Sari direct la conținut

Cum comenteaza Victor Ponta rezultatele recensamantului populatiei: Din pacate, am fost peste 50% in 29 iulie 2012 care am dat "lovitura de stat"

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta considera ca la referendumul de anul trecut pentru demiterea presedintelui s-au prezentat peste 50% dintre cei cu drept de vot. „Am vazut si eu datele finale ale recensamantului. Mai bine mai tarziu decat niciodata, doar ca, din pacate, am fost peste 50% in 29 iulie 2012 care am dat lovitura de stat cum ar spune unul din ramasi in urma. Am fost peste 50%, nu ne mai foloseste foarte mult acum”, a spus Ponta, la inceputul sedintei de Guvern, comentand rezultatele recensamantului populatiei.

Acesta a cerut ministrului de interne si ministrului administratiei sa vada „cum adaptam toata legislatia noastra la o realitate care acum nu mai este contestat de nimeni”. „O sa va rog domnule ministru de Interne si cu ministrul Administratiei sa vedem cum adaptam toata legislatia noastra la o realitate care acum nu mai este contestata de nimeni – cati suntem, cum se fac cvorumurile, liste permanente, pentru ca din pacate deciziile de anul trecut ale Curtii Constitutionale au reusit mai mult sa ne incurce decat sa ne lamureasca si poate pentru viitor nu mai patim ce am patit anul trecut. Daca o data s-a intamplat nu mai trebuie sa se intample si a doua oara”, a precizat premierul.

In schimb, ministrul de Interne, Radu Stroe, a spus ca acum legea prevede ca listele permanente tin de competenta Autoritatii Electorale Permanente, nu de a Guvernului.

Dupa acest raspuns al ministrului de interne, Victor Ponta a adaugat ca vicepresedintele Liviu Dragnea are responsabilitate in aceasta privinta. „Domnule vicepremier, aveti responsabilitate, oricum este domeniul preferat…”, a spus Ponta.

Populatia stabila a Romaniei era de 20.121.641 persoane la 20 octombrie 2011, arata rezultatele finale ale recensamantului, cu un milion mai mult decat aratau rezultatele preliminare din august 2012.

Nota redactiei:

Indiferent de rezultatele finale ale recensamintului, rezultatele nu au nici o relevanta legala in privinta stabilirii cvorumului de la referendum ul din 2012 sau de la referendumuri viitoare. Numarul romanilor cu drept de vot este stabilit de Autoritatea Electorala Permanenta pe baza datelor de la Directia de evidenta a populatiei din Ministerul de Interne, si el cuprinde atit romanii cu drept de vot aflati in tara (adica ceea ce a comunicat INS, prin rezultatele de la referendum), cit si romanii cu drept de vot aflati in strainatate (din care INS a putut sa cuprinda in recensamint doar 727.500, fara a avea instrumente legale sa-i contorizeze pe toti cetatenii romani plecati in strainatate). Dan Gherghut, vicepresedinte INS, a declarat joi ca „datele de la recensamint nu pot fi folosite in nici un caz pentru organizarea unui referendum”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro