Daciana a semnat, taberele s-au dat
In luna martie a anului trecut, agentiile judetene ale taberelor si turismului scolar au primit o nota de fundamentare semnata de secretarul de stat PSD Daciana Sarbu, prin care li se sugera directorilor din teritoriu sa incheie contracte de colaborare cu investitori pentru administrarea taberelor. Motivul invocat era starea avansata de degradare in care se aflau multe asemenea spatii.
Astfel, mai bine de jumatate din taberele scolare din Prahova au fost cedate unor investitori. Pentru ca legislatia nu prevede obligativitatea organizarii unor licitatii sau selectii de oferte, s-a ales contractul de colaborare ca forma de instrainare a taberelor. Prin urmare, taberele au fost alese si date pe spranceana. In spatele acestor tranzactii se ascund insa afaceri banoase.
Spatiile de recreere pentru elevi in timpul vacantei sunt amplasate in zone de munte, numai bune pentru transformarea unei tabere intr-un complex turistic aducator de profit.
Contracte incheiate fara licitatie
Asa se face ca taberele din Sinaia, Cheia sau Telega au ajuns in proprietatea unor oameni de afaceri care se obliga prin contractul de colaborare sa faca investitii intr-un termen de pana la 30 de ani, cat este valabil documentul respectiv. Adrian Manta, fostul director al Directiei Judetene pentru Tineret Prahova, confirma ca ordinul a venit de „sus”.
„Am primit o nota de fundamentare de la Ministerul Educatiei si de la Autoritatea Nationala pentru Tineret in care se stabilea cu exactitate cadrul legal pentru asocierea cu investitori dispusi sa salveze de la degradare taberele scolare. Acesta era contractul de colaborare, cu termene si conditii precise.
Cred ca s-a ales cea mai buna solutie pentru ca elevii sa aiba in continuare spatii de cazare”, este de parere Manta.
In nota de fundamentare nr. 758/2004, aprobata de Daciana Sarbu, fiica fostului ministru PSD al agriculturii, se arata: „Va rugam a aproba incheierea, in mod direct, a unor contracte cu potentialii parteneri interesati sa investeasca in imobilele ce constituie proprietatea statului, administrarea Agentiei Nationale a Taberelor si Turismului Scolar”. Cu alte cuvinte, fara licitatie!
Avantajele investitorilor sunt numeroase: au intrat, fara a avea concurenta, in posesia unor proprietati (terenuri si constructii) amplasate in zone turistice de exceptie, unde metrul patrat de teren viran costa de la 50 de euro in sus. In plus, ei beneficiaza de toate utilitatile fostelor tabere, prin contractul de colaborare angajandu-se sa faca investitii de cateva miliarde de lei.
„Chiria”, mai mica decat cea pentru o garsoniera
Tabara pentru elevi de la Paulesti, amplasata in inima padurii cu acelasi nume, a fost cedata societatii ASCM, contractul fiind preluat ulterior de firma Pora SRL din Ploiesti, care s-a angajat sa faca in acest an investitii de doua miliarde.
Conform contractului semnat cu Directia Judeteana de Tineret Prahova, in luna septembrie a anului trecut, in incinta taberei va fi construit un motel cu 50 de locuri, cu piscina, terenuri de sport si alte amenajari pentru petrecerea timpului liber. In schimbul terenului si al constructiilor, investitorul se obliga sa asigure 20 de locuri de cazare pentru elevi. Atat si nimic mai mult.
In alte cazuri, „chiria” pe care o platesc actualii proprietari este mai mica decat cea perceputa pentru o garsoniera. De exemplu, conform contractului de colaborare nr. 2097, societatea Heveco Serv din Ploiesti se obliga sa plateasca pentru folosirea patrimoniului taberei scolare din Cheia 150 de euro.
Doar instanta poate hotari rezilierea contractelor
Actualul director al Directiei Judetene pentru Tineret, Bogdana Titei, spune ca va supune atentiei compartimentului juridic al ANT clauzele acestor contracte de colaborare. „Ma voi duce cu toata documentatia la Bucuresti pentru ca am mai multe dubii in privinta acestor contracte. In functie de opinia juristilor, vom lua masurile care se impun”, a spus Titei.
Rezilierea acestor documente se va putea obtine insa numai in instanta, pentru ca asa este prevazut in contractele semnate: „Eventualele litigii aparute in legatura cu interpretarea/executarea prezentului contract se vor solutiona pe cale amiabila. Daca acest lucru nu este posibil, se va apela la instantele judecatoresti”.