Cum arată planurile climatice ale giganților din industria petrolului și gazelor naturale
Scenariile de reducere a carbonului proiectate de mai mulți giganți din domeniul petrolului și gazelor naturale sunt „incompatibile” cu obiectivele Acordului de la Paris pentru evitarea încălzirii globale devastatoare, potrivit unui studiu prezentat marți, citat de AFP.
Publicat în revista Nature Communications, studiul reprezintă o analiză realizată de o echipă internațională de experți a șase scenarii de emisii de la trei giganți europeni din domeniul energiei – Equinor, BP și Shell – și a celor elaborate de Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
Experții au comparat apoi aceste traiectorii diferite cu scenariile descrise într-un raport special al Grupului de experți privind schimbările climatice al Națiunilor Unite (IPCC), care vizează limitarea încălzirii medii globale la 1,5°C.
Analizând toate aceste scenarii, echipa a estimat care ar fi temperaturile maxime și cele de sfârșit de secol în fiecare caz.
Aceștia au analizat, de asemenea, schimbările fundamentale din sectorul energetic, care contribuie în mare măsură la emisiile de gaze cu efect de seră și care ar putea face posibilă atingerea sau nu, într-un scenariu sau altul, a obiectivelor stabilite prin Acordul de la Paris.
În cadrul acordului istoric din 2015, națiunile s-au angajat să limiteze încălzirea globală la „mult sub” +2°C față de nivelurile preindustriale, sau chiar la +1,5°C dacă este posibil.
„Majoritatea scenariilor pe care le-am analizat sunt incompatibile cu Acordul de la Paris, deoarece nu reușesc să limiteze încălzirea la +mult mai puțin de 2°C+ și ar depăși cu mult limita de 1,5°C”, a declarat Robert Brecha, de la grupul de reflecție Climate Analytics, coautorul principal al studiului.
„Transformarea sectorului energetic este esențială” pentru atingerea obiectivelor „iar factorii de decizie politică au nevoie de evaluări științifice solide și transparente”, precum acest studiu, a subliniat el.
Analiza lor concluzionează că scenariul Shell, denumit Sky, ar duce la o încălzire de 1,81°C până în 2069.
O purtătoare de cuvânt a Shell a declarat pentru AFP că scenariul Sky este doar una dintre mai multe posibilități, adăugând că echipele lor fac „evaluări bazate pe ipoteze și cuantificări plauzibile, care nu sunt menite să fie predicții ale unor evenimente sau rezultate viitoare probabile.
Potrivit studiului, în scenariul Rebalance al Equinor, încălzirea ar atinge un maxim de 1,73°C peste nivelurile preindustriale până în 2060.
Scenariul Rapid al BP ar duce la o încălzire maximă de 1,73°C până în 2058, în timp ce scenariul Net Zero ar duce la o încălzire medie de cel mult +1,65°C, potrivit analizei.