Sari direct la conținut

Cutremurele din Gorj: Despăgubirile estimate au crescut la 1,1 milioane de lei / Record de locuințe asigurate săptămâna trecută

HotNews.ro
Daune-cutremur-Gorj, Foto: PAID
Daune-cutremur-Gorj, Foto: PAID

​Aproape 200 de dosare de daună au fost deschise până acum în urma cutremurelor din Gorj, produse în zilele de 13 și 14 februarie, iar rezerva de daune pentru dosarele unde s-au făcut deja constatări a crescut la 1,1 milioane de lei, au declarat luni pentru HotNews.ro oficialii PAID – societatea de asigurări care va plăti despăgubiri în limita a maxim 20.000 de euro pentru fiecare locuință asigurată împotriva cutremurului.

  • „Rezerva de daună a ajuns în prezent la 1,1 milioane de lei și această valoare evoluează pe măsură ce se fac constatări și aproximările devin din ce în ce mai apropiate de pagubele reale.
  • Este posibil ca pagubele să fie mai mari decât aceste estimari și astfel să fie implicate și anumite polițe facultative, dar probabilitatea este foarte redusa întrucat cutremurele nu au fost devastatoare.”, a declarat luni pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare al PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor).

Vineri, 17 februarie, oficialul PAID a precizat pentru HotNews.ro că rezerva de daună pentru dosarele în care se făcuseră constatări era de 700.000 de lei.

  • Important! Acestea estimări vizează doar sumele care ar putea fi primite de proprietari de la PAID, în baza polițelor obligatorii (PAD) – adica maxim 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcție de prima anuală plătită 10 euro (pentru locuințe din chirpici, paiată etc.) sau 20 de euro (locuințele din materiale mai rezistente).
  • Dacă cineva are avarii care depășesc această valoare, diferența ar trebui plătită de o altă firmă de asigurări dacă proprietarul și-a făcut și asigurare facultativă a locuinței, în completarea celei obligatorii.
  • Spre exemplu, Omniasig și Allianz-Țiriac Asigurări au anunțat săptămâna trecută că au peste 150 de dosare de daună deschise în urma cutremurelor din Gorj.

192 de dosare de daună după cutremurele din Gorj: A apărut și o notificare din București

Până la data de 20.02.2023 s-au deschis 192 dosare de daună în urma cutremurelor din Gorj, produse în zilele de 13 și 14 februarie, a anunțat pe Facebook PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), societatea privată de asigurări care emite polițele PAD de asigurare obligatorie a locuințelor și plătește despăgubirile în caz de dezastre.

Cele mai multe dosare de daună au fost deschise în județele Gorj (99), Hunedoara (20), Mehedinți (13), Caraș-Severin și Dolj (câte 11), dar, spre deosebire de săptămâna trecută, acum s-a deschis un dosar de daună și pentru un caz în Municipiul București.

Record de locuințe asigurate împotriva cutremurului săptămâna trecută

Directorul de dezvoltare al PAID a mai declarat luni pentru HotNews.ro că polițele PAD împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren emise săptămâna trecută, și care au intrat în vigoare peste week-end au făcut ca numarul total de locuințe asigurate să crească cu peste 21.000.

  • „Este cea mai mare creștere de portofoliu între doua zile lucrătoare. Astfel, dacă vineri (17 februarie) erau în vigoare 1,854 milioane de asigurări obligatorii pentru locuințe, am ajuns astăzi (20 februarie) la peste 1,876 de milioane de locuințe asigurate, un record și în privința numărului total de locuințe asigurate din țară”, a mai declarat Cosmin Tudor.

Potrivit legii, polițele care se reînnoiesc intră în vigoare imediat, în timp ce polițele noi intra la 5 zile de la emitere și plată, dar brokerii lucrează și în weekend, a mai spus acesta.

Atenție la ce scrie în contracte! Nu toți cei care au casele asigurate primesc despăgubiri când se produce dezastrul

HotNews.ro a atenționat într-o serie de articole recente asupra faptului că nu toți românii care au casele asigurate își primesc banii când se produce dezastrul. Oamenii trebuie să fie foarte atenți la așa numitele excluderi – clauzele din contracte care stipulează când se refuză plata despăgubirilor, clauze care de regulă sunt mai multe decât situațiile în care îți primești banii.

Peste 240 de dosare de daună au fost deschise anul trecut pentru locuințe asigurate și avariate de cutremur, din care până acum s-au făcut plăți în doar 119 cazuri, în timp ce în 27 de dosare oamenilor li s-a refuzat plata despăgubirii, inclusiv pe motiv că tencuiala nu a căzut din cauza cutremurului, arată date oficiale transmise HotNews.ro.

Într-un articol separat am explicat ce excluderi sau „capcane” pot apărea la asigurarea obligatorie a locuinței și motivele pentru care unora li se refuză plata despăgubirilor.

Date prezentate în exclusivitate de HotNews.ro arată că în anul 2021, românii au făcut 26 de reclamații la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), din care 11 reclamații pentru neplata despăgubirii, în timp ce anul trecut au fost 13 reclamații, din care 5 reclamații pentru neplata despăgubirii.

Pentru detalii citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro