Sari direct la conținut

Cum impart PSD si ACD candidaturile la primarii, Consilii Judetene si Parlament. Vezi in text de ce se revolta baronii locali

HotNews.ro
Ponta si Antonescu, Foto: Agerpres
Ponta si Antonescu, Foto: Agerpres

​Dreptul de a-si pastra propriii candidati la primariile, consiliile judetene si colegiile parlamentare ocupate deja de PSD si PNL pare a fi intelegerea la care au ajuns, luni seara, PSD si ACD in formarea Opozitiei unite. Surse din interiorul celor doua partide au declarat pentru HotNews.ro ca Victor Ponta si Crin Antonescu ar fi cazut de acord privind participarea pe liste comune la alegerile locale si parlamentare. Proiectul Opozitiei unite este insa departe de final, Ponta avand sarcina sa convinga si baronii PSD in vederea cedarii influentei teritoriale. Inainte de a bate palma cu ACD, Presedintele PSD pleaca in turneu prin tara sa ia pulsul si sa-i convinga pe pesedisti ca partidul va intra la guvernare.

Conform surselor HotNews.ro, Victor Ponta si Crin Antonescu ar fi cazut de acord sa participe impreuna la alegerile locale in cele 41 de judete pe sistem 21-20, rezervandu-si dreptul de a-si pastra pozitiile actuale. Astfel, pentru participarea pe liste comune la alegerile locale PSD isi pastreaza cele 17 posturi de presedinti de Consilii Judetene, urmand sa isi completeze diferenta pana la 21 prin stabilirea candidatilor in functie de sondaje.

La randul lor, liberalii – care detin 5 functii de presedinti de Consilii Judetene – isi conserva pozitia si isi nominalizeaza tot in urma sondajelor restul de 15 candidaturi pe judete. In cele 20 de judete revenite liberalilor vor fi inclusi si candidatii conservatorilor.

In ceea ce priveste candidaturile la primarii acestea vor fi stabilite in acelasi mod, PSD si PNL pastrandu-si candidatii acolo unde au deja primari in resedintele de judet. In restul oraselor mari si la primariile mici se va decide in urma sondajelor si negocierilor intre filialele locale.

Acelasi sistem, cu drept de mentinere a pozitiilor deja ocupate, va fi aplicat si pentru participarea pe lista comuna la alegerile parlamentare, sustin sursele citate. PSD isi va mentine proprii candidati pentru cele 137 de colegii in care acestia au castigat deja, iar PNL va proceda la fel in cele 74 de colegii ocupate la alegerile din 2008. In restul colegiilor urmeaza sa se stabileasca ponderea egala si candidatii in functie de sondajele de opinie. Prin protocolul semnat cu PC, liberalii vor ceda insa un numar fix: 20 de mandate pentru conservatori.

Totusi, surse din ambele tabere sustin ca prioritatea de negociere, pentru moment, este stabilirea listei comune pentru alegerile locale.

Ce-i asteapta in teritoriu pe Antonescu si Ponta

In urma acestei intelegeri cu PNL, presedintele Victor Ponta va avea o misiune dificila in a-i convinge pe edilii locali de necesitatea participarii pe liste comune in sistemul negociat cu Antonescu. Sursele citate sustin ca Ponta va avea de infruntat pretentiile baronilor locali ai PSD, care vor dori sa-si mentina si sa-si extinda zona de influenta.

De partea cealalta, liberalii doresc ca impartirea zonala sa fie echitabila si nu se arata dispusi sa fie aruncati in lupta pe zonele controlate de PDL. In cadrul negocierilor cu PSD, liberalii au emis pretentii pe cateva Consilii Judetene din Moldova si anume Botosani si Iasi si pentru primaria Focsani.

La intalnirea de luni de la sediul PNL, Victor Ponta a venit insotit de primarul Iasiului, Gheorghe Nichita si senatorul de Botosani, Gheorghe Marcu. Sursele HotNews.ro sustin ca, in cadrul discutiilor, liberalii ar fi renuntat la pretentiile asupra Consiliului Judetean Iasi in favoarea intaririi influentei lui Nichita, iar Gheorghe Marcu ar fi primit asigurari ca isi va mentine postul de parlamentar pe Botosani si in mandatul 2012-2014. La schimb, PNL ar fi primit unda verde pentru candidatura la sefia Consiliului Judetean Buzau.

Batalia baronilor locali de la Vrancea, Constanta si Ilfov

Sursele citate sustin ca au aparut deja probleme intre PSD si PNL pe sferele de influenta. Liberalii vor sa obtina primaria Focsani pentru deputatul Nini Spunaru, care deja si-a anuntat intentia de a candida. In schimb, Marian Oprisan in calitate de sef de judet, nici nu vrea sa auda de liberali in zona. Totodata, in judetul Tulcea, PNL vrea sa obtina sefia Consiliului Judetean, dar Radu Mazare si Nicusor Constantinescu vor sa-si extinda zona de influenta si dincolo de Constanta. Aceeasi situatie este si cu judetul Ilfov, unde liberalii emit pretentii care se bat cap in cap cu interesele lui Marian Vanghelie.

Presedintele PSD se pregateste pentru un turneu in tara pentru a lua pulsul filialelor si pentru a-i convinge pe liderii locali de necesitatea aliantei cu PNL-PC. Surse apropiate de Ponta sustin ca acesta va merge in teritoriu cu mesajul ca merita facut acest compromis pentru ca PSD sa intre la guvernare unde vor avea asigurata functia de premier, iar liderii locali vor avea acces direct la fonduri si resurse.

PSD ar putea sustine doua tururi de scrutin pentru primarii

In cadrul negocierilor, liberalii ar fi cerut social-democratilor sa renunte la modificarea legii electorale si alegerea primarului printr-un singur tur de scrutin (proiect depus in Parlament de PDL si PSD). Conform surselor HotNews.ro, PNL refuza o astfel de modificare pentru ca avantajeaza candidatii partidelor puternice, in speta PSD si PDL care si sustin modificarea legii electorale. Sursele citate sustin ca Ponta ar fi transmis liberalilor ca, daca vor parafa intelegerea de participare impreuna la alegerile locale, PSD isi va retrage sustinerea pentru modificarea legii electorale.

La inceputul anului a fost depusa o initiativa legislativa in Parlament prin care se modifica Legea privind alegerile locale, in sensul instituirii unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor, urmand a fi declarat ales cel care a obtinut cele mai multe voturi. Proiectul de lege este semnat de 13 parlamentari PSD si 35 de parlamentari PDL.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro