Sari direct la conținut

Cum vor scumpi creditele dobanda de referinta si cresterea riscului de tara

HotNews.ro

Dobanda creditelor in lei acordate de bancile comerciale ar putea creste dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de referinta cu 1%. Teoretic, rata dobanzii ar trebui sa se majoreze cu aceeasi valoare ca si dobanda de referinta a BNR, insa cresterea ratei dobanzii depinde si de alti factori precum lichiditatea pietei, concurenta si diversificarea surselor de finantare. De asemenea, si dobanda pentru creditele in valuta s-ar putea majora din cauza conditiilor monetare locale restricitive si a cresterii riscului de tara.

Institutiile bancare nu au stabilit inca noile valori ale dobanzilor.

Potrivit Rozaliei Pal, seful departamentului de cercetare macroeconomica al UniCredit Tiriac Bank, „dobanda creditelor este de asteptat sa creasca o data cu cresterea costurilor de refinantare de pe piata interbancara, in corelatie pozitiva cu dobanda de politica monetara a BNR. Cresterea costurilor de refinantare are ca efect imediat scaderea marjei de profit al bancilor si conduce la alinierea treptata a dobanzilor la credite oferite de banci in sensul cresterii acestora la nivelul care reflecta costul refinantarii”.

„Tendinta de crestere a dobanzii este vizibila atat pentru moneda nationala, cat si pentru valuta, desi este cauzata de alte motive cum ar fi conditiile monetare locale restricitive pe de o parte si cresterea marjei de risc pe piata internationala, pe de alta parte”, a declarat pentru HotNews.ro Rozalia Pal.

Pentru a putea ne face o idee asupra implicatiilor pe care le-ar putea avea majorarea ratei dobanzii, vom lua drept exemplu un credit pentru locuinta in valoare de 70.000 de euro, pe o perioada de 20 de ani.

In conditiile actuale, pentru imprumuturile in lei vom plati o dobanda de 9,75% pe an, iar rata lunara va fi de 2.496 lei. In conditiile majorarii dobanzilor cu un procent, adica la o dobanda de 10,75%, rata va fi de 2.663 lei lunar. Astfel, daca pana acum, la capatul celor 20 de ani, am fi platit 599.040 lei, echivalentul a 165.275 euro la cursul anuntat marti de BNR, dupa majorarea dobanzilor vom plati cu 11.000 de euro in plus.

In ceea ce priveste imprumuturile in euro, acestea se vor scumpi din cauza conditiilor monetare locale restricitive si a cresterii riscului de tara. In prezent, pentru aceeasi locuinta de 70.000 de euro, rata lunara este de 561 euro, iar dobanda de 6,6%. In aceste conditii, pentru aceasta locuinta vom plati, pana la finalul celor 20 de ani, 134.640 euro. Daca rata dobanzii la imprumuturile in euro va creste, de asemenea, cu 1%, pentru locuinta luata drept exemplu vom plati 144.720 euro pana la terminarea perioadei de creditare, iar rata lunara va fi de 603 euro.

Avansul ratei dobanzilor va avea efecte si asupra institutiilor bancare, dar si asupra economiei nationale. Seful departamentului de cercetare macroeconomica al UniCredit Tiriac Bank, ne-a mai declarat ca majorarea dobanzii atat la depozite, cat si la credite va avea ca efect decelerarea cresterii volumului de credite acordate si stimularea economisirii.

„Cresterea dobanzii este de asteptat sa aiba ca rezultat decelerarea creditarii si, astfel, temperarea consumului la un nivel de crestere sustenabila. Decelerarea consumului este de asteptat sa aiba efecte pozitive asupra dezechilibrelor macroeconomice, cum ar fi deficitul de cont curent si inflatia. Aceste corectii sunt necesare pentru evitarea riscului de supraincalzire a economiei si a riscului de stopare brusca a cresterii economice (hard-lending) si, prin urmare, pentru imbunatatirea atractivitatii tarii din perspectiva investitorilor straini”, a incheiat Rozalia Pal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro