Sari direct la conținut

Dan Catalin Stancu este noul director general al Electrica. PLUS Cum ajung familii intregi la conducerea companiei

HotNews.ro
Catalin Stancu, Foto: Electrica
Catalin Stancu, Foto: Electrica

Dupa un proces de selectie care a durat sapte luni, Consiliul de Administratie al Electrica a reusit sa desemneze un nou director general al companiei. Acesta este Dan Catalin Stancu, care a lucrat in Electrica timp de 19 ani. In ultimii sapte ani a activat la E.ON. Trebuie precizat ca si sotia sa, Elena Stancu, a fost promovata recent in functia de director Operatiuni al Electrica. Nu este singura familie care controleaza structuri ale Electrica.

  • Ca o ironie, chiar Cristian Busu, secretar de stat in Ministerul Energiei si, concomitent, presedintele Consiliului de Administratie al Electrica, ii ureaza lui Catalin Stancu „bun revenit in familia Electrica„.

Alegerea noului Director General al companiei s-a facut in urma unui proces de selectie riguros, desfasurat dupa cele mai bune practici. Ii uram bun revenit in familia Electrica lui Catalin Stancu, a carui experienta este, in opinia noastra, foarte importanta, mai ales intr-o astfel de perioada plina de provocari. In acelasi timp, ii multumim Iulianei Andronache pentru modul in care a gestionat compania in ultimele sase luni„, a declarat Cristian Busu, potrivit unui comunicat al Electrica.

Potrivit mai multor surse din domeniul energetic, sotii Stancu sunt finii directorului general al Electrica Furnizare, Mircea Patrascoiu. La randul sau, Mircea Patrascoiu conduce Electrica Furnizare impreuna cu sotia Marilena Patrascoiu, care detine functia de sef departament de management, sub controlul direct al sotului sau.

Mai sunt si alte familii. De exemplu, familia Beu formata din Mihai Beu, director comercial, responsabil de achizitiile de energie electrica si certificate verzi, si sotia sa Corina Beu, sef departament pentru vanzarile catre clientii furnizorului de ultima instanta, sub controlul direct al sotului sau.

Mai este si familia Nita formata din Cristina Nita, sef departament achizitie energie, si sotul sau Gabriel Nita, sef departament marketing, ambele departamente sub controlul lui Mihai Beu.

Intr-o solicitare transmisa pe 25 iulie catre Cristian Busu, HotNews.ro intreba de ce se afla familii intregi la conducerea Electrica Furnizare. O alta intrebare era in ce masura acesta a promovat-o pe Elena Stancu, fina directorului general al Electrica Furnizare, Mircea Patrascoiu, in functia de director Operatiuni in cadrul Electrica. Pana in acest moment, HotNews.ro nu a primit raspunsuri.

In schimb, a trimis Electrica un comunicat de presa prin care arata ca s-au identificat potentiale conflicte de interese existente inainte de adoptarea unui cod de etica. In aceste conditii, Electrica analizeaza in prezent posibilitatea de eliminare a acestor conflicte de interese, cu respectarea legislatiei muncii si altor prevederi legale aplicabile, se arata in comunicatul datat 5 august 2016. „Codul de Etica si Conduita Profesionala al Grupului Electrica a fost adoptat si la nivelul Electrica Furnizare, si prevede printre altele implementarea ‘Politicii privind evitarea si combaterea conflictelor de interese’. Pe baza declaratiilor de interese depuse pana la data de 1 iunie 2016 s-a realizat o mapare a potentialelor conflicte de interese. S-au identificat astfel situatii preexistente adoptarii Codului si Politicilor. Grupul Electrica analizeaza in prezent posibilitatea de eliminare a acestor conflicte de interese, cu respectarea legislatiei muncii si altor prevederi legale aplicabile. Orice incalcare a Codului si Politicilor de la momentul adoptarii acestora este sanctionata, fara niciun compromis”, se preciza in comunicat.

Dan Catalin Stancu (53 de ani) va prelua noua functie pe 24 octombrie. Acesta a lucrat peste 19 ani in cadrul Grupului Electrica (1990- 2009), perioada in care a ocupat mai multe functii de conducere, inclusiv cea de director de afaceri corporative si privatizare. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, din 2009, sotia sa lucra la ElectricaServ SA. De-a lungul timpului, a fost membru in Consiliile de Administratie ale Electrica Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Furnizare Transilvania Nord, E.ON Moldova si CEZ Oltenia.

Incepand din anul 2009, Dan Catalin Stancu a activat la E.ON Romania, unde a ocupat pozitia de director de strategie si dezvoltare corporativa, precum si de membru in Consiliile de Administratie ale E.ON Distributie Romania si E.ON Renewable.

Din luna martie pana acum, Iuliana Andronache a asigurat interimatul la conducerea companiei, dupa revocarea lui Ioan Rosca din functia de director general.

In vara, Electrica Furnizare, o filiala a Electrica SA, s-a aflat in mijlocul unui scandal, care nici pana in acest moment nu a fost clarificat. Reamintim ca in iulie, HotNews.ro a aratat ca Electrica Furnizare a cumparat, in lunile aprilie-mai, 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi. Pe 5 august, Electrica preciza ca se afla in desfasurare un audit extern care analizeaza tranzactiile cu certificate verzi realizate de Electrica Furnizare. Nici pana in acest moment nu au fost facute publice concluziile auditului, chiar daca acesta a fost finalizat si a fost discutat chiar si in cadrul unei sedinte a Consiliului de Administratie al Electrica, potrivit informatiilor HotNews.ro.

Achizitiile ciudate de certificate verzi facute de Electrica Furnizare au starnit discutii pe piata cu privire la aspectele etice ale tranzactiilor, se arata intr-un raport din luna iunie realizat de Consiliului de Administratie al companiei, document obtinut de HotNews.ro. Documentul mai ridica si problema legalitatii tranzactiilor.

„Exista o suspiciune rezonabila ca tranzactiile au fost determinate de o intelegere anterioara si realizate mai tarziu pe piata certificatelor verzi de pe OPCOM, ceea ce este ilegal”, se arata in document. Potrivit acestuia, directoratul nu a informat Cosiliul de Administratie in niciun fel asupra acestor tranzactii. In raport se mai arata ca in cadrul companiei se afla familii intregi la conducerea Electrica Furnizare: familia Patrascoiu, familia Beu si familia Nita.

„Pe piata, exista discutii cu privire la aspectele etice ale acestor tranzactii, din cauza volumului neobisnuit, perioada de livrare (pana in 2019), precum si din cauza modului prin care Electrica Furnizare si-a ales partenerii pentru tranzactionarea certificatelor verzi, raspunzand la ofertele de vanzare ale grupului EDP Renewables, in loc sa lanseze oferte pentru achizitionarea de certificate verzi pentru toti producatorii de pe piata”, se precizeaza in raport.

Acesta precizeaza ca tranzactiile incheiate de Electrica Furnizare pe perioade asa lungi de timp indica faptul ca Electrica Furnizare s-a grabit sa contracteze rapid certificatele verzi, fara a profita de oportunitatile ulterioare de scadere a pretului minim la certificate, determinate de modificari legislative prezumtive.

In raport se mai arata ca directorii Electrica Furnizare nu au informat Consiliul de Administratie cu privire la aceste tranzactii, desi au existat mai multe intalniri in acea perioada. In timpul unei sedinte a CA din 25 mai 2016, presedintele de atunci al Consiliului Ramiro Angelescu l-a intrebat pe directorul general al companiei, Mircea Patrascoiu, daca tranzactiile sunt reale. Intrebarea a ramas fara raspuns concret, mai scrie in raportul CA.

In aceste conditii, Consiliul de Administratie a precizat ca este necesar sa inceapa un audit pentru clarificarea lucrurilor.

In document sunt trecute toate tranzactiile cu certificate verzi facute in perioada aprilie-mai 2016. Astfel, in aceste luni, Electrica Furnizare a achizitionat 1,6 milioane de certificate verzi de 47 de milioane de euro, cu perioada de livrare pana in 2019, de la 11 firme apartinand grupului portughez EDP Renewables. Au fost achizitionate de la acelasi grup in conditiile in care erau multe alte oferte la acelasi pret: 132.40 lei/certificat.

„Este necesara o verificare minutioasa a tranzactiilor descrise mai sus, pentru ca exista o suspiciune rezonabila ca ele nu au fost facute in interesul Electrica Furnizare SA”. De asemenea, sa se ia in considerare riscul la care este supusa companie atunci cand tranzactii de milioane de euro se afla la mana a catorva familii, fara sa existe parghii de control adecvate”, se mai arata in document.

Actionarul majoritar al Electrica Furnizare (78%) este Electrica SA, actionar minoritar, cu 22%, fiind Fondul Proprietatea. La randul sau, Electrica SA este companie cu capital majoritar privat, in urma listarii din 2014, insa cel mai mare actionar, cu o participatie de 48,7% este de Ministerul Energiei. Electrica SA are in conturi 600 de milioane de euro, bani obtinuti in urma privatizarii. Pana acum, Electrica nu a reusit sa faca nimic notabil cu aceste sume, chiar daca sunt destinate investitiilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro