Daniel Dăianu, despre creșterea impozitelor: 5% din PIB înseamnă consolidare fiscal-bugetară. E o inepție să crezi că o poți face doar pe cheltuieli
Nu poți să ai o consolidare bugetară, care însemnă o scădere de la un deficit între 7-8%, la reperul de 3% din PIB doar pe reducerea cheltuielilor, susține profesorul Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.
„Ca să creezi spațiu fiscal trebuie să te duci către 2% din PIB, având în vedere presiunile pe buget care vor crește în anul viitor. Gândiți-vă și dvs.: 5% din PIB înseamnă consolidare fiscal-bugetară. A crede că poți să faci numai pe partea de cheltuieli este o inepție. N-ai cum. Să ne uităm la bugetul României cât de firav este. Veniturile sunt cele mai joase”, a explicat el, în cadrul unei conferințe organizată de Financial Intelligence.
Potrivit acestuia, ne confruntăm cu un sindrom al deficitelor gemene înalte și un dezechilibru major al balanței comerciale.
„Deficitul bugetar mare exercită o dominanță fiscală asupra mixului de politici economice, asupra politicii monetare. Nu favorizează ameliorarea ratingului suveran și are impact asupra inflației și ratelor dobînzilor”, explică Dăianu.
El a mai spus că deficitele mari alimentează cererea agregată care nu se văd în tracțiunea investițiilor.
„Sigur, Statul face investiții, dar ele nu trebuie să se concretizeze în elefanți albi. Trebuie să avem investiții care să fie orientate către producția de tradebles, care ajută exportul și pot înlocui importul”, a precizat președintele Consiliului Fiscal.
În opinia sa, această cerere agregată susținută de o politică prociclică are impact și asupra dobânzilor.
„Haideți să ne uităm cum au scăzut dobânzile la noi. BNR nu relaxează dobânda de politică monetară. Să fim înțeleși. Când inflația scade poți să ai o politică monetară chiar întărită. Dacă inflația scade mai iute decât scăderea ratelor nominale și ratelor reale pe piață. Asta se observă și în alte țări. De aceea unele bănci centrale, inclusiv BCE se grăbește acum să scadă ratele pentru a nu împiedica economia, dar ele vor rămâne pozitive”, a mai declarat Daniel Dăianu.