Cum apare un nou monopol in orasele din Romania: sute de firme scoase din piata serviciilor de deratizare si dezinsectie
Arbitrul pietei de utilitati publice a emis in martie 2015 un Ordin prin care firmele si persoanele fizice sunt obligate sa incheie contracte pentru deratizare, dezinsectie si dezinfectie doar cu firma care face aceste servicii pe domeniul public. Si in Legea serviciului de salubrizare se spune ca operatorii au “exclusivitatea prestarii serviciului de salubrizare pe raza unitatilor administrativ-teritoriale, acordata fie in baza hotararii de dare in administrare, fie in baza hotararii de atribuire si a contractului de delegare a gestiunii”. Noile prevederi legislative inseamna scoaterea din piata si falimentul pentru sute de firme din toata tara.
Pana acum, cetatenii si firmele, pentru domeniul privat, puteau sa incheie contract cu ce firme doreau pentru aceste servicii. Acest Ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) va duce la monopolizarea pietei si disparitia firmelor mici care nu pot castiga licitatia sa presteze aceste servicii pentru intreg orasul, pe domeniul public, dar care incheiau contracte cu firme si persoane fizice pentru domeniul privat, este de parere Asociatia Romana de Combaterea Vectorilor in Igiena Publica. Aceasta a cerut in instanta suspendarea Ordinului.
ANRSC a aprobat pe 24 martie 2015 Ordinul 82/2015 privind aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localitatilor. La articolul 109, alineatul 2 se precizeaza ca “Operatiunile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare se presteaza numai de catre operatorul licentiat de A.N.R.S.C. caruia i-a fost atribuita activitatea in gestiune directa sau delegata de catre unitatea administrativ-teritoriala, in conditiile legii”. Pe intelesul tuturor, persoanele fizice sau juridice care doresc sa cumpere servicii se deratizare, dezinsectie si dezinfectie nu vor mai putea incheia contracte cu ce firma doresc, in baza unei oferte de pret, ci vor fi obligati sa incheie contracte doar cu firma care are contract primaria pentru aceste servicii pe domeniul public.
Intr-o scrisoare trimisa catre ANRSC si presedintele Romaniei – Klaus Iohannis, Asociatia Romana de Combaterea Vectorilor in Igiena Publica, care reprezinta mai multe firme din acest domeniu, a cerut revocarea prevederilor art. 109 alin. (2) din Ordin, pe motiv ca acestea ar fi nelegale.
documente
(29 Sept 2015) PDF, 25MB
“Privitor la prevederile Ordinului 82 din 2015, publicat in Monitorul Oficial M.O. nr.195/2015, in cadrul Sectiunii 11 – dezinsectia, dezinfectia, deratizarea consideram ca o parte din aceste prevederi sunt confuze, abuzive si in contradictie cu Constitutia Romaniei, cu drepturile legislative nationale, cat si cu cele Uniunii Europene, care vor aduce prejudicii si daune deosebit de serioase Autoritatilor Administratiei Publice Locale, al Unitatilor Administrativ – Teritoriale, Directiilor de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii, Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, inclusiv Guvernului Romaniei privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare, a IMM-urilor din cadrul serviciilor de dezinsectie, dezinfectie si deratizare, prescurtat D.D.D., a producatorilor si distribuitorilor de produse specifice pentru igiena publica, si mai ales utilizatorilor, beneficiarilor, persoanelor juridice si fizice. Anumite prevederi din acest ordin din cadrul Sectiunii 11 sunt impotriva circulatiei libere a serviciilor, a liberei initiative, a competitiei, a concurentei intre prestatori si a dezvoltarii serviciilor DDD pe o piata libera, creaza un nou monopol asupra beneficiarilor, persoane juridice si persoane fizice. Mai mult ati incercat sa va justificati, sa induceti ideea apararii unui interes public major in prevederile legislative ale Ord. 82, cu scopul de a justifica emiterea prevederile neconforme, abuzive, nedemocratice contrare in mod evident cu politica economica si legislatia romana, a Constitutiei Romaniei, a politicii si legislatiei Uniunii Europene, a acquis-ului comunitar”, se arata in scrisoarea trimisa de ARCVIP catre ANRSC si presedintele Romanie i- Klaus Iohannis.
“Prin prevederile abuzive si ilegale, pe care le consideram, dvs. ati creat primul monopol de servicii din Romania la adresa utilizatorilor, beneficiarilor, persoanelor fizice si juridice a carei actiune se desfasoara in interiorul proprietatii private. Asociatia noastra este membru al CEPA, asociatia europeana in pest control, si am discutat cu partenerii nostri respectiv cu asociatiile profesionale in domeniu din Marea Britanie, Germania, Ungaria, Spania prinvind legislatia specifica si va comunicam pe aceasta cale ca nu exista asemenea prevederi legislative in niciuna dintre tarile UE. (…) Un alt aspect deosebit de grav este ca prin impunerea acestui nou monopol persoanelor fizice, juridice veti distruge cea mai mare parte a IMM-urilor, prestatori de servicii DDD, in special agentii economici mici si mijlocii care activau intr-o piata libera si concurentiala, conforma cu economia de piata, cu politica economica a tarii si a Uniunii Europene si veti favoriza, proteja cativa agenti economici care au deja concesiuni / delegari ale serviciului de salubritate – activitatea DDD. In fapt distrugeti o parte a adevaratului motor al dezvoltarii activitatii economice, cu concurenta normala care are efecte benefice, stimulative, astfel ca ar fi trebuit protejata, prin instituirea unui cadru legislativ conform cu legislatia nationala si a acquis-ului comunitar care sa asigure o dubla protectie, atat la nivel macroeconomic, cat si la nivel microeconomic”, mai explica ARCVIP.
Doru Ciocan, presedintele ANRSC, contactat de HotNews.ro, a explicat ca daca aceasta activitate va fi realizata de un singur operator la nivelul unui oras, atunci tratamentele se fac unitar, iar daunatorii vor fi combatuti mai eficient.
“Oare de ce credeti ca este nevoie de aceasta prevedere? Firma care a castigat licitatia pentru a presta aceste servicii la nivelul unui oras face tratamentele cu aceeasi solutie si in aceeasi perioada peste tot, astfel ca vectorii de risc vor fi combatuti eficient. Daca sunt mai multe firme, fiecare face cum vrea. Nu vrem sa creem monopol. Consiliul Concurentei a explicat ce inseamna monopol. Tratamentele trebuie facute unitar”, a explicat Ciocan.
Pe 29 iulie 2015, ARCVIP a cerut la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea executarii Ordinului 82/2015. Urmeaza sa vedem ce decizie va lua instanta.
In Bucuresti, deocamdata acest Ordin nu se aplica deoarece noul contract de de delegare a serviciului de dezinsectie si deratizare inca nu a fost incheiat, acum desfasurandu-se procedurile premergatoare licitatiei, insa in cateva orase din tara care au finalizat aceasta procedura, prevederea se aplica.
De exemplu, Primaria Oradea a semnat in 2013 cu compania Romprest Service un contract in valoare de 1,6 mil. lei (circa 360.000 de euro) privind concesionarea serviciului public de deratizare, dezinsectie si tratamente fitosanitare care se aplica pe domeniul public al municipiului.
Contractul se deruleaza pe o perioada de patru ani, 2013-2017. Acum oradenii sunt obligati sa incheie contracte numai cu firma Romprest.
Si la Zalau este aceeasi situatie, serviciul de deratizare si dezinsectie fiind delegat firmei Coral Impex in 2012 pentru o perioada de 8 ani. Si aici firmele si persoanele fizice sunt obligate de Primarie sa incheie contracte pentru domeniul privat doar cu firma Coral Impex.
La nivelul tarii deja se prefigureaza impartirea pietei intre cativa mari jucatori, firmele mici fiind excluse sau fiind nevoite sa subcontracteze de la marile firme.
De exemplu, firma Coral Impex are deja contracte de delegare de gestiune pentru deratizare, dezinsectie si dezinfectie in 6 orase, unele incheiate recent, altele in urma cu multi ani si prelungite: Cluj Napoca; Brasov; Targu Mures; Zalau; Ploiesti; Tulcea.
In 2006, Primaria Cluj a concesionat societatii Coral Impex prin licitatie serviciul de deratizare, dezinfectie si dezinsectie a municipiului, la o redeventa de 5.000 de euro pe an, pe o perioada de cinci ani. Contractul cu Coral urma sa expire in 2011, insa administratia locala in mandatul fostului primar Sorin Apostu, condamnat pentru fapte de coruptie, s-a grabit sa-l prelungeasca in 2010 cu inca 7,7 ani cu o motivatie de domeniul fantasticului, dupa cum atragea atentia opozitia din Consiliul Local (CL) de la acea vreme. Si anume ca operatorul ar fi facut o serie de investitii si ar fi achizitionat utilaje pentru a face fata cerintelor primariei, dar nu a reusit sa le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract deja scursi la momentul 2010. Coral Impex, a incasat in 9 ani peste 15 milioane de euro de la bugetul local, scrie actualdecluj.ro.
In Bucuresti, contractul cu 3D Romania a fost incheiat in urma cu 20 de ani, el fiind prelungit/modificat prin 7 acte aditionale, pana in iunie 2015, in aceasta perioada compania incasand peste 400 milioane lei.Primaria Capitalei a platit anul trecut circa 30 milioane de lei (aprox. 6.7 milioane Euro) firmei 3D Romania pentru combaterea tantarilor si sobolanilor, la fel si in 2013, potrivit unui raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Acum se fac pregatirile pentru demararea licitatiei pentru delegarea gestiunii acestui serviciu. Citeste aici mai mult.