Cvintete cu pian – Schumann, Enescu … la Casa Radio
Pianiştii Valentin Gheorghiu şi Roxana Gheorghiu vor sustine un recital in data de 28 martie, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, ocazie cu care va fi readus in atentia publicului compact-discul intitulat Cvintete cu pian – Schumann, Enescu, aparut la Editura Casa Radio. Prezentarea albumului va fi făcută de muzicologul Grigore Constantinescu în pauza recitalului, în foaierul central al sălii de concerte.
Alături de Cvintetul op. 44 în Mi bemol major pentru pian şi coarde de Robert Schumann (interpretat de Valentin Gheorghiu împreună cu membrii Cvartetului „Voces”), albumul mai conţine o creaţie camerală enesciană mai puţin cunoscută dar de certă valoare şi atractivitate, Cvintetul cu pian op. 29 în la minor. Lucrarea a fost oferită publicului în primă audiţie mondială târziu, la două decenii după compunere, în decembrie 1961. Între interpreţi se remarcau fraţii Ştefan şi Valentin Gheorghiu, cei care – alături de violonistul George Nicolescu, violistul Valeriu Pitulac şi violoncelistul Aurel Niculescu – semnează şi versiunea înregistrării speciale din 1981 de pe acest album.
Aşadar, marţi, 28 martie, la Sala Radio, publicul este aşteptat la o nouă întâlnire cu arta interpretativă marca Gheorghiu şi totodată încă o împlinire artistică a gândului exprimat de George Enescu într-o dedicaţie din anul 1939, fotocopiată în bookletul albumului Cvintete cu pian – Schumann, Enescu:
„Tânărului Ştefan Gheorghiu şi fratelui său Valentin, urându-le să îndeplinească tot ce s’aşteaptă de la ei. – George Enescu”
Recitalul sustinut de maestrul Valentin Gheorghiu alături de soția sa, pianista Roxana Gheorghiu va avea in program patru compoziții de Schubert: Fantezia în fa minor, op. 103, Grand Rondeau în la major, op. 107, Rondo în re major, op. 138 și Vals în la bemol major, op. 9, alături de suita Ma mère l’Oye de M. Ravel și Suita pentru două piane în do minor, op. 17, de S. Rachmaninov.
Valentin Gheorghiu s-a remarcat ca excepţional pianist şi compozitor, colaborând cu nume importante ale vieţii muzicale, alături de care a evoluat în Austria, Franţa, Germania, Statele Unite, Elveţia, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania, Japonia etc. A fost distins cu numeroase premii obţinute în competiţii internaţionale dedicate pianului. În prezent este membru al juriului în concursurile P. I. Ceaikovski, Van Cliburn, Fr. Chopin, A. Rubinstein, L. van Beethoven, R. Schumann, J. S. Bach. De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obţinut Menţiunea I în cadrul Premiilor George Enescu (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cât şi Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
Cu o activitate muzicală care denotă o atentă preocupare nu doar pentru latura concertistică, ci şi pentru cea a muzicii de cameră, Roxana Gheorghiu s-a format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a urmat studii universitare şi de masterat cu pianistul Gabriel Amiraş, desăvârşindu-şi formarea artistică la Weimar. A efectuat turnee în Italia, Luxembourg, Ungaria, Polonia, Spania, Rusia, Grecia ş.a, a obţinut titlul de doctor în muzică şi este cadru didactic al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.