Sari direct la conținut

Cum s-a evaporat o parte din al 15-lea salariu pentru angajații ASF, la final de an – surse

HotNews.ro
Vot pe buget si noua conducere ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin
Vot pe buget si noua conducere ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin

​Cei peste 500 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au încasat luna trecută doar o parte din cel de-al 15 salariu, stipulat ca primă de final de an în Contractul Colectiv de Muncă. Printr-un act adițional, semnat de noul președinte al ASF, Alexandru Petrescu, aceștia au încasat câte 5.000 de lei brut, urmând ca diferența să fie acordată după ce încetează aplicabilitatea legii 296/2023, au precizat pentru HotNews.ro surse din cadrul autorității.

  • ASF se autofinanțează din taxele impuse firmelor care activează în sectoarele de capital, asigurări și pensii private, deci indirect din banii tuturor celor care au asigurări, pensii private ori investesc la bursă.
  • HotNews.ro a solicitat și noii conduceri ASF informații despre această primă de final de an și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Pe fondul scandalului iscat de salariile și primele uriașe care se dau în ASF, în ciuda falimentelor RCA, dar și a schimbării noii conduceri, angajații acestei autorități nu și-au mai primit integral anul trecut cel de-al 15 salariu, stipulat în Contractul Colectiv de Muncă sub forma unei prime de final de an.

Amintim că dincolo de cele 12 salarii, cei 512 angajați ai ASF mai pot încasa într-un an încă 3 salarii integrale sub forma a trei prime stipulate în Contractul Colectiv de Muncă: prima de performanță pentru anul anterior, prima de Ziua ASF și prima de final de an, potrivit dezvăluirilor făcute de către deputatul USR, Claudiu Năsui.

Angajații ASF au primit în decembrie câte 3.000 de lei net din cel de-al 15 salariu. Diferența – după ce trece legea 296/2023

Primele 2 prime au fost încasate în luna septembrie a anului trecut, în ciuda celor două mari falimente RCA – de la City Insurance și Euroins, în timp ce al 15-lea salariu (prima de final de an) a rămas în sarcina noii conduceri ASF, numite în luna decembrie de Parlament.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Alexandru Petrescu, noul președinte propus de PSD la conducerea acestei autorități, nu ar fi vrut să plătească această primă și, în urma negocierii cu Sindicatul ASF, a agreat și semnat un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă, prin care s-a plătit doar o parte din această primă.

Astfel, la finele lunii decembrie a anului trecut, toți angajații ASF au fost notificați prin e-mail despre acest acord, după cum au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse, și au încasat doar 5.000 de lei brut (cc. 3.000 de lei net).

Plata diferenței între această sumă și salariul brut lunar se va efectua de îndată după încetarea aplicabilității măsurilor financiar-fiscale, cu impact pentru bugetul ASF prevăzute de legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, se arată în mesajul primit de angajații ASF.

Plata integrală a primei anuale ar fi însemnat un efort financiar de circa 10 milioane de lei din bugetul ASF

Potrivit surselor HotNews.ro, în cadrul negocierilor, reprezentanții conducerii ASF au propus varianta ca prima anuală să fie în proporție de 20% din salariul fiecărui angajat, dar la propunerea Sindicatului ASF s-a decis ca tot personalul să primească această sumă fixă de 5.000 de lei brut, având în vedere că mulți salariați au salarii mai mici decât cei cu funcții de conducere și s-ar fi creat discrepanțe mari.

Plata integrală a primei anuale către toți angajații ar fi presupus un efort financiar de aproximativ 10 milioane de lei din bugetul ASF, au mai precizat sursele HotNews.ro.

Amintim că la data de 11 decembrie 2023, ASF avea 512 angajați, iar valoarea salariului mediu lunar net în luna noiembrie 2023 a fost de 11.876 de lei, conform informațiilor oficiale ale ASF.

Nicu Marcu, fostul președintele ASF, a încasat din această funcție un salariu de 989.925 lei în 2022, în creștere față de 748.324 lei în 2021 și în creștere față de 391.563 din 2020.

Ce tăieri trebuie să facă ASF până la 30 iunie 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), alături de ANRE și ANCOM, ar trebui să facă reduceri de cheltuieli până la data de 30 iunie 2024, potrivit legii 296/2023 privind măsurile fiscal bugetare asumate în Parlament de Guvernul Ciolacu.

Dincolo de reducerea posturilor de conducere, aceste autorități trebuie să facă și reduceri de cheltuieli.

Astfel, cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană.

Ținând cont că în prezent fiecare angajat poate beneficia anual de 3.600 de lei pentru abonamente la centre de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate, este de așteptat ca reduceri de cheltuieli să fie făcute cel puțin la acest capitol.

Luna trecută, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cumpărat 358 de vouchere valorice de aproape 300 de lei pentru achiziția de cadouri din platforma eMag.ro, contract de aproape 21.000 de euro, conform datelor din Sistemul Electornic de Achiziții Publice.

„Voucherele menționate, în valoare de 300 de lei fiecare, sunt acordate copiilor angajaților ASF cu ocazia sărbătorilor de Crăciun.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Pentru detalii citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro