Sari direct la conținut

Cum au evoluat in ianuarie dobanzile la depozite si credite

HotNews.ro

Potrivit datelor BNR publicate astazi, in luna ianuarie, bancile au continuat sa reduca atat dobanzile la credite, cat si dobanzile la depozite. Depozitele si creditele in euro – Dobanda medie platita de banci la depozitele noi in euro constituite de populatie a scazut de la 3,43% in decembrie, la 3,24% in ianuarie. In acelasi timp, DAE la creditele noi pentru consum a ajuns la 6,55%, in scadere semnificativa fata de decembrie, cand DAE a fost de 8,43%, insa nu stiu cum s-a ajuns la aceasta medie din moment ce, conform site-ului conso.ro, cel mai ieftin credit pentru nevoi personale (si acela garantat cu ipoteca) are o DAE de aproximativ 7%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

DAE la creditele ipotecare in euro s-a redus de la 6,14% in decembrie, la 5,89% in ianuarie, insa in ianuarie 2010 DAE medie era de 5,69%. Programul Prima Casa influenteaza in mod evident dobanzile, cel mai ieftin credit ipotecar acordat in afara PC avand o DAE in jurul a 6%.

Depozitele si creditele in lei

In luna ianuarie, bancile au platit in medie o dobanda de 7,23% la depozitele noi constituite in lei de catre populatie, in scadere atat fata de procentul de 7,63% inregistrat in decembrie, cat si fata de procentul de 9,67% inregistrat in ianuarie 2010.

In ce priveste dobanzile la credite, DAE la creditele noi pentru consum a fost de 17,47%, procent similar celui din luna anterioara, dar in scadere fata de ianuarie 2010, cand DAE era de 21,78%. DAE la creditele ipotecare a fost de 10,89%, usor mai mare decat in decembrie, dar mai mica decat in urma cu 12 luni (13,63%).

Daca discutam despre companii, acestea au luat in ianuarie credite cu o dobanda medie de 9,25%, mai mica atat fata de decembrie (9,51%), cat si fata de ianuarie 2010 (13,82%).

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro