Sari direct la conținut

Cum sa ne protejam copiii de raceli

HotNews.ro

Copiii sunt cei mai vulnerabili cand e vorba de sezonul rece si boliile care vin odata cu el. Cum ii putem proteja de viroze si afectiunile cailor respiratorii, ne invata doamna Cristiana Mirica, medic primar pediatru. Dansa ne ofera de la cele mai simple solutii, cum ar fi aerisirea camerei si spalarea mainilor, pana la principiile nutritive ce trebuie respectate in alimentatia celor mici.

Cea mai simpla si eficienta metoda, spune d-na doctor, este evitarea expunerii copilului la contactul cu persoane bolnave. Astfel, izolarea micutului in cazul unei infectii in familie, purtarea de masca de catre bolnav, folosirea batistelor igienice in cazul tusei sau stranutului, spalarea mainilor dupa suflarea nasului, evitarea pregatirii alimentatiei copilului de catre persoana „racita”, aerisirea locuintei, etc pot fi masuri eficiente de profilaxie.

Izolarea la domiciliu este benefica deoarece este suficient, uneori, ca in fata unui copil sa tuseasca sau sa stranute un bolnav, la o distanta mai mica de 30 cm, ca micutului sa i se inoculeze o cantitate suficienta de agenti patogeni declansatori ai bolii.

In anotimpul rece, alimentatia copilului trebuie sa contina produse bogate in vitamina C, cum sunt fructele si legumele, dar si principii nutritive echilibrate, preparate igienic si sanatos, evitand pana la excluderea totala din dieta a produselor „fast-food”, bauturilor carbo-gazoase, aditivilor alimentari si excitantilor. Nu trebuie uitata hidratarea corespunzatoare a organismului, chiar daca, aparent, in sezonul rece nevoile de lichide sunt resimtite mai putin.

La primele semne de boala, familia trebuie sa-i asigure copilului un mediu optim, umidifierea atmosferei, combaterea febrei, hidratarea corecta si administrarea unei diete care sa excluda alimentele greu de digerat sau excesul de proteine animale, sustine d-na doctor Mirica.

D-na Mirica descurajeaza administrarea antibioticului fara avizul medicului, deoarece este posibil ca medicamentul sa nu aiba efectul antitermic scontat, recomandand, in faza incipienta, tratamentele naturiste: fitoterapia si homeopatia.

Vaccinul antigripal este recomandat in epidemiile de gripa din anotimpul rece, dar el asigura protectie imunitara doar in cazul gripei. Avand in vedere ca virusurile se adapteaza in permanenta, vaccinul antigripal este modificat de la an la an, conform studiilor clinice, epidemiologice si recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In prezent, se poate spune ca multi copii au o receptivitate mai crescuta la infectiile de cai respiratorii si, totodata, o varsta tot mai mica a debutului bolilor, spune d-na Mirica.

De ce se intampla acest lucru? O parte dintre cauze sunt cresterea poluarii in orase, sporirea si diversificarea alergenilor respiratorii,intrarea copiilor in colectivitati la varste tot mai mici,alimentatia nesanatoasa,ignorarea normelor de igiena.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro