Cum sa nu ramaneti cu portofelul gol de sarbatori
Cati oameni se gandesc la Craciun fara sa-si faca probleme din cauza banilor? Nu foarte multi, in mod sigur. La urma urmelor, totul se reduce la bani: cadourile, bradul, mancarea si bautura alease special pentru aceasta sarbatoare, chiar si hartia de impachetat cadouri. Toate aceste cheltuieli ne lasa la inceput de an cu cardurile goale. Cateva idei despre ce trebuie sa facem si ce nu, pentru a nu fi nevoiti sa muncim pe branci cateva luni ca sa ne revenim cu banii, aflati din articolul urmator.
Cadourile
Cele mai mari cheltuieli sunt cele cu cadourile de Craciun. Multi obisnuiesc sa cumpere daruri pentru familie, prieteni apropiati, colegi, sefi, vecini etc. Puteti sa le faceti tuturor cate un cadou, doar daca va puneti imaginatia la incercare.
De exemplu, daca aveti o familie numeroasa, este bine sa cumparati un singur cadou, care le va folosi tuturor. Va puteti gandi, de exemplu, de la un televizor sau un aparat electrocasnic pana la un sejur intr-o statiune din tara. Daca stati prost cu banii, orientati-va catre cadouri mai ieftine: bilete la concerte, un album foto, o cina romantica la restaurantul lor preferat.
Daca vreti sa va distrati copios cu bani putini, puneti intr-o caciula bilete cu numele fiecaruia si rugati-av rudele sa traga cate unul. Nu uitati, cadourile pot fi simbolice. Economisiti bani cumparand mici chilipiruri, pe care le gasiti de obicei la magazinele de decoratiuni.
Ca sa nu depasiti bugetul, este foarte important sa stiti inca de la bun inceput cati bani alocati fiecarei persoane de pe lista dumneavoatra. Incadrati-va in aceasta suma, indiferent ce s-ar intampla! Cand mergeti la cumparaturi, nu plecati fara lista! Treceti in dreptul fiecarui nume, cadoul si pretul acestuia. In felul acesta veti incerca pe cat posibil sa nu faceti cumparaturi din impuls si nici sa chelutiti peste masura. Veti sti in orice moment cum stati cu banii.
Consumabilele
Desi la prima vedere par foarte ieftine, consumabilele – hartia de impachetat, funditele, felicitarile si plicurile – costa mai mult decat va imchipuiti. Daca sunteti expert la cumparaturi, stiti probabil ca puteti economisi aproape 50% sau chiar mai mult pe cutii, hartii de impachetat, beteala, fundite, sacosele si felicitati daca le cumparati din timp sau dupa sarbatori. Imediat dupa Craciun, nu vor mai avea nicio valoare.
In loc sa mai expediati la posta felicitarile, nu-i mai bine sa trimiteti unele virtuale? Nu va costa niciun ban, spre deosebire de micile cheltuieli pe care le faceti cumparand felicitari, plicuri si timbre.
Aveti de ales intre a cumpara brad de Craciun an de an sau a-l cumpara o singura data. Din ce in ce mai multe familii au inceput sa opteze pentru brazii artificiali. Daca va este dor de mirosul unuia adevarat, puteti cumpara cateva crengute din care sa impletiti una sau doua coronite. In casa va mirosi a sarbatori si astfel veti mai salva un copac.
Mancarea si bautura
Ca sa nu depasiti bugetul, cel mai bine este sa incercati sa aveti un Craciun cat mai simplu. Chiar daca intentionati sa pregatiti mancare pentru o familie numeroasa, nu trebuie sa goliti cardul pentru o masa copioasa. Ganditi-va la un meniu pe care vi-l puteti permite si incercati sa faceti cumparaturi de la supermarket, unde produsele sunt un pic mai ieftine.
Desi ati fost poate invatati ca, in asemenea situatii, gazda trebuie sa suporte toate cheltuielile, puteti organiza o masa la care sa contribuie fiecare invitat cu ceva. Este pacat sa petreceti sarbatorile singuri, decat sa le propuneti prietenilor sa impartiti costurile mesei de sarbatori.