO se afla in subordinea Ministerului Economiei si are ca obiect principal de activitate extragerea si comercializarea lignitului. Societatea Nationala a Lignitului Oltenia are in prezent aproximativ 9.000 de angajati. In programul de restructurare pentru anii 2009-2012 este prevazuta disponibilizarea a 1.300 ortaci angajati in minele de subteran care se vor inchide treptat.

RAAN-datorii uriase la societati si banci

SNLO are si de primit bani, nu numai de dat. De la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) are de primit circa 130 de milioande de lei pentru unele livrari de carbune. RAAN este o societate aflata in procedura de executare silita, actiunea fiind introdusa de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, care vrea astfel sa se asigure ca-si va recupera integral datoria de 130 de milioane de lei. RAAN este o mare datornica si la stat cu peste 132 de milioane de lei. Regia are ca obiect principal de activitate producerea apei grele si a produselor conexe, precum si producerea de energie electrica si termica. In acest moment, regia are mari probleme financiare, mai ales din cauza datoriilor uriase catre alte societati si catre banci. Si RAAN este o societate care a fost ajutata mult de stat, insa acest sprijin nu a rezolvat problemele. Pentru eficientizarea productiei de apa grea a fost majorarea pretului de vanzare al produsului catre rezervele statului cu 43 la suta, de la 1428 lei/kg la 2050 lei/kg. De asemenea, anul trecut, Regia a fost ajutata de stat prin marirea fondului de salarii pentru cei 4.050 de angajati.

Societatea are si probleme legate respectarea directivelor europene privind protectia mediului. Termocentrala de la Halanga care asigura consumul de abur tehnologic si energie electrica pentru Combinatul de Apa Grea se confrunta cu mari probleme de mediu. Autorizatia integrata de mediu a unitatii a expirat la sfarsitul anului 2008. Problemele trmocentralei sunt legate de montarea unei noi instalatii de desulfurare a gazului de cocserie, precum si a unei instalatii de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii.

RAAN si CNH urmeaza sa fie monitorizate timp de doi ani, in urma acordului incheiat de Romania cu FMI. Aceasta monitorizare consta in faptul ca societatile nu au voie sa majoreze salariile si vor urma o politica de restructurare drastica.

Ministerul Economiei vrea sa scuteasca societatile de datorii pentru a le introduce „curate” in cele doua comanii energetice care vor fi infiintate in urma reorganizarii strategiei energetice. „Acest lucru vrem sa-l discutam si cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, in ideea de a curata. Vrem sa utilizam aceasta forma de ajutor de stat pentru a nu introduce acest balast in cele doua companii”, a afirmat ministrul economiei, Adriean Videanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro