Sari direct la conținut

Cum justifică Ministerul Energiei anularea licitației pentru Tarnița – Lăpuștești / Sebastian Burduja cere reluarea procedurii: Orice proiect major întâmpină și provocări

HotNews.ro
Sebastian Burduja, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu
Sebastian Burduja, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu

​Ministrul Energiei Sebastian Burduja a cerut reluarea de urgență a procedurii de licitației pentru proiectul Tarnița – Lăpuștești, se arată într-un comunicat de presă. Declarația a fost făcută după ce HotNews.ro a arătat cum proiectul vechi de 50 de ani privind construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, rostogolit de la o guvernare la alta, a eșuat din nou, licitația pentru un nou studiu de fezabilitate, lansată în luna octombrie anul trecut, fiind anulată.

Decembrie nu este o lună bună pentru licitații

O scuză a autorităților pentru aceste eșec este că „luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor@A contat și perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor”. Altfel spus, decembrie nu este o lună potrivită pentru licitații. Însă, chiar statul, în calitate de acționar, a stabilit perioada de depunere a ofertelor.

Licitația a fost lansată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE, companie deținută de Ministerul Energiei, la finalul lunii octombrie, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost, inițial, 4 decembrie. Ulterior, la solicitarea potențialilor ofertanți, în vederea pregătirii documentației conform legislației în vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile până la data de 27 decembrie 2023, ora 15:00. „La acestă procedură s-au înscris 15 ofertanți, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume”, se precizează în comunicat.

Pe 27 decembrie, portalul de achiziții publice a afișat mesajul „Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”.

Astfel, procedura a fost anulată.

Au fost peste 70 de cereri de clarificări din partea potențialilor ofertanți

Sebastian Burduja susține că interesul companiilor a fost semnificativ, însă au fost și peste 70 de solicitări de clarificări. „Orice proiect major întâmpină și provocări. Am constatat un interes semnificativ din partea marilor companii de profil, însă – din păcate – acesta nu s-a materializat prin oferte conforme, la acest moment. Au fost primite, totodată, peste 70 de solicitări de clarificări, care au vizat atât posibila prelungire a termenului de depunere, cât și clauzele contractuale. O parte au fost deja acceptate”.

Ministrul mai afirmă că procedura va fi reluată cu o documentație îmbunătățită. „Am dispus reluarea de urgență a procedurii de achiziție a documentației tehnico-economice, luând în calcul toate clarificările primite în prima etapă. Suntem încrezători ca reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentație de atribuire îmbunătățită, care va ține cont de solicitările mediului privat. Asta va crește șansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen inițial de 30 de zile”.

Burduja: Este cea mai importantă investiție

Potrivit ministrului, este cea mai importantă investiție pentru echilibrarea sistemului energetic național. „Proiectul Tarnița-Lăpuşteşti trebuie să meargă înainte și va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil. Este cea mai importantă investiție pentru echilibrarea sistemului energetic național, iar oportunitatea realizării lui este confirmată de experți reputabili din sectorul energetic. Încurajăm toți posibilii competitori să se implice în procedura de ofertare și să depună oferte complete și conforme, în termenele prevăzute de lege”, a mai spus Burduja.

Ministrul Burduja a scos din sertar proiectul Tarnița – Lăpuștești, l-a declarat prioritar și l-a făcut „proiectul de suflet” imediat după ce a fost desființată compania de proiect Hidro-Tarnița.

Compania a fost dizolvată la începutul lunii iulie, anul trecut, pentru că nu producea nimic, nu putea fi finanțată în niciun fel și nu a fost găsit niciun investitor pentru construirea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuştești, potrivit unui răspuns către HotNews.ro al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), în calitate de acționar majoritar.

Tarnița, din eșec în eșec

Până în urmă cu 7 ani, s-ar fi cheltuit până acum peste 5 milioane de euro pe studii și actualizări de studii pentru acest proiect care presupune construirea unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj.

În 2013, a fost înființată compania de proiect, însă aceasta a fost doar un loc pentru sinecuri. În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici.

Deoarece nu și-a gasit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Însă, nici atunci nu a dispărut cu totul proiectul, deoarece un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro