Curtea de Apel Craiova prelungeste agonia RAAN, suspendand temporar falimentul
Curtea de Apel Craiova a hotarat miercuri, 3 februarie, suspendarea temporara a falimentului Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN). Astfel, a admis cererea formulata in acest sens de RAAN, prin administratorul judiciar Tudor&Asociatii si administratorul special Ion Sarbulescu (membru ALDE), impotriva deciziei Tribunalul Mehedinti din 28 ianuarie de intrare a RAAN in faliment, ca urmare a respingerii planului de reorganizare in Adunarea Creditorilor. RAAN se intoarce practic in situatia de insolventa, cu datorii de circa 1,5 miliarde de lei. Mai mult, administratorii RAAN cer Guvernului noi ajutoare de stat.
Hotararea Curtii de Apel Craiova este fără cale de atac. Decizia instantei nu face altceva decat sa prelungeasca agonia unei companii aflate intr-o situatie financiara dezastruoasa. RAAN a intrat in insolventa in 2013, in septembrie, din cauza ca ajunsese in incapacitate de plata. RAAN producea apa grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavoda si energie termica si electrica pentru uzul propriu si pentru consumatorii din orasul Drobeta Turnu-Severin. In acest moment, mai functioneaza doar termocentrala. Productia de apa de grea de pe platforma Romag Prod a fost oprita inca din vara anului trecut.
Din momentul intrarii in insolventa, Guvernul a tinut in viata in mod artificial RAAN. O modalitate de sprijin a fost alocarea repetata a zeci de milioane de lei pentru achizitia de apa grea de catre de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat. Aceasta in conditiile in care RAAN producea pe stoc apa grea de mai multi ani. De altfel, se ajunsese in situatia in care stocurile sa acopere necesarul pe aproape 60 de ani de acum inainte pentru cele doua reactoare de la Cernavoda.
- Administratorii RAAN vor noi ajutoare de la stat
Administratorul special Ion Sarbulescu a anuntat inca de saptamana trecuta ca va cere impreuna cu administratorul judiciar suspendarea deciziei de intrare în faliment. „Nu o facem de dragul hârtiilor, este o situaţie clară de nerezolvare a unor probleme care ţineau până la urmă de atribuţiile Guvernului României”, a spus Sarbulescu pentru Mediafax. Acesta a mai afirmat ca asteapta de la Guvern o hotărâre prin care să se achite contravaloarea apei grele aflată pe stoc la RAAN, din contravaloarea acesteia urmând să se achite alte obligaţii ale companiei. Adica vrea noi ajutoare de la stat.
Ion Sarbulescu este politician, membru ALDE, si a fost numit administrator special la RAAN de fostul ministru al Energiei Andrei Gerea. De altfel, este unul dintre membrii ALDE care au intrat in cursa pentru desemnarea candidatului la functia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. In trecut a fost membru PNL, senator in perioada 2000-2004 si director general al RAAN in perioada 2005-2007. In calitate de administrator special al RAAN reprezinta interesele actionarilor, adica a Ministerului Energiei in acest caz.
Dupa deschidera procedurii de insolventa, in tabelul creantelor, calculate la peste 1,5 miliarde de lei, au fost inregistrati peste 300 de creditori, dintre care cel mai mare Confort SA Timisoara, firma controlata de Georgica Cornu, supranumit si „regele asfaltului din Banat”. Confort SA a fost inregistrat in tabelul creantelor cu circa 664 milioane de lei.
In aprilie 2014, fostul ministru al energiei Razvan Nicolescu spunea ca aceasta creanta este ilegala. Intre asociatia Confort SA Timisoara-Hydrosistem Project AS si RAAN a fost incheiat in mai 2009 un contract in valoare de 165 milioane lei, fara TVA pentru o investitie legata de „instalatia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii”. Grupul de firme a fost selectat in urma unei licitatii din februarie 2009. Pe parcursul contractului au tot fost incheiate acte aditionale care au marit valoarea la 341,2 milioane lei. In martie 2014, procurorii DIICOT l-au retinut pe Georgica Cornu, cu acuzatia de evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat. Judecatorii au decis insa ca omul de afaceri Georgica Cornu sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar, pentru evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat. Vezi aici mai multe detalii.