Sari direct la conținut

Cum să vorbești cu copilul tău despre fake news și cum îl înveți să distingă ce e adevărat și ce e fals pe internet?

HotNews.ro
Cum să vorbești cu copilul tău despre fake news și cum îl înveți să distingă ce e adevărat și ce e fals pe internet?
Părinții ar trebui să își ghideze copiii în a identifica știrile false, strecurate printre cele adevărate SURSA FOTO: © Marko Volkmar | Dreamstime.com

Dacă ești părinte, știi că copilul tău, mai ales dacă a ajuns la vârsta adolescenței, își ia adesea informațiile de pe internet sau de pe rețelele de socializare. Știrile false și dezinformarea sunt o problemă din ce în ce mai mare pe internet, scrie BBC. Așadar, cum îți înveți copilul să distingă ce e adevărat de ceea ce este fals?

Știrile false sunt povești fictive prezentate ca jurnalism real, cu scopul de a susține o agendă și a manipula oamenii, scrie UNICEF. Informarea greșită înseamnă prezentarea de informații înșelătoare ca fapte, intenționat sau neintenționat.

Când oamenii cred ceva care este neadevărat, acest lucru ne poate afecta gândurile și acțiunile. Poate submina încrederea în mass-media, poate influența opinia publică și poate provoca diviziunea socială. De exemplu, vedem adesea o creștere a știrilor false sau a dezinformării răspândite în timpul alegerilor, deoarece oamenii încearcă să manipuleze publicul pentru a susține o agendă politică.

Doar unul din trei adolescenți declară că știe să deosebească știrile false de cele reale

67% dintre adolescenții cu vârsta între 15 și 17 ani care citesc știrile online spun că aceasta are o influență pozitivă asupra vieții lor (raport UNICEF Australia, 2024).

36% dintre adolescenți declară că știu să deosebească știrile false de cele reale (studiu UNICEF din anul 2020).

Există o mulțime de știri false pe internet, așa că este necesar să îți înveți copilul/adolescentul să nu creadă ceva fără ca mai întâi să verifice, este sfatul UNICEF.

În peisajul rețelelor sociale, lucrurile se schimbă rapid și este din ce în ce mai greu să ții pasul cu aceste schimbări.

Ce urmărește copilul tău? Pe ce platformă? Și – foarte important: poate să aibă încredere în ceea ce vede și citește?

În fiecare zi, fluxurile noastre de social media sunt inundate de informații reale, dar și de dezinformări. La prima vedere, nu poți face diferența între ele.

Așadar, întrebarea cheie este: cum identificați știrile false, strecurate printre cele adevărate?

BBC recomandă 5 pași simpli care pot ajuta copilul/adolescentul să distingă o informație reală de una falsă:

  • Povestea – această informație poate fi găsită și în altă parte și este relatată în același fel?
  • Emoțiile – cum îi face această poveste să se simtă? Știrile false încearcă adesea să manipuleze sentimentele oamenilor pentru a-i face să dea click.
  • Imaginea – este falsă sau în afara contextului? Puteți verifica pe internet de unde provine imaginea respectivă.
  • Autorul – care este adresa URL? Cele mai multe adrese URL de încredere se termină cu „.com”, „.gov”, „.org” sau „.edu”. Există experți numiți sau citați?
  • Distribuirile – chiar dacă este distribuit de un prieten sau de o persoană celebră, nu înseamnă că este o informație verificată.

Chiar și adulților le poate fi adesea dificil să identifice știrile false, iar un experiment realizat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts a constatat că adulții credeau în „știri” false în aproximativ 20 la sută din timp.

Un sondaj realizat de Common Sense Media a constatat că mai puțin de jumătate dintre copiii chestionați au spus că pot distinge știrile false și pe cele reale, potrivit National Geographic Kids.

Atât pentru copii, cât și pentru adulți, poate să fie o provocare.

National Geographic Kids vine, la rândul său, cu o serie de sfaturi care îi pot ajuta pe copii să facă diferența între știrile adevărate și dezinformare. În plus, aceste sfaturi îi pot ajuta pe copii „să gândească independent și să devină cetățeni digitali responsabili, nu doar pentru ei înșiși, ci și pentru ceea ce împărtășesc cu ceilalți”.

1. Gândește-te înainte să dai click sau să distribui!

Studiile arată că majoritatea oamenilor – mai ales când este vorba despre cei foarte tineri – sunt predispuși să facă clickbait dacă informația respectivă le stârnește o reacție puternică, bruscă – de fericire, de entuziasm sau de supărare.

Cel mai bun sfat pentru copii și adolescenți este ca atunci când informația respectivă le stârnește o reacție bruscă, puternică, să reziste impulsului de a o distribui imediat.

Un alt sfat important este să citești întregul articol, deoarece titlul poate fi înșelător.

„Este un titlu sau o imagine șocantă? Faptele nu susțin cele scrise acolo? Sunt semne că poate fi o știre sau o postare falsă”, spun specialiștii.

2. Încercați să identificați sursa informației!

Copiii și adolescenții nu urmăresc, în general, știrile zilnice.
Dacă au acumulat, însă, informații contradictorii pe un subiect și se simt confuzi, este bine să îi încurajezi să își pună o întrebare care îi poate conduce la adevăr: Care este sursa informațiilor?

Știrile autentice vor include surse pentru toate informațiile prezentate. Inclusiv în cazul în care sunt folosite surse anonime, știrea ar trebui să explice care este motivul.

Ideal este să căutați numele persoanelor și ale organizațiilor citate. În cazul în care acestea lipsesc, este un semnal de alarmă.

3. Încercați să verificați informațiile din știrea sau postarea suspectă!

Tinerii nu știu întotdeauna ce să creadă și ce nu din ceea ce citesc. Însă pot fi învățați să facă o căutare pe internet cu titlul articolului sau al postării pe care nu știu dacă să o creadă sau nu. Dacă informația este reală, mai mult ca sigur și alte surse de încredere au scris despre acest subiect. Dacă este falsă, este posibil ca ea să fi fost deja identificată ca atare pe internet.

Sursa foto: Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro