Cum guverneaza Victor Ponta de la televizor
”Guvernul guverneaza, nu da din gura pe la televizor ce ar vrea şi ce nu ar vrea”, spunea premierul Victor Ponta pe 12 iunie. Declaratii de genul „noi muncim, nu avem timp sa ne plimbam pe la televiziuni” sau „altii nu au treaba si stau pe la televizor” au fost facute de nenumarate ori. Poate aproape la fel de des pe cat s-a plimbat pe la emisiunile TV. La o simpla cautare pe site-ul Guvernului (gov.ro) descoperim ca de la inceputul anului pana acum, Ponta a participat la cel putin 32 de ori la emisiuni de tip talk-show. Emisiunea preferata pare sa fie „Sinteza Zilei” de la Antena 3, la care a participat de opt ori in perioada ianuarie-iulie 2013. In schimb, pupitrul de la Palatul Victoria nu-l agreeaza deloc, avand in vedere ca nu l-a mai vizitat de luni bune, indiferent de cat de importante au fost actele normative aprobate in sedintele de Guvern.
Nici macar pe purtatorul sau de cuvant, Andrei Zaharescu, nu l-a mai trimis sa prezinte actele normative adoptate in sedintele de Guvern. Rar, foarte rar, se intampla ca dupa sedintele Executivului sa vina cate un ministru pentru a da explicatii despre vreo ordonanta de urgenta. Si nu este vorba ca nu ar avea despre ce sa vorbeasca. In sase luni au fost aprobate 77 de ordonante de urgenta, dintre care cele mai multe nu s-au aflat in dezbatere publica asa cum prevede Legea 52/2003 privind transparenta decizionala. Cei interesati au aflat de aceste ordonante de urgenta abia dupa ce au ajuns in Monitorul Oficial. Interesant este ca Victor Ponta il critica foarte dur pe fostul premierul Emil Boc pentru numarul mare de Ordonante de Urgenta. Acum, Victor Ponta l-a intrecut chiar si pe Emil Boc la acest capitol: Victor Ponta-77 OUG in 6 luni in 2013, Emil Boc -68 OUG in 6 luni in 2011.
Practic, Victor Ponta evita sa ofere explicatii despre actele normative adoptate, in mod civilizat, de la pupitrul facut special pentru astfel de situatii. Potrivit informatiilor de pe gov.ro, singura iesire dupa sedinta de Guvern, in acest an, a fost pe 27 martie, impreuna cu primarul Sorin Oprescu. In schimb, de fiecare data, la inceputul sedintei, inainte sa inceapa procesul de adoptare, face declaratii pentru presa. De cele mai multe ori sunt de natura politica, atacuri la adresa oamenilor politici din opozitie sau chiar la adresa ministrilor liberali din propriul Guvern. Vezi Victor Ponta, atac dur la trei ministri liberali, Barbu, Chitoiu si Vosganian.
In unele cazuri ii acuza pe altii ca stau toata ziua pe la televizor. „Va rog sa spuneti lucrurile astea si va rog sa faceti sesizari penale, si la la Educatie, si la Transport, pentru cei care se fac vinovati ca noi o sa pierdem, si pierdem, milioane de euro, iar cei din cauza carora pierdem milioane de euro stau pe la televizor”, spunea Victor Ponta pe 27 februarie cerand ministrilor sa faca sesizari penale. „O sa va rog, domnul Pricopie, mai des sa amintiti de unde ati mostenit o mie si ceva de dosare nelucrate, de la un fost ministru care se plimba pe la televizor sa ne spuna ce destept e”, mai spunea premierul atunci.
Daca nu apare dupa sedintele de Guvern la Palatul Victoria, locul sau de munca, nu inseamna ca nu este prezent, zilnic, pe ecranele televizoarelor, insa in alte ipostaze. De cele mai multe ori da declaratii pe diverse holuri, pe unde apuca, inconjurat de zeci de jurnalisti care se calca in picioare pentru a-i adresa cate o intrebare. In felul acesta, apare si de 2-3 ori pe zi. Ultimul exemplu este cel de pe 5 iulie cand Ponta a dat decalaratii pe un hol despre o situatie extrem de grava: scandalul audierilor de la Liceul Bolintineanu. Pe langa interventia sa de atunci in treburile justitiei, a raspuns si atacurilor lansate in urma cu o zi, la Digi 24, de presedintele Traian Basescu. „Dansul poate sa spuna ce vrea la televizor. Si daca spune, ce se intampla? Nu se intampla nimic. (…) Nu ne certam, pentru ca pe mine nu ma intereseaza ce spune dansul. (…) Daca nu are treaba dansul sta pe la televizor. Eu am foarte multa treaba”,a spus Ponta facand referire declaratiile presedintelui de la Digi 24.
Nu doar pe oamenii politici ii acuza de „plimbari” pe la televizor. „Nu au fost destul in concediu, sefii aia de sindicat? Ei muncesc la televiziuni. Ei nu muncesc in alta parte. Le platim si concediul?”, a spus Victor Ponta, saptamana trecuta, facand referire la liderii de sindicat de la Oltchim. In timp ce ii critica pe altii pentru aparitiile TV, Victor Ponta pare sa bata recordul intre persoanele cu functii inalte din Romania la numarul de participari la emisiuni televizate.
Lista cu emisiunile TV la care a participat Victor Ponta de la inceputul anului pana in prezent
- 7 iulie-Sinteza Zilei (Antena 3)
- 20 iunie-Sinteza Zilei (Antena 3)
- 17 iunie-Editie Speciala RTV
- 13 iunie- Sub semnul intrebarii (B1)
- 7 iunie-Ora de Varf (Romania TV)
- 17 mai -Prim-plan (TVR)
- 13 mai – Tonomatul lu’ Ciutacu (RTV)
- 9 mai -Sinteza Zilei (Antena 3)
- 7 mai-Focus Special (Prima TV)
- 29 aprilie -Aktualitatea (B1 TV)
- 25 aprilie -Impartial (Digi24)
- 21 aprilie -Editie speciala Romania TV
- 18 aprilie-Sinteza Zilei (Antena 3)
- 14 aprilie -Talk B1 (B1 TV)
- 9 aprilie -Tonomatul lu’ Ciutacu (RTV)
- 6 aprilie -Q&A (Antena 3)
- 29 martie -La ordinea zilei (Antena 3)
- 23 martie – Income Magazine (Antena 3)
- 21 martie -Ora de Varf (RTV)
- 11 martie -Sinteza Zilei (Antena 3)
- 25 februarie-Happy Hour (PRo TV)
- 18 februarie -Editie speciala Realitatea TV
- 10 februarie -Editie speciala RTV
- 5 februarie-Sinteza Zilei (Antena 3)
- 28 ianuarie-Jurnalul de seara (Digi 24)
- 26 ianuarie- Interviurile lui Ion Cristoiu (B1 TV)
- 21 ianuarie -Sinteza Zilei (Antena 3)
- 15 ianuarie -Realitatea la raport (Realitatea TV)
- 10 ianuarie -Ultima ora (RTV)
- 7 ianuarie -interventie telefonica Sinteza Zilei (Antena 3)
- 7 ianuarie -Talk B1 (B1 TV)
- 4 ianuarie -Vorbe grele (Antena 3)
NOTA Informatiile sunt culese in cea mai mare parte de pe site-ul Guvernului. Mentionam ca nu au fost puse la socoteala toate interventiile telefonice din cadrul emisiunilor TV, in special cele de la RTV. Datele aparitiilor sunt prezentate asa cum au rezultat in urma cautarilor pe site-ul gov.ro.La acestea se adauga numeroase interviuri acordate ziarelor, publicatiilor online si agentiilor din tara si strainatate (Agerpres, Adevarul, HotNews.ro, The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung etc).