Sari direct la conținut

Cum procedeaza un cimpanzeu pentru a scoate o aluna dintr-un tub: scuipa si urineaza peste mancare

HotNews.ro

Un nou experiment dovedeste ca cimpanzeii au capacitatea de a rezolva probleme complicate, mai ales daca recompensa consta in ceva de mancare. Cimpanzeilor li s-a pus o aluna pe fundul unui recipient de sticla care continea putina apa si li s-a dat un rezervor cu apa alaturi, obiectivul fiind ca ei sa poata scoate aluna din micul recipient. Unii au scupiat in mivul tub apa luata din rezervor, altii au urinat, cert este ca multi dintre ei au reusit sa ia aluna, dovedind o abilitate deosebita in rezolvarea problemelor, noteaza BBC.

Primatelor li s-a dat un tub de sticla fixat bine pe fundul caruia se afla o aluna si putina apa. In cusca se mai gasea un rezervor cu apa, cimpanezii trebuiau sa gaseasca un mod de a „pune laba” pe aluna, iar singurul mod fezabil de a face asta era sa creasca nivelul apei din tub. Gorilele testate nu au ajuns la niciun rezultat, insa cimpanzeii s-au agitat cu folosi, luand in gura apa din rezervor si scuipand-o apoi in micul tub de sticla pana cand aluna s-a ridicat la suprafata.

Studiul a fost facut de cercetatori de la institutul de antropolgie Max Planck din Leipzig si a fost publicat in revista Plos One.

Din 43 de cimpanzei din Uganda si Germania care au fost pusi in fata problemei, 14 si-au dat seama ca trebuie sa ia apa in gura si sa o scuipe in micul tub, iar sapte au facut asta de suficient de multe ori incat sa ridice aluna la suprafata tubului.

Unul dintre cimpanzei, dupa ce a rezolvat problema prin tehnica scuipatului, nu a mai reusit sa directioneze apa in micul tub cand a fost pus din nou la incercare. Totusi, a gasit o solutie eficienta: a urinat in tubulet pana cand aluna s-a ridicat la suprafata si la final nici nu l-a deranjat ca era imbibata de urina.

Cercetatorii s-au aratat impresionati de capacitatea cimpanzeilor de a rezolva problema, mai ales ca primatele nu au bajbait indelung, ci s-au aratat sigure pe ele.

Exemple de ingeniozitate in lumea animala au mai fost prezentate, dar solutiile pe care acestea le gasesc sunt mereu uimitoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro