Sari direct la conținut

Dacă ar fi banc, ar fi sinistru

Contributors.ro
Alin Theodor Ciocarlie, Foto: Hotnews
Alin Theodor Ciocarlie, Foto: Hotnews

Un om își prezintă declarația de credință pe situl instituției pe care o conduce: „La temelia întregii mele activităţi au stat întotdeauna respectarea şi aplicarea exemplară a Constituției, a legilor, cinstea, corectitudinea, onestitatea şi moralitatea”. Poate că nu întâmplător declarația este la timpul trecut. Pentru că omul este Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. La timpul prezent el datorează de ani buni, împreună cu soția, suma de 557.000 de lei la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale. Mai clar, impozite și contribuții aferente veniturilor obținute, dar neachitate la termen.

Printre îndatoririle unui cetățean român, prevăzute de legea fundamentală, se numără și plata contribuțiilor financiare. Pe lângă legi specifice, cinstea și corectitudinea impun și ele acest lucru, mai ales unui om care a mai deținut funcții publice de cea mai mare răspundere. Iar onestitatea și moralitatea ar trebui să fie pentru Avocatul Poporului stâlpi ai caracterului, el fiind cel chemat să vegheze la apărarea intereselor cetățenilor în raporturile cu autoritățile locale și centrale ale statului.

Ar fi prea frumos ca după iunie 2018, data celei mai recente declarații de avere a ministrului (acesta este echivalentul funcției domnului Ciorbea), familia să-și fi achitat datoriile. Pentru că veniturile nete ale celor doi din 2017, conform aceleiași declarații, fuseseră de 210.000 din salariu (soțul) și avocatură (soția), plus aproape 355.000 de lei din pensii – soțul având o pensie de peste 10.000 de lei lunar, dar mult mai mică decât a consoartei. Doar că șansele sunt minime, deoarece familia are credite bancare de rambursat în valoare de 1.300.000 de euro, conform aceluiași document…

Banca este însă clementă cu Avocatul Poporului căruia i-a finanțat achiziția vilei de 700 mp. Vestea i-ar putea scoate din minți pe cei care au avut credite în franci elvețieni pentru apartamente cu două-trei camere, sau pe cei care au garantat cu locuințele creditele pentru firmele proprii. Dar pentru datornicul nostru este ceva normal. „Acum nu plătim decât o sumă simbolică lunar, avem o înțelegere cu banca pentru un an sau doi. Sigur că banca ne-ar putea executa, să ne ia casa, dar știe și banca: în perioada asta nu ar scoate prea mulți bani pe casă. Așa că avem o perioadă de grație”, declara Victor Ciorbea pentru Ziare.com în septembrie 2014. Banca este o instituție privată și este treaba ei ce face cu creditele neperformante, câtă vreme se încadrează în reglementările în vigoare. Ar fi însă de așteptat ca Administrația Financiară să nu fie la fel de clementă. Doar este instituția unui guvern aflat într-o asemenea foame de bani încât, neputând gesta bugetul în termenul normal, a scos trista Ordonanță 114 care practic va submina economia națională, va ruina piața bursieră și toate speranțele oamenilor.

Doar că ANAF este și va fi îndurătoare cu necazurile familiei Ciorbea. Iar Avocatului Poporului nici măcar nu-i trece prin cap să-și respecte îndatoririle constituționale de cetățean. O bună prietenă, avocată de mare profesionalism, mi-a confirmat revoltată că familia Ciorbea chiar a contestat datoriile în instanță. Dar Tribunalul București le-a respins contestațiile, așa că rămân buni (?) de plată. Nu este greu de imaginat așadar setea cu care Avocatul Poporului aștepta încasarea noii și uriașei pensii de serviciu, de 80% din indemnizația BRUTĂ lunară, pe care ar fi urmat s-o încaseze în paralel cu indemnizația și cu „modesta” pensie actuală. Ghinion! Curtea Constituțională i-a refuzat-o, dând dreptate președintelui Klaus W. Iohannis.

În Suedia, țara în care s-a născut instituția Ombudsman, Constituția din 1809 o rezerva pentru o persoană „cunoscută pentru competența sa judiciară și pentru probitatea exemplară”. Nu știu unde și-a probat Victor Ciorbea competența judiciară. Dar dacă cineva vrea să facă un banc cu probitatea acestei persoane, nu poate fi decât unul sinistru. Pentru că cele de mai sus arată exact contrariul, anume un arghirofil fără scrupule, obedient și dornic să nu presteze nimic din ce ar putea deranja puterea. Șantajabil în fața fiscului, în consecință orb și surd la ce produc laboratoarele guvernului și ale coaliției politice aflate la putere, dar și la apelurile disperate ale societății civile, ale organizațiilor de afaceri și ale opoziției parlamentare, a terfelit misiunea Avocatului Poporului în ultimul hal.

Disperarea cu care se agață de demnitatea publică este de înțeles: dacă ar fi dat afară, n-ar mai putea fi nici măcar taximetrist! Deoarece tot doamna avocat de mai devreme afirmă că pentru a presta această activitate este necesar un certificat de la ANAF că nu ai datorii la stat. Bun bancul acesta, nu?

Să nu terminăm într-o notă veselă, conjunctura nu ne-o permite. Interesant, domnul Victor Ciorbea este din generația care a studiat fabula „Lupul moralist” în gimnaziu. Dar nu demonstrează prin nimic că a și înțeles ceva. Dimpotrivă, prestația sa confirmă trist decăderea morală a societății românești și zicala că „peștele de la cap se-mpute”. De la capul societății în jos se ocupă marii „influenceri” care sunt televiziunile. Nu ne mai e de ajuns că la cele de sport vedem frecvent foști impresari care au fost condamnați pentru furt de la cluburi de fotbal, dar odată eliberați își dau cu părerea ca experți în domeniu (ca și eternul și fascinant de iritantul patron…). Și la cele de știri, și la generaliste, vedem foști politicieni condamnați pentru corupție care își dau docți cu părerea despre treburile publice. Un condamnat pentru mită și spălare de bani în primă instanță cârmuiește la vedere finanțele țării: să luăm de la bănci și de la companiile din energie și telecomunicații ca să dăm la popor!

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro