Dacă mânânc un produs pe bază de făină de greieri, mai sunt vegetarian sau vegan? Ce spune o nutriționistă (VIDEO)
Pentru că s-a discutat mult în ultimele luni despre produsele din greieri, HotNews.ro a întrebat-o pe Giselle Nuțu, medic rezident gastroenterolog și expertă în nutriție, dacă mai poți fi considerat vegetarian sau vegan dacă consumi, de exemplu, făină din aceste insecte.
*Vezi întregul interviu mai jos în VIDEO, ori în textul: Ce înseamnă de fapt consumul de alcool ocazional și ce ar trebui să punem într-o salată – discuție cu o nutriționistă
„Intrăm în zona de motivație și percepție asupra conceptului de a mânca carne sau produse de origine animală. Dacă persoanele vegetariene sau vegane își doresc doar să nu afecteze sănătatea și bunăstarea animalelor, mai exact a mamiferelor, vertebratelor, putem să spunem că poți fi vegan ori vegetarian”, a spus ea.
De asemenea, spune Giselle Nuțu, dacă vrei să incluzi aici absolut toate viețuitoarele, nu o să funcționeze treaba asta.
Un alt subiect discutat a fost cel legat de dietă și sport.
Ce este mai important: dieta și apoi sportul, ori invers?
„Dacă vorbim la modul general, adică o persoană care nu-și dorește să se îngrașe sau să slăbească ori să pună masă musculară, e mult mai importantă dieta. E un factor decisiv: cu atât mai mult când vrem să slăbim, să punem masă musculară să ne îngrășăm, poate”, a afirmă ea.
- Dieta este 70% din stilul de viață, iar sportul este 30%.
„Atunci când vrei să slăbești și spui: „mă duc la sală și nu am grijă la dietă”, nu o să vezi aceleași rezultate. Dacă faci sport iar dieta nu e perfectă, scârțâie, atunci rezultatele întârzie să apară. Dieta este baza stilului de viață, iar sportul și odihna sunt cam pe același loc. Sunt și ele necesare, dar nu de bază”, a explicat Giselle Nuțu.