Sari direct la conținut

Cum se face urbanism in Romania: Primaria Capitalei a aprobat construirea unor cladiri pe fasia de protectie a unui poligon de tragere din Baneasa. Ministerul de Interne cere remedierea situatiei

HotNews.ro
Poligon tragere str. Jandarmeriei, Foto: Google Maps
Poligon tragere str. Jandarmeriei, Foto: Google Maps

Ministerul Afacerilor Interne cere Primariei Capitalei sa revoce o parte dintr-un plan urbanistic zonal care ar permite edificarea unor cladiri pe fasia de protectie a unui poligon de tragere din Baneasa ce apartine Jandarmeriei Romane. In cazul in care municipalitatea nu va anula de buna voie aceasta prevedere, MAI se va adresa instantei. Planul Urbanistic Zonal la care face referire MAI a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe 30 ianuarie 2014 si reglementeaza din punct de de vedere urbanistic un teritoriu urias, cuprins intre Sos. Odai, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, bd. Gheorghe Ionescu Sisesti si Sos. Bucuresti-Targoviste, respectiv 730 de hectare.

Initiatorul documentatiei de urbanism este Primaria sectorului 1. In spatele poligonului de tragere in acest PUZ sunt prevazute blocuri de 3-4 etaje.

„Prin adresa inregistrata la Cabinet Secretar General cu nr. 2940/6/17.07.2015 si la Directia de Asistenta Tehnica si Juridica cu nr. 2702/20.07.2015, Ministerul Afacerilor Interne si Baza de Administrare si Deservire a Jandarmeriei Romane – UM 0260, au formulat plangere prealabila impotriva hotararii consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 21/2014 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Zona de Nord a Municipiului Bucuresti Sos. Odai – Sos Bucuresti Ploiesti – str. Jandarmeriei – Sos. Gheorghe Ionescu Sisesti – Sos. Bucuresti Targoviste, sector 1. In motivarea plangerii prealabile, contestatarii sustin ca la elaborarea PUZ-ului trebuie avute in vedere si normele privind amenajarea poligoanelor de tragere cu armamentul din dotare si modul de omologare, autorizare si avizare a acestora, prevazute de Ordinul MAI nr. S/655/2008, referitoare la fasiile de siguranta laterale, situate in lungul poligonului, precum si fasia de siguranta in adancime, astfel incat prin PUZ sa nu fie afectata functionarea poligonului si sa fie clar prevazute utilizarile interzise cu privire la terenul aferent acelor fasii”, se arata intr-un document oficial al municipalitatii.

MAI cere revocarea in parte a acestui PUZ astfel incat sa se interzica ridicarea de constructii in fasia de siguranta a poligonului, in mod contrar urmand sa se adreseze instantei.

Planul Urbanistic Zonal la care face referire MAI a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe 30 ianuarie 2014 si reglementeaza din punct de de vedere urbanistic un teritoriu urias, cuprins intre Sos. Odai, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, bd. Gheorghe Ionescu Sisesti si Sos. Bucuresti-Targoviste, respectiv 730 de hectare. Initiatorul documentatiei de urbanism este Primaria sectorului 1.

In urma cu zece ani, aceasta zona era teren agricol. Dupa 2000, campul a inceput sa fie ocupat de case cu 1-2 etaje, insa dezvoltarea urbanistica a fost haotica. Practic, au aparut ici-colo, in mijlocul campului, cateva locuinte, fara drumuri asfaltate, fara utilitati. Desi este elaborat dupa ce in zona s-a construit destul de mult, acest PUZ traseaza o retea de strazi si stabileste un regulament de construire pentru viitoarele constructii. Totodata, creste regimul de inaltime in anumite zone unde sunt case de unul/doua etaje ajungandu-se pana la blocuri de 14 etaje. In spatele poligonului de tragere in acest PUZ sunt prevazute blocuri de 3-4 etaje.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro