Sari direct la conținut

Cum explica Ministerul Comunicatiilor ingreunarea procedurilor de cautare in e-licitatie.ro: "Necesitatea introducerii codului CAPTCHA a fost generata de parsarea neautorizata a aplicatiei SEAP pentru colectarea automata de date"

HotNews.ro
Codul CAPTCHA nu este corect, Foto: Captura de ecran
Codul CAPTCHA nu este corect, Foto: Captura de ecran

Relansarea portalului e-licitatie.ro si ingreunarea procedurii de cautare prin obligarea introducerii unui cod generata automat pentru aproape fiecare interogare a sistemului vine ca urmare a nevoii de protejare impotriva citirii si colectarii automate si neautorizate de date din platforma SEAP, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Comuncatiilor, in replica la articolul „Cum sunt „modernizate” site-urile publice: Cautarea informatiilor despre licitatii se face si mai greu ca inainte pe e-licitatie.ro„. Vezi in interior explicatiile autoritatilor referitor la schimbarile in SEAP.

HotNews.ro a scris luni ca Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) a fost relanasat pe o noua platforma, cu un design modernizat, da ca modalitatea de cautare a informatiilor legate de licitatiile publice (anunturi de participare, de atribuire, concesionari etc) a fost ingreunata.

Acum, utilizatorul este nevoit sa introduca un cod de securitate generat automat (cod CAPTCHA) pentru fiecare interogare a sistemului, chiar si pentru schimbarea paginilor de rezultate, spre deosebire de o singura data (doar la cautare) cum era inainte. Ca urmare a „modernizarii”, jurnalistii si persoanele interesate pierd si mai mult timp pentru o simpla cautare pe www.e-licitatie.ro.

Referitor la cele publicate de HotNews.ro, reprezentantii Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR) din cadrul Ministerului Comunicatiilor au precizat urmatoarele:

„Necesitatea introducerii codului CAPTCHA a fost generata de parsarea [n.r. A citi (de catre o masina automata) un text sau sir de caractere, identificand elementele sale componente] neautorizata a aplicatiei SEAP pentru colectarea automata de date tranzactionate in cadrul SEAP. O astfel de activitatea genereaza incarcari si necesitatea asigurarii componentelor hardware. Pentru o utilizare corecta a aplicatiei SEAP au fost dezvoltate serviciile web la care astfel de firme vor avea acces in mod controlat pentru a evita colectarea automata de date dintr-o platforma nationala asa cum este SEAP.

Va reamintim ca utilizatorul Hotnews este inregistrat in SEAP si poate accesa, fara a mai fi necesara introducerea codurilor CAPTCHA, dupa autentificarea in sistem, toate anunturile de participare etc.

De asemenea, dorim sa facem o precizare cu privire la afirmatia dumneavoastra: „Daca nici inainte modalitatile de cautare nu erau foarte flexibile (spre exemplu, utilizatorul trebuia sa introduca denumiri exacte pana la ultima litera si complete ale institutiilor cautate, desi acestea nu erau unitare in sistem) si necesitau o oarecare dexteritate in folosire, pe noua platforma acestea au fost ingreunate.”: in SEAP poti face cautari utilizand semnul de % adaugat la o parte din cuvant, litere etc. (exemplu: vreau sa caut ministerul pentru societatea informationala pot sa lansez cautarea %min%so%inf sau orice alte variante).”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro