Sari direct la conținut

Cum se creioneaza descentralizarea: Ambulanta = SMURD, Politia = o decizie politica. Cum se vor face bugetele, unde se vor duce incasarile si ce se va intampla cu salariile angajatilor

HotNews.ro
Liviu Dragnea, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Liviu Dragnea, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Ce se intampla cu serviciul de Ambulanta, va fi sau nu descentralizata Politia, cum vor fi repartizate bugetele, se vor modifica salariile angajatilor sau unde se vor duce incasarile institutiilor descentralizate – sunt doar cateva intrebari la care Ministrul Dezvoltarii Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea a incercat sa raspunda marti, in urma unei noi sedinte pe tema descentralizarii. Potrivit lui Dragnea, procesul de descentralizare va fi facut printr-un proiect de lege si nu printr-o Ordonanta de Urgenta, institutiile descentralizate vor dispune initial de un buget alocat de la centru, dar incasarile, in mare parte, vor ramane la nivel local.

In urma cu o saptamina, liderii PSD si PNL au cazut de acord asupra trecerii la Consiliile Judetene ale unor institutii aflate in subordinea ministerelor Agriculturii, Mediului, Muncii, Tineretului. (vezi INFOGRAFIC)

Cu toate acestea, au ramas destule intrebari fara un raspuns concret si, mai ales, problema unor institutii cheie din portofoliul a doua dintre cele mai importante ministere: ambulanta de la Ministerul Sanatatii si Politia de la Ministerul de Interne.

Marti dupa-amiaza, Liviu Dragnea si Klaus Iohannis, insarcinatii USL cu procesul de descentralizare, au avut o sedinta lunga de peste 4 ore cu Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, secretarul de stat Raed Arafat, Ministrul Internelor Radu Streo, precum si reprezentantii Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Ministerului Muncii si al consiliilor Municipiilor si Consiliilor Judetene.

Sedinta pentru dscentralizare

Sedinta pentru dscentralizare

Foto: Hotnews

„Nu se are in vedere adoptarea unei OUG in ceea ce priveste descentralizarea. In viziunea noastra, descentralizarea este un proces car sa ne ajute sa ne rupem definitiv de comunism”, a declarat marti seara, vicepremierul social democrat Liviu Dragnea.

In plus, Dragnea a subliniat ca reticenta aparatului central la ideea descentralizarii vine din cauza ca acest proces inseamna reducerea influentei exercitate de la nivel central.

Problema descentralizarii Ambulantei: „Nu o vom descentraliza, ci o vom integra in serviciul SMURD”

Arafat si Iohannis

Arafat si Iohannis

Foto: Hotnews

„Am avut o discutie cu ministrul Eugen Nicolaescu si cu secretarul de stat Raed Arafat despre serviciul judetean de ambulanta – mi-au explicat amandoi care este conceptul integrat de functionare si de dezvoltare a acestui serviciu impreuna cu serviciul SMURD. In urma acestor discutii, opinia noastra, pe care o vom sustine si in sedinta finala a USL, este ca serviciul de ambulanta judetean sa nu fie descentralizat, dimpotriva, sa se integreze in sistemul SMURD”, a afirmat Dragnea la finalul sedintei de marti.

Problemele descentralizarii agentiilor din Ministerul Muncii

„Am avut o discutie cu doi reprezntanti de la Ministerul Muncii de la Agentia de Prestatii Sociale si de la ANOFM. Acesti doi reprezentanti au sustinut cu tarie ca nu se poate descentraliza nimic din cadrul acestor doua structuri. Discutia nu am dus-o pana la capat pentru ca, nefiind doamna ministru, nu am inteles exact daca aveau sau nu mandat… Am ineles ca dumnealor, fiind la conducerea celor doua structuri, normal ca nu doresc sa le descentralizeze..”, a spus Dragnea care a mentionat ca va avea o discutie cu ministrul Mariana Campeanu in cel mai scurt timp.

Politia – la MAI sau la nivel local? „O decizie politica luata in USL”

Liviu Dragnea a spus, marti, ca ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a aratat de ce componenta locala a Politiei nu este bine sa fie data autoritatilor locale, insa in privinta acestui aspect se va lua o decizie in cadrul unei sedinte a conducerii USL, care spera sa fie intr-un timp foarte scurt.

Liviu Dragnea a adaugat ca in ceea ce priveste ordinea publica si Politia Rutiera PSD sustine descentralizarea, in timp ce Klaus Iohannis a spus ca PNL considera ca aceastea ar trebui sa ramana la ministerul de resort.

Iohannis a mai declarat ca spersa sa sa fie realizata o mapa comuna cu toate concluziile unltimelor intalniri pe tema descetralizarii, mapa ce ar urma sa intre in analiza USL de saptamana viitoare.

Ce cere in plus, la nivel central, Agentia de Protectia Mediului

„Am discutat cu cei de la Agentia de Protectie a Mediului. Clar, atributiile de inspectie si control vor ramane la nivel central. In plus, la nivel central, ar urma sa vina o competenta pe care acum nu o au, si anume: un aviz pe care o Agentie Judeteana il emite, sa poata fi anulat de Agentia Nationala sau de Minister daca in urma verificarii se constata ca avizul respectiv a fost dat nelegal”, a explicat marti vicepremierul Dragnea.

Cum se va face bugetul descentralizatelor: „De la central, la autoritatile locale”

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Foto: Hotnews

„Pentru anul 2014, sumele prevazute in bugetul fiecarui minister pentru institutiile si atributiile care se descentralizeaza, vor fi trecute distinct in anexele bugetului de stat pentru a fi transferate catre autoritatile locale respective”, a explicat Dragnea.

„Pentru 2015, am stabilit ca pe parcursul anului viiitor, impreuna sa elaboram un act normativ prin care sa stabilim un cost standard pentru fiecare atributie care a fost transferata astfel incat, in functie de acest cost standard, in fiecare an, prin bugetul de stat sa fie asigurate sumele respective, sume care vor fi mai mici de cat se cheltuie acum”, a mai explicat vicepremierul.

Veniturile instutiilor descentralizate: mare parte la local, restul – desi nu s-a stabilit cat – va merge la minister

„Veniturile… Noi am discutat aceste lucruri si am conturat pricipiul ca o mare parte din aceste incasari sa ramana la nivelul judetului, iar o cota parte sa mearga la nivel national pentru programe nationale si echilibrare. Nu putem spune la acest moment cat va fi aceasta cota parte”, a precizat Liviu Dragnea, raspunzand la o intrebare HotNews.ro.

„Vom avea o discutie cu Ministerul de Finante pentru a putea pregati bugetul in sensul descentralizarii”, a mai spus liderul PSD.

Exemplele descentralizarii si teama care vine de la centru

„Directia Sanitara care va fi transferata la CJ, va fi transferata fara atributiile de control si inspectie sanitara ce sunt acum la minister. E o chestiune foarte simpla, spitalele sunt la autoritatile locale, judetene. Practic, aceasta structura va pastra rolul de coordonare a acestor entitati medical si va fi interfata intre contractele pe care le semneaza aceste autoritati cu casa de sanatate”, a explicat, marti seara, ministrul Liviu Dragnea.

„Exista foarte multa teama la nivel central ca se va zgudui sistemul. Se pierde influenta. Sistemul din Romania este rigidizat si foarte greoi si oricine din judet este obligat sa vina la Bucuresti pentru orice aviz, pentru orice aprobare. Si eficienta se vede: nu au crescut incasarile la buget, nu a crescut calitatea serviciilor publice… Exista principiul subsidiaritatii, adica puterea si decizia trebuie adusa cat mai aproape de cetatean”, a mai declarat vicepremierul social-democrat.

Vor fi disponibilizari?

Arafat, Nicolaescu si Iohannis

Arafat, Nicolaescu si Iohannis

Foto: Hotnews

„Nu este obligatoriu sa fie personal disponibilizat odata cu descentralizarea”, a raspuns Liviu Dragnea la intrebarile legate de posibilele demiteri si restructurari ce ar veni impreuna cu descentralizarea.

„Nu va creste numarul de personal si nu vor creste cheltuielile publice, asta v-o putem spune sigur. Exista posibiliatea ca pe parcursul anului 2014, fiecare autoritate locala sa analizeze activitatea pe care o desfasoara acea institutie, sa analizeze care este numarul optim de personal, care este nivelul optim de cheltuieli de functionare si vor aparea niste economii de cheltuieli in 2015”, a spus Dragnea.

Totusi, potrivit acestuia, orice ministru, in 2014, „poate sa faca o reorganizare a fiecarei institutii din subordine. Nu poate sa garanteze nimeni asta”.

„Parerea mea este ca inca sunt mult prea multe agentii nationale – am hotarat ca dupa ce finalizam procesul de descentralizare vom porni o analiza privind toate oportunitatile de mentinere a agentiilor nationale”, a precizat Dragnea.

„Obiectivul nostru nu este reducerea personalului, ci este descentralizarea, targetul nostru este sa nu crestem cheltuiala publica – daca un minister decide ca inainte de descentralizare sa reduca anumite posturi, foarte bine, dar nu acesta este scopul nostru – este un efect secundar benefic”, a raspuns Iohannis, intrebat daca se vor face disponibilizari la nivel central in urma descentralizarii.

Dragnea: „Daca as fi ministru, as analiza structura personalului si as face o reorganizare”

Legat de acest subiect, Dragnea a sustinut ca fiecare ministru va putea sa hotarasca „in ograda lui” si ca nu poate garanta ca nu vor fi persoane disponibilizate la nivel central.

„Este posibi ca anul viitor, fiecare ministru sa faca o analiza fireasca a competentelor care mai sunt la minister si in functie de asta sa decida”, a spus Dragnea.

„Daca as fi ministru m-as uita cu atentia pe structura personalului, pe ce competente mai am si actionez in consecinta, daca am nevoie in continuare de personal dupa ce au plecat la nivel lcoal, daca vom constata ca mi-au fost diminuate competentele poate fac reorganizare”, a mai spus Dragnea

Blocaje politice la nivel local?

„Probabil vor fi competente care vor fi exercitate in comun de Consiliul Local si de primar, asa cum se intampla si acum in subordine la autoritatile locale”, a declarat Dragnea, raspunzand unei intrebari privind posibilele blocaje institutionale ce ar puta aparea la nivel local.

„Unde vor aparea blocaje, ele vor aparea oricum din motive politice”, a completata Klaus Iohannis.

„In mod normal, numirile nu pot fi trecute ca procedura in lege decat intr-un singur mod, in opinia mea: numirea sa fie facuta de consiliul local la numirea primarului. Dupa aia, urmarirea efectiva a activitatii structurii respective trebuie s-o aiba primarul care este executivul”, a revenit Dragnea.

Potrivit vicepremierului, „administratia locala nu este blocata”.

„Marele blocaje au fost in administratia locala in ultimii 23 de ani. Se vor intelege la nivel local. Vom avea o prevedere in lege si cum se iese din acest blocaj. Vom crea posibilitatea primarului sa faca o numire interimara pana se iese din blocaj”, a completat vicepremierul social-democrat.

Ce se intampla cu salariatii descentralizatelor? Primesc acelasi salariu sau intra pe grila de salarizare de la CJ-uri?

„In mod normal trebuie sa plece cu acelasi salariu. Sunt niste drepturi castigate si nu putem sa generam un proces si sa piarda niste drepturi castigate”, a raspuns Dragnea intrebarii puse de HotNews.ro.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro