Sari direct la conținut

Cum s-a transformat Alba ca Zapada in Miscarea Populara. Cine si ce rol are in viitoarea structura de centru dreapta

HotNews.ro
Alba ca Zapada devine Miscarea Populara, Foto: Agerpres
Alba ca Zapada devine Miscarea Populara, Foto: Agerpres

O coalitie intre miscari civice si partide” sau „un proiect comun intre partidele politice si oamenii cu viziune de dreapta” sunt declaratiile liderilor PDL care anunta si definesc viitoarea „Miscare Populara”. Proiectul de reinventare a PDL, bazat pe ideile si analizele prezentate in nenumarate randuri in presa de fostul consilier prezidential si actualul ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu, are ca scop coagularea si ocuparea zonei de centru dreapta a esichierului politic. HotNews.ro va prezinta o cronologie a transformarii conceptului „Alba ca Zapada” in „Miscarea Populara” si principalii actori ai acestei piese politice.

Mesajul principal al viitoarei Miscari Populare este reformarea statului. Strategia PDL vizeaza concentrarea mesajelor pe masurile aplicate de Guvernul Boc, explicarea reformelor care au avut ca scop stabilizarea Romaniei si atragerea tinerilor prin intermediul retelelor de socializare. Mesajul, schimbarea numelui, a culorii si a siglei fac parte din proiectul initiat si coordonat de catre Sebastian Lazaroiu si liderii PDL apropiati de presedintele Traian Basescu.

Sebastian Lazaroiu: Se vede tot mai clar ca incet-incet se poate coagula o platforma de centru-dreapta in Romania (…) Trebuie o constructie mult mai larga, pentru ca sunt grupuri razlete, nuclee de oameni care unii se manifesta pe internet, altii se manifesta la o cafea, dar sunt grupuri care trebuie adunate in acelasi loc. Trebuie o constructie credibila, oameni credibili. (B1 TV)

Roberta Anastase: E nevoie de un proiect de dreapta si acest proiect este menit sa aduca Romaniei o politica responsabila, o politica rationala. Mai mult decat atat, din toate datele statistice relevate in ultima perioada dreapta este cea care castiga teren. Deci sunt mai multi romani, mai mult de jumatate, care impartasesc valorile si principiile de dreapta. (Radio Romania Actualitati)

Teodor Baconschi:Trebuie sa plecam de la fapte: avem o majoritate de cetateni romani care doresc continuarea reformei ca baza pentru economia sustenabila. Acest lucru necesita un vehicul politic puternic. (…) Concret, este nevoie si de un suflu civic, de sprijinul mai larg al unor organizatii patronale si de ONG-uri care, la randul lor, militeaza pentru modernizarea Romaniei pe baza unor politici de dezvoltare economica sustenabila si cu mai putin asistentialism, cu un stat care sa nu apese excesiv pe umerii contribuabililor. (Hotnews.ro)

Viitoarea Miscare Populara pusa in dezbatere publica de catre liderii PDL va merge pe doua componente: politica si civica. Democrat-liberalii vizeaza atragerea partidelor mici de pe scena politica romaneasca cu doctrina populara: PNTCD si PER, dar si o alianta electorala cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Pe partea civica, PDL mizeaza pe fundatiile si ONG-urile de casa: Institutul de Sudii Populare (ISP), Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala(CADI) si Fundatia Crestin Democrata. Proiectul este in curs de desafurare si au inceput tatonari la nivelul micilor formatiuni politice.

Cateva date despre viitorii protagonisti ai Miscarii Populare

ISP-Institutul de Studii Populare este fundatia Partidului Democrat Liberal, girata de Valeriu Stoica, si are ca sop dezvoltarea elementelor doctrinare si de identitate politica ale partidului. Potrivit site-ului oficial, ISP elaboreaza studii de analiza politica sau analiza politicilor publice, organizeaza si sustine grupuri de lucru, seminarii, forumuri de dezbatere si scoli de training.

La congresul PDL din mai, Valeriu Stoica a anuntat ca se retrage din viata activa a partidului si se dedica activitatii Institului pentru „consolidare a identitatii partidului si a bazei sale doctrinare”

CADI – Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala, organzatie non guvernamentala infiintata in 2006 din al carui consiliu executiv fac parte Valeriu Stoica, fostul deputat PNL Mona Musca si Dragos Paul Aligica. Potrivit site-ului oficial, activitatea CADI include organizarea de dezbateri publice si ateliere de discutii, la programe comune de publicatii si de asociere in jurul unor propuneri de politici publice, de la programe educationale, pana la consultanta legislativa si organizational.

In octombrie 2010 revista Kamikaze scria ca ong-ul patronat de Valeriu Stoica a cistigat contracte de aproximativ zece milioane RON de la Ministerul Admi￯nis￯tratiei si Internelor pentru servicii de con￯sul￯tanta acordata chiar ministerului. Mai mule detalii vezi aici.

Fundatia Crestin Democrata, infiintata in 2010 de catre ministrul de Externe, Teodor Baconschi, are ca scop ” dezvoltarea institutionala si din punct de vedere doctrinar un mare partid de centru-dreapta”. Co-initiatorii Fundatiei sunt fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu si fostul ministru al Tineretului, Sorina Placinta. Cotidianul Adevarul a relatat ca sediul Fundatiei este o casa de protocol de la RAPPS cu o suprafata 500 de metri patrati. Fundatia plateste o chirie sub pretul pietei, de 800 de euro pe luna. Mai multe detalii vezi aici.

PNCTD a ramas divizat de luptele interne dintre factiunea Victor Ciorbea si aripa Radu Vasile / Aurelian Pavelescu. La inceputul anului, Ciorbea anunta ca a ajuns la o intelegere cu Pavelescu privind unificarea PNTCD insa pacea nu a durat mult. Pe 18 iunie Ciorbea a organizat un congres extraordinar al partidului in care a si fost ales presedinte. Aurelian Pavelescu a cerut invalidarea rezultatului, iar de atunci cele doua factiuni se judeca. Prima instanta (Tribunalul Bucuresti) a dat castiga de cauza aripii Ciorbea, dar aripa Pavelescu a anuntat ca va face apel.

PER, infiintat in anii ’90, a participat la infiintarea CDR alaturi de PNTCD, PNL, PSDR si UDMR si in 1992 si 1996 a intrat in Parlament pe listele CDR. La alegerile locale din 2008, PER a obtinut trei posturi de primar: in judetele Botosani, Constanta si Covasna. La inceputul anului 2011 PER anunta o posibila fuziune cu Partidul Verzilor din Romania. Pe 8 septembrie Partidul Verde a anuntat printr-un comunicat de presa suspendarea negocierilor de fuziune. Potrivit comunicatului citat de agentia Agerpres, verzii ii acuza pe ecologisti ca au refuzat sa respinga public proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Rosia Montana.

UNPR, lansat oficial pe 1 mai 2010 si alcatuit din fosti lideri ai PSD: Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu, Marian Sarbu ar putea fi cooptat in viitoare Miscare Populara, dar sub forma unei aliante pre-electorale. Partidul lui Gabriel Oprea, cu o doctrina de centru – stanga menita sa atraga electoratul PSD, nu cadreaza cu proiectul democrat liberalilor si nu poate fi absorbit in Miscarea Populara.

Cum s-a metamorfozat Alba ca Zapada

  • 30 august 2010 In urma cu un an, in prag de remaniere guvernamentala, pe atunci consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu avertiza ca se pregateste o noua formatiune politica. Intr-o postare pe blogul blogary.ro, Lazaroiu scria un articol intitulat „2012. Scufita Rosie, Mos Craciun, Fetita cu chibrituri? Sau Alba ca Zapada?„.
  • 23 februarie 2011 Lazaroiu scria intr-o analiza pe Contributors.ro intitulata Alba ca Zapada, Populistii si Opozitia ca „PD-L risca sa piarda alegerile daca va incerca sa se delimiteze de reformele aplicate de guvernul Boc”.
  • 1 mai 2011 Sebastian Lazaroiu este eliberat din functia  de consilier prezidential. Lazoroiu declara atunci ca doreste sa se dedice analizei politice si ca nu vrea ca analizele sale politice sa fie asociate institutiei prezidentiale. La o luna distanta, Lazaroiu este numit ministru al Muncii.
  • 30 august 2011 La exact un an de cand anuntase partidul Alba ca Zapada, intr-un interviu acordat Hotnews.ro , Lazaroiu a reformulat si a anuntat voalat Miscarea Populara. „Alba ca Zapada nu e un partid cum e Partidul Poporului, inventat intr-o garsoniera a unei televiziuni. Trebuie sa fie o miscare care chiar sa conteze, sa vina de la firul ierbii si sa tina cont de o realitate in miscare. O sa vedeti, probabil, in lunile urmatoare, mai multa miscare decat pana acum”.
  • 4 septembrie 2011 La scoala de vara a PDL, presedintele Traian Basescu a spus lucrurilor pe nume. Intrebat din sala daca a vazut-o pe Alba ca Zapada, presedintele a replicat „Surpriza. Alba ca Zapada sunteti chiar voi. PDL si generatia tanara”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro