Sari direct la conținut

Cum ar trebui sa se comporte bancile cu rau platnicii?

Una dintre problemele generate de criza economica este si cresterea numarului celor care nu isi mai pot plati ratele la creditele luate intr-o veselie in ultimii ani. Drept urmare, bancile au inceput sa ii streseze pe datornici cu telefoane si mesaje mai mult sau mai putin amenintatoare, iata ce declara pentru Evenimentul Zilei una dintre victime:

Am luat un credit si s-a intamplat sa intarzii cu plata ratei. Am fost sunat de trei-patru ori pe zi de catre angajatii bancii pentru a ma presa sa ma grabesc cu plata. Ma hartuiesc. Nu mi se pare o procedura legala. Ei trebuie sa faca ceea ce au de facut: de exemplu, sa-mi puna penalitati. Aceste telefoane primite zilnic, atat pe fix, cat si pe mobil, mi se par revoltatoare. Am locuit foarte multi ani in alte state din Europa, dar asa ceva nu am mai intalnit.

Cu alte cuvinte, desi nu isi mai plateste ratele, omul nostru nu doreste sa fie deranjat de catre creditor, ca are alte treburi mai importante de facut. In plus, daca stie ca in asemenea cazuri bancile de dincolo nu procedeaza la fel cum procedeaza cele romanesti, inseamna ca nu este la prima abatere de acest gen.

Acum, sa explic pe scurt de ce bancile aplica aceasta tactica de hartuire.

In momentul in care un debitor nu isi mai plateste ratele, banca poate aplica patru metode prin intermediul carora incearca sa isi recupereze banii: (i) il invita pe restantier la sediu si ii ofera posibilitatea unei reesalonari, (ii) il streseaza pe om cu telefoane si amenintari, (iii) il executa daca are ce executa si (iv), vinde creditul neperformant unei companii specializate in recuperari de credite, care incepe sa aplice metoda (ii).

In Romania, cele mai multe restante se inregistreaza in cazul creditelor de nevoi personale fara garantii. In aceste conditii, bancile nu se inghesuie sa ii execute pe restantieri pentru ca nu au ce executa si in plus, cheltuielile cu recuperarea acestor bani ar depasi in multe cazuri sumele recuperate. Nici aplicarea unor penalitati si majorari de intarziere nu genereaza rezultate – cum sa poata omul plati mai mult, daca nu are bani sa isi plateasca nici macar ratele nemajorate? Prin urmare, bancile apeleaza la tactici de guerrilla, respectiv stresarea celor cu restante pana cand acestia cedeaza.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro