Sari direct la conținut

Cum se poate transforma Petrotel Lukoil din companie privatizata in una nationalizata

HotNews.ro
Lukoil, Foto: Lukoil.com
Lukoil, Foto: Lukoil.com

​Rusii de la Lukoil au cumparat rafinaria Petrotel in 1998 pentru 53 de milioane de dolari, in urma unui proces controversat de privatizare derulat de fostul FPS (Fondul Proprietatii de Stat). Statul a cedat rafinaria rusilor mai mult in schimbul unor promisiuni de investitii de sute de milioane de dolari decat pentru bani, suma efectiv platita fiind considerata derizorie. Nu se stie daca si-au tinut promisiunile legate de investitii. Cert este ca in 2002, la patru ani dupa privatizare, Lukoil a beneficiat, datorita bunavointei Guvernului Nastase, de o stergere de datorii. Acum, dupa ce s-a constatat, la o prima vedere, ca Lukoil a fraudat statul cu 230 de milioane de euro, se pune problema ca statul sa redevina actionar al rafinariei. Nu ar fi primul caz. Statul mai are in vedere pentru „nationalizare” inca doua companii.

Presedintele Traian Basescu a spus ca daca vineri Lukoil va stabili sa nu reia productia, guvernul sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti. Insa, oricum Lukoil planuise sa renunte la rafinarie, indiferent de problemele pe care le are cu justitia. A investit peste un miliard de euro intr-o rafinarie de patru ori mai mare. Este vorba de rafinaria din Burgas (Bulgaria) care are deschidere direct la mare.

„Trebuie sa ne amintim pretul de privatizare, il replatim si diferenta cat a costat retehnologizarea si restul stabilim cat a fost evaziunea fiscala. Cred ca in momentul acesta guvernul ar trebui sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit sa o preia tehnic in operare si la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil sa discutam in contrapartida suma constata a fi frauda cu sumele investite”, a spus Basescu.

Acesta sustine ca Petrotel merge de cinci ani in pierdere si mai crede ca evaziunea fiscala ar putea fi chiar mai mare de 230 de milioane de euro. Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, in 2013 Petrotel a inregistrat o pierdere de 929 milioane de lei. In 2012, pierderea a fost de 274 milioane de lei, in 2011 a fost de 391 milioane de lei, in 2010 de 303 milioane de lei, iar in 2008 de 536 de milioane de lei.

Practic, Petrotel Lukoil a tot inregistrat pierderi an de an si, in plus, a fraudat statul printr-o evaziune fiscala de minim 230 de milioane de euro. Aceasta in conditiile in care a fost o companie rasfatata de stat.

In 2002, Guvernul condus de Adrian Nastase a aprobat Ordonanta de Urgenta 92/2002 prin care a sters penalitatile pe care Lukoil trebuia sa le plateasca la stat. Suma: 3 milioane dolari. Prin aceeasi Ordonanta, s-au aprobat si o serie de inlesniri la plata si amanarea la plata a unor majorari, pe o perioada de cinci ani.

In ciuda facilitatilor primite de la Guvern, Lukoil nu a reusit sa obtina profit. Intotdeauna a existat suspiciunea ca reuseste cumva sa scoata profiturile din tara, declarand in Romania pierderi.

Daca Lukoil va renunta la Petrotel, ramane de vazut cum ar putea statul roman sa redevina actionar. De la un timp, se tot pune problema ca statul sa redevina actionar la companii privatizate cu multi ani in urma.

Un caz este cel al ENEL care vrea sa renunte la companiile de distributie si furnizare energie electrica pe care le detine in Romania. ENEL este in discutii avansate cu o companie chineaza pentru vanzarea catre aceasta a operatiunilor din Romania. Pe de alta parte, si Departamentul pentru Energie vrea ca statul sa rascumpere una dintre cele societati de distributie scoase la vanzare: Enel Distributie Dobrogea SA. In aceste conditii, s-a oferit Nuclearelectrica, companie de stat in subordinea Departamentului pentru Energie, sa inceapa niste negocieri cu ENEL pentru preluarea distributiei din Dobrogea in defavoarea chinezilor. Distributiile Muntenia Sud, Banat si Dobrogea au fost privatizate in 2007, fiind preluate de compania italiana ENEL.

Un alt caz este cel al rafinariei Arpechim. La inceputul anului, ministrul economiei Constantin Nita a anuntat ca au inceput negocieri cu OMV Petrom pentru preluarea rafinariei Arpechim de catre stat. Spune ca statul trebuie sa preia rafinaria pentru a o vinde la pachet cu Oltchim. Arpechim a fost privatizat impreuna cu Petrom in 2004. In 2010, OMV Petrom a decis inchiderea rafinariei Arpechim deoarece nu mai era rentabila, fiind estimate pierderi de peste 100 milioane euro pe an in conditiile functionarii ei. Ideea preluarii Arpechim este mai veche, nu apartine ministrului economiei de acum. Chiar si Guvernul Boc a purtat negocieri cu OMV Petrom prin 2010 si 2011, insa discutiile s-au blocat in momentul in care s-a dovedit ca nu ar fi o afacere prea buna pentru stat. Deocamdata nici Guvernul Ponta nu a materializat intentia.

La capitolul „nationalizare” ar mai putea fi trecuta si cumpararea aproape fortata de catre Nuclearelectrica a tuturor actiunilor de la EnergoNuclear, compania de proiect care ar fi trebuit sa se ocupe de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. EnergoNuclear a fost infiintata in 2009 avand ca actionari mai multe mari companii europene. Nuclearelectrica detinea o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect avand restul: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15% iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%. Insa toti acesti investitori privati s-au retras rand pe rand, iar Nuclearelectrica a fost nevoita sa le cumpere participatiile ajungand acum sa detina 100% din companie.

Si in cazul Rompetrol, statul a redevenit actionar fara sa vrea. Practic, statul roman a fost fortat sa devina actionar la Rompetrol Rafinare, in urma unei decizii AGA a Rompetrol din 2010 care a aprobat conversia unor obligatiuni nerascumparate in actiuni. Fara sa doreasca, statul primea prin aceasta decizie un pachet de actiuni de 44,69%. In 2003, Guvernul Nastase a reglementat conversia a circa 660 milioane dolari reprezentand obligatii la bugetul statului, inclusiv penalitati in 22,8 milioane de obligatiuni pe termen lung. Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010O, insa in loc sa plateasca cei 660 milioane dolari, KazMunaiGaz, actionarul majoritar, a reusit sa faca in asa fel incat sa transforme obligatiunile in actiuni ale statului, doar sa nu plateasca datoria. A rascumparat doar 70 milioane de dolari din 660 milioane dolari. Ministerul Finantelor a dat in judecata grupul Rompetrol, insa a fost retrasa actiunea din instanta dupa ce Guvernul Ponta a aprobat o Hotarare de Guvern care prevede ca statul roman renunta la orice litigiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro