Sari direct la conținut

Cum e mai bine? Candidati noi, fara experienta dar tineri sau candidati din randul actualilor consilieri locali? Infruntarea echipelor PNL si PSD pentru Consiliul Local Iasi

HotNews.ro

Cat de integri sunt candidatii propusi la Consiliul Local Iasi, in conditiile in care PNL si PSD s-au intrecut in garantii si oferte „curate”? Cine sunt cei care vor conduce cu adevarat orasul? Desi majoritatea electoratului este înclinat sa acorde o importanta mai mare viitorului primar si candidatilor pentru aceasta functie, în realitate, un rol chiar mai important decât cel al sefului administratiei este jucat de rolul viitorului Consiliu Local. HotNews.ro a realizat o analiza in detaliu a numelor propuse de cele doua mari partide care vor domina viitorul parlament local al orasului.

Cele mai importante partide din Iasi au propus echipe diametral opuse pentru a forma viitorul Consiliu Local la Iasi. Echipa care il sustine pe principalul candiat, actualul viceprimar cu atributii de primar Mihai Chirica (PSD), este formata in majoritate din actuali consilieri locali si oameni cu experienta in campul muncii, media de varsta fiind de peste 44 de ani. De partea cealalta, PNL a propus o echipa tanara, formata din persoane care nu au mai avut contact cu administratia publica, exceptie facand doi actuali consilieri judeteni. Marius Bodea, candidatul PNL la Primaria Iasului, a apelat mai mult la „pepiniera” liberala in alegerea echipei, de la fostul PDL preluand doar un IT-ist, fost sef al tinerilor democrati din Iasi. Este foarte importanta componenta viitorului Consiliu Local, deoarece multe din deciziile administrative vor fi luate doar in urma votului consilierilor locali, primarul neavand putere de decizie. De exemplu, consilierii decid ce bunuri din patrimoniul public si privat pot fi vandute sau concesionate, stabilesc cuantumul taxelor si impozitelor locale si bugetul unitatii adminsitrativ teritoriale si, implicit, cum vor fi cheltuiti banii cetatenilor.

  • Propunerile PSD pentru Consiliul Local Municipal Iasi (locurile considerate eligibile)

– Au mai facut parte din Consiliul Municipal si/sau Judetean Iasi – 66,66% (8/12)

– Au fost lideri sau membri ai altor partide inainte de PSD – 25% (3/12)

– Sunt/au fost cadre didactice (preuniversitare si universitare) – 50% (6/12)

– Sunt oameni de afaceri/activeaza in mediul privat – 25% (3/12)

– Media de varsta – 44 de ani

– Au sub 45 de ani – 58,33% (7/12)

– Au peste 60 de ani – 0% (0/12)

– Sunt femei – 25% (3/12)

1. Mihai Chirica – Actualul viceprimar cu atributii de primar Mihai Chirica (44 de ani) este candidatul PSD la Primaria Municipiului Iasi. Lucreaza de 14 ani in aceasta institutie, cea mai lunga perioada fiind director tehnic. In 2012 a fost pentru prima oara pe listele pentru Consiliiul Local Iasi, tot atunci fiind numit si viceprimar din partea „aripii” social democrate a USL.

2. Camelia Gavrila – In prezent sefa a Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila (55 de ani) este consilier local de 16 ani. Gavrila a fost membra PNL multi ani, insa in toamna anului 2014 a trecut recent in tabara social democrata si candideaza de pe pozitia a doua pe lista PSD. Totusi, zvonurile politice spun ca inspectorul general va candida pentru un post de parlamentar in toamna, astfel ca actuala candidatura are doar rolul de a intari echipa formata de candidatul PSD.

3. Tudor Ciuhodaru – Intr-o postura similara se afla a treia propunere a PSD, actualul deputat Tudor Ciuhodaru, care a revenit in PSD dupa ce a cochetat cu PP-DD si UNPR. Medicul specializat in medicina de urgenta a fost cadru universitar si in toamna va candida pentru a al treilea mandat de parlamentar.

4. Catalin Bulgariu – Economist si conferentiar universitar, Catalin Bulgariu (43 de ani) este si in prezent consilier local.

5. Paul Boiesteanu – Paul Corneliu Boiesteanu (56 de ani) este consilier local PSD si profesor universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi. La institutia de invatamant superior, Boiesteanu este decan, insa in mandatul trecut a fost prorector.

6. Gabriel Harabagiu – Consilier local in actualul mandat si director al Casei de Cultura a Studentilor, Harabagiu (35 de ani) este cunoscut ca un apropiat al lui Mihai Chirica si dat ca viitor viceprimar in cazul in care Chirica va fi ales primar. Harabagiu are si o firma de colectare materiale reciclabile.

7. Calin Scripcariu – Profesor universitar si sef de sectie in cadrul Institutului de Medicina Legala Iasi, Calin Scripcaru (55 de ani) face parte si in prezent din randul consilierilor locali social democrati. In trecut a fost si directorul Spitalului de Psihiatrie Socola Iasi.

8. Marcel Istrate – Profesor universitar si prorector la Universitatea Tehnica, Marcel Istrate (56 de ani) este la primul contact cu scena politica locala.

9. Catalina Aldea – Si Catalina Aldea este noua pe lista consilierilor locali PSD, ea fiind medic rezident.

10. Florin Boca – Omul de afaceri Florin Boca (37 de ani) a fost ales consilier local pe listele PP-DD in 2012, dar ulterior a intrat in PSD si acum candideaza pentru un nou mandat ca social democrat. Este implicat in proiecte imobiliare si este unul din cei mai bogati alesi locali.

11. Marius Aur – Directorul restaurantelor McDonald’s din zona, Marius Aur (45 de ani) este si in prezent consilier local PSD.

12. Dana Tautu – Consilier juridic

Nota: In cazul in care Camelia Gavrila si Tudor Ciuhodaru vor deveni parlamentari in toamna, urmatorii pe lista sunt omul de afaceri Gabriel Surdu, fost presedinte PDL Iasi si „uns” viceprimar dupa ce a trecut la PSD din calitatea de consilier local democrat si actualul consilier Vasile Sandu (sindicalist la RATP, 55 de ani).

  • Propunerile PNL pentru Consiliul Local Municipal Iasi (locurile considerate eligibile)

– Au mai facut parte din Consiliul Municipal si/sau Judetean Iasi – 16,66%(2/12)

– Au fost lideri sau membri ai altor partide inainte de PNL – 8,33% (1/12)

– Provin din vechiul PDL – 8,33% (1/12)

– Sunt/au fost cadre didactice (preuniversitare si universitare) – 16,66% (2/12)

– Sunt oameni de afaceri/activeaza in mediul privat – 41,66% (5/12)

– Media de varsta – 36 de ani

– Au sub 45 de ani – 91,66% (10/12)

– Au peste 60 de ani – 0% (0/12)

– Sunt femei – 8,33% (2/12)

1. Marius Bodea– Primul candidat de pe lista propusa de PNL Iasi este directorul Aeroportului Iasi Marius Bodea, candidatul partidului la Primaria Municipiului Iasi. Bodea a mai fost prefect al Iasului si sef la Protectia Consumatorului, in rest fiind angajat al mai multor companii din mediul privat.

2. Ciprian Bostan– Pe locul 3 se afla Ciprian Bostan, un om de afaceri local care se ocupa cu importul de produse naturiste. Multe produse sunt aduse de Bostan din Hawaii si au la baza sucul fructelor de Noni, benefic pentru sistemul imunitar. Sediul firmei sale se afla in cartierul de vile I.C. Bratianu, construit de fostul lider PNL Iasi Relu Fenechiu. Omul de afaceri candideaza pentru prima oara la un post de consilier local pe listele PNL, acesta fiind singurul partid in care a activat. Bostan mai face parte din Clubul Antreprenorilor Liberali si unul din cluburile Rotary Iasi.

3. Vlad Ghizdovat – In varsta de 28 de ani, Ghizdovat este asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, doctorand la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi si este angajat al Spitalului Sfantul Spiridon. Ghizdovat nu a mai facut parte din alt partid si se afla pentru prima oara pe listele pentru un post de consilier local. In prezent, Ghizdovat este si reprezentantul PNL in Consiliul de Administratie al Citadin.

4. Etienne Ignat– (31 de ani) nu a mai fost consilier local sau judetean si este antreprenor in domeniul fondurilor europene de circa zece ani si trainer. Sotia sa detine si o companie de PR.

5. Eduard Boz (31 de ani) are un cabinet particular de avocatura si in 2012 a fost ales pe lista de consilieri judeteni a PNL Iasi. In prezent, este liderul consilierilor judeteni liberali, insa pentru alegerile din acest an a trecut in echipa lui Marius Bodea pentru un post de consilier local.

6. Alexandru Cotofan (52 de ani) este un om de afaceri iesean, patron al unei companii de constructii si fost profesor la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”. Potrivit site-ului propriu, firma lui Cotofanu are lucrari in domenii ca energie, mediu, transport, dar si cladiri sau constructii industriale si miniere.

7. Tudor Dornean(34 de ani) este IT-ist si a devenit membru PNL dupa fuziunea cu fostul PDL. In trecut, a fost chiar presedinte al Organizatiei Municipale de Tineret a PDL Iasi.

8. Razvan Timofciuc– In varsta de 28 de ani, Razvan Tmofciuc este vechi membru PNL facand parte din structurile de tineret ale partidului. In 2012 a fost numit consilier personal al noului presedinte CJ Iasi, Cristian Adomnitei, si ulterior a fost ales presedinte al TNL Iasi.

9. Lucian Jugrin (32 de ani)este absolvent al Universitatii tehnice din Iasi si vicepresdinte in Clubul Liberal al Oamenilor de Afaceri Liberali. Jugrin este si seful de cabinet al deputatului liberal Mugur Cozmanciuc.

10. Adrian Caliman– Liberalul Adrian Caliman (38 de ani) este consilier judetean si angajat al Casei de Cultura a Studentilor. Cand PNL s-a aflat la putere, Caliman a ocupat si functia de director a CCS, facand rocada de cateva ori cu directori sustinuti de PSD.

11. Oana Horhogea– Angajata a Camerei de Comert si Industrie Iasi, liberala Oana Horhogea (43 de ani) este de profesie jurist, ea absolvind Facultatea de Drept de la UAIC Iasi.

12. Emanuel Dulhai – Pentru prima oara pe listele pentru Consiliul Local, Dulhai are 38 de ani si este inginer.

In cazul in care PNL va obtine mai multe mandate, urmatoarele propuneri pe lista sunt Emanuel Ungureanu (nu exista informatii publice despre el) si Antonica Alexa (femeie de afaceri, 50 de ani).

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro