Sari direct la conținut

Cum poți afla instant la ce fond de pensii din Pilonul II cotizezi / Peste 400.000 de români au vrut să știe acest lucru anul trecut

HotNews.ro
Economii pentru pensie, Foto: Dreamstime.com
Economii pentru pensie, Foto: Dreamstime.com

Dacă te numeri printre cei peste 8,1 milioane de români care cotizează la Pilonul II de pensii, dar nu știi la ce fond de pensii ești, poți afla acest lucru online în câteva secunde pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după ce introduci numele, prenumele și CNP-ul.

Peste 400.000 de români au accesat anul trecut această aplicație, spune autoritatea, un număr dublu față de anul anterior.

  • „În cei peste șapte ani de utilizare (2016 – 2023), aproape 1,1 milioane de persoane au accesat această aplicație, care a oferit consumatorilor din sistemul de pensii administrate privat – Pilonul II o soluție digitalizată, transparentă, sigură din punct de vedere al prelucrării datelor cu caracter personal, rapidă și extrem de simplu de utilizat chiar și de către cei care au minime cunoștințe în utilizarea internetului.”, subliniază ASF.

Dacă în anul 2020, aproape 52.500 de români au utilizat aplicația, în 2023, numărul acestora a ajuns la aproape 500.000 de consumatori unici.

În funcție de regiunile de dezvoltare ale României a fost constatat faptul că Regiunea Sud a consemnat cel mai mare număr al solicitărilor unice înregistrate în aplicația Află la ce fond de pensii ești! (17,32% din totalul solicitărilor unice înregistrate în 2023), în timp ce Regiunea Vest se află la polul opus, cu 9,04%.

Schimbări intervenite la Pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

De la 1 ianuarie 2024, contribuția la Pilonul II de pensii s-a majorat cu un punct procentual de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar. Asta înseamnă că din reținerea de 25% din salariul brut pentru contribuția de asigurări sociale, 4,75% vor fi redirecționați către Pilonul II de pensie.

Regimul fiscal aplicabil pensiei Pilon II a fost modificat de asemenea modificat: dacă până la finalul anului 2023 baza de impozitare era reprezentată de întreaga sumă acumulată în contul de pensie privată, de la 1 ianuarie 2024 baza de impozitare se aplică doar asupra câștigurilor nete rezultate în urma investirii contribuțiilor, din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro