Sari direct la conținut

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat undă verde organizării referendumului de aderare la UE

HotNews.ro
Maia Sandu și Roberta Metsola la mitingul proeuropean de la Chișinău, 21 mai 2023, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Maia Sandu și Roberta Metsola la mitingul proeuropean de la Chișinău, 21 mai 2023, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Curtea Constituțională de la Chișinău și-a dat avizul pentru legea privind organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pe care partidul președintei Maia Sandu dorește să îl organizeze anul acesta, relatează Deschide.md.

Magistrații Curții Constituționale au avizat proiectul de lege elaborat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu, judecătorii notând în avizul lor că inițiativa de revizuire a Constituției nu contravine prevederilor Legii Supreme și „corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de legislație”.

Curtea a ajuns de asemenea la concluzia că inițiativa de organizare a referendumului nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și, prin urmare, poate fi prezentată parlamentului spre examinare.

Deputații PAS au cerut Curții Constituționale să analizeze proiectul de lege privind aderarea Republicii Moldova la UE pentru a verifica dacă acesta respectă legislația țării. Parlamentarii au propus ca referendumul să aibă loc la data de 20 octombrie.

În cadrul referendumului, cetățenii moldoveni ar urma să fie întrebați dacă „sunt pentru aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană”.

Proiectul propune ca, în cazul adoptării referendumului, preambulul Constituției să fie completat cu două aliniate:

„RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova,

DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

Negocierile de aderare ale Republicii Moldova la UE au primit undă verde în decembrie

Maia Sandu a solicitat în decembrie anul trecut parlamentului moldovean să inițieze un referendum privind aderarea la UE. Ea a solicitat acest lucru în data de 24 decembrie, după ce Consiliul European a aprobat pe 14 decembrie începerea discuțiilor de aderare cu Rep. Moldova.

„După trei ani de mandat, am reuşit să menţinem pacea acasă, să întărim independenţa ţării, să avem o guvernare alături de oameni şi să deschidem negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Viitorul nostru este în familia europeană şi este necesar să spunem clar – toată ţara – ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să iniţieze organizarea unui referendum toamna viitoare, la care vocea cetăţenilor să fie hotărâtoare”, a declarat Maia Sandu la momentul respectiv.

Chiar dacă referendumul va fi organizat și aprobat pe 20 octombrie, negocierile de aderare între UE și Republica Moldova vor dura probabil ani de zile având în vedere aspectele complexe legate de alinierea Chișinăului la normele blocului comunitar.

De altfel, Maia Sandu a declarat în luna mai a anului trecut că speră ca Republica Moldova să adere la UE până în 2030.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro