Dacă nu ataca Rusia Ucraina, astăzi am fi fost într-o situație foarte complicată la nivelul UE / Trebuia să închidem tot ce înseamnă gaz și nuclear – Președintele Comisiei pentru Energie din Senat
„Fără electricitate în bandă nu există industrie, nu există economie”, a declarat Antal Istvan Lorand, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din Senat, în cadrul unei conferințe organizate de Oxygen Events pe tema schimbărilor climatice. Acesta consideră că în urma războiului din Ucraina, Uniunea Europeană s-a trezit la realitate și a început să înțeleagă că este nevoie în continuare de capacitățile clasice de producere a energiei. „A ne baza doar pe regenerabile înseamnă suicid”, a mai spus senatorul.
Acesta susține că „daca nu ataca Rusia Ucraina, astăzi cred că eram într-o situație foarte complicată la nivelul UE, pentru că vocea verzilor și extremiștilor se întărea foarte mult și trebuia să închidem tot ce înseamna capacitate pe gaz și nuclear și trebuia să punem doar fotovoltaice și capacități bazate pe vânt”.
Potrivit lui Antal Istvan Lorand, înainte de război, capacitățile clasice de producere a energiei începuseră să fie considerate fier vechi și în aceste condiții nu ar mai fi fost nevoie de investiții în cabluri și conducte (distribuție și transport energie și gaze). „Iată că acest război ne-a ajutat să întelegem câtă nevoie avem de acest fier vechi, de țevi, cabluri. Dintr-o dată, Europa s-a trezit la realitate”, a precizat senatorul.
În opinia președintelui Comisiei pentru Energie din Senat, trebuie regândit „market design-ul”. „Suntem în momentul în care am realizat că a vorbi despre acestea ca despre fiare vechi este o utopie. Viitorul spune foarte clar că avem nevoie de distribuție și trasport și trebuie să facem acești pași cu foarte multă chibzuință, să folosim produsele europene și să nu importăm din China, iar industria auto să nu se mute în SUA. Atunci trebuie să regândim și să începem un market design. Actualul market design a fost proiectat pentru susținerea energiei regenerabile (…) Dar astăzi suntem în acea situație în care trebuie să tratăm cu mult calm acest proces de înverzire. Dacă rămânem cu acele reflexe și ideologii de dinainte, atunci Europa va avea mari probleme”, a declarat Antal Istvan Lorand.
Acesta a amintit că în timpul crizei energetice, prețul unui MWh depășise 500 euro. Antal Istvan Lorand susține că nu este împotriva regenarabilelor, fiind chiar un susținător, însă consideră că o economie puternică fără industrie nu există, iar industria nu se poate dezvolta fără energie în bandă, care poate fi produsă, deocamdată, doar de capacitățile clasice.
La rândul său, Sandor Bende, președintele Comisiei Industrie și Servicii din Camera Deputaților, a spus că dacă ar rămâne doar energia verde, produsele europene ar deveni necompetitive. „Și atunci se pune problema, ce vom face noi, Europa, din ce vom susține salariile oamenilor ca să poată plăti această energie mai scumpă decât în altă parte a lumii”, a afirmat Sandor Bende.