Sari direct la conținut

Cum s-a golit administrația publică din Rusia – mobilizarea decretată de Putin și fuga funcționarilor

HotNews.ro
Mobilizare in Rusia, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Mobilizare in Rusia, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Funcţionari care lucrează pentru administraţia oraşului Moscova şi pentru autorităţile federale din capitala rusă fug de mobilizarea parţială, scrie dpa.

„În unele departamente (ale administraţiei oraşului Moscova), numărul de angajaţi bărbaţi care au părăsit Rusia se ridică la 20-30% din numărul total al angajaţilor”, scrie site-ul Viorstka.

În special specialiştii în IT au fugit în Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, precizează site-ul.

Asta, pentru că mulţi dintre funcţionarii publici, mai ales la nivelul administrativ inferior, nu sunt feriţi de posibilitatea de a fi mobilizaţi, în condiţiile în care nu sunt consideraţi „indispensabili”, explică Viorstka.

Moartea în Ucraina a unui şef de departament din Primăria Moscovei, la numai câteva zile după declanşarea mobilizării parţiale în Rusia, nu doar că a ţinut primele pagini ale ziarelor, ci a şi provocat panică printre colegii săi.

Activitate paralizată

Potrivit site-ului citat, acest exod a paralizat activitatea în mai multe departamente, cum ar fi administraţia pentru locuinţe sau departamentele pentru sănătate şi educaţie, scrie Agerpres, citând DPA. Instituţiile subordonate ministerelor federale au observat, de asemenea, consecinţele deficitului de personal.

Conducerea politică şi militară a Federaţiei Ruse le-a promis unor grupuri de cetăţeni ruşi că vor fi exceptaţi de la mobilizare, în special experţilor în IT. Cu toate acestea, să demonstrezi acest statut presupune un lung proces birocratic.

Autorităţile ruse nu au comentat oficial informaţia privind fuga funcţionarilor din Rusia.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat la 21 septembrie ceea ce el a numit o „mobilizare parţială”, care viza recrutarea a 300.000 de bărbaţi în forţele armate, în contextul unei serii de înfrângeri militare în Ucraina.

Decretul a declanşat furie în întreaga ţară, cu un şir de atacuri violente asupra ofiţerilor locali care răspundeau de mobilizare, iar peste 2.000 de persoane au fost arestate pentru participarea la proteste antimobilizare.

De atunci, sute de mii de bărbaţi de vârsta recrutării au părăsit Rusia, majoritatea îndreptându-se spre ţări precum Georgia, Armenia şi Kazahstan, care menţin un regim fără vize pentru ruşi.

Autorităţile ruse au recunoscut „greşeli”, bărbaţi mai în vârstă sau insuficient de maturi primind notificări de mobilizare în mod eronat.

Aproape o jumătate de milion de ruși mobilizați de la jumătatea lunii octombrie

O analiză statistică realizată de Mediazona, o instituție media independentă din Rusia, sugerează că aproximativ 492.000 de bărbați au fost probabil înrolați în armată de la anunțul liderului rus Vladimir Putin privind o „mobilizare parțială” de 300.000 de bărbați, la 21 septembrie, citează Kyiv Independent.

Estimarea Mediazona a fost extrapolată pe baza unei explozii a căsătoriilor înregistrate, deoarece bărbații recrutați se pot înregistra pentru căsătorie într-o zi, în loc să aștepte o lună, ca de obicei. Mediazona a numărat numărul de nunți înregistrate în 75 de regiuni, comparând numărul cu procentul de cupluri necăsătorite, pentru a produce o proporție a celor mobilizați, rezultând o estimare finală de 492.000 pentru întreaga țară.

La 14 octombrie, Putin a afirmat că această campanie de „mobilizare parțială” a Rusiei se va încheia în două săptămâni. Încă de la început, cifra de 300.000 a fost tratată cu scepticism, ziarul liberal rus Novaya Gazeta relatând, la 22 septembrie, că obiectivul real era de un milion.

Rusia trimite pe front soldați neinstruiți

Modul haotic în care s-a desfășurat mobilizarea a declanșat un scandal național în Rusia și proteste în unele regiuni, amploarea neregulilor fiind atât de mare încât inclusiv televiziunile de la Moscova au fost nevoite să abordeze subiectul.

Însă în pofida asigurărilor date de oficialii ruși și televiziunile de propagandă, pe rețelele de socializare au apărut numeroase relatări și înregistrări video, unele dintre ele filmate chiar de către recruți, potrivit cărora bărbații mobilizați în Rusia după data de 21 septembrie, când președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială, sunt trimiși pe front aproape fără instruire.

Unii dintre recruții mobilizați în ultima lună au fost capturați de soldații ucraineni la doar câteva zile după ce au primit ordinele de încorporare și au fost trimiși pe front pe repede-înainte.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro