Sari direct la conținut

Daniel Dăianu: România nu este suprataxată, dar unele sectoare sunt mai taxate decât altele

HotNews.ro
Acad. Daniel Daianu, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Acad. Daniel Daianu, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Vulnerabilitatea noastră este cunoscută, este evocată de BNR și de Consiliul Fiscal: avem un deficit bugetar foarte mare, susține academicianul Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

„În România există o rezistență enormă la corecția acestui deficit bugetar foarte mare pentru că va afecta veniturile oamenilor. E o teză care prevalează, că România este suprataxată. România nu este suprataxată. România colectează, într-adevăr foarte puțin”, a spus Dăianu, în cadrul unei conferințe organizată de BNR.

Potrivit acestuia, există în sistemul fiscal dezechilibre foarte mari, respectiv „sectoare mult mai taxate decât altele, mă refer și la categorii de contribuabili”.

Nu a spus mai multe în acest sens. De exemplu, angajații din construcții, agricultură, industria alimentară, IT și cercetare au facilități fiscale în privința impozitului pe venit. Prin Legea 296/2023 au apărut acciza la băuturile carbogazoase, bancile au fost suprataxate, companiile din energie la fel, precum și companiile mari. În plus, pe partea de alcool, vinul nu este accizat, spre deosebire de bere, tării și alte băuturi.

Consiliul fiscal atrăgea atenția și anul trecut că România trebuie să renunțe la portițe și excepții fiscale.

Vezi: Consiliul Fiscal: Renunțați la „portițe” și excepții fiscale / Veniturile bugetare sunt „inadmisibil de jos”

Referindu-se la educația financiară, el a amintit că experții au cerut mereu ca cetățenii să știe mai mult, dar ar trebui ca și specialiștii din guverne și parlamentarii să înțeleagă.

„Cetățenii trebuie să aibă cunoștințe economice și financiare mai bune. Este bine să fie așa. Educația financiară se adresează în primul rând celor care iau decizii, precum experților din guverne dacă există, din partide dacă există și parlamentarilor”, a afirmat Daniel Dăianu.

Potrivit acestuia, într-o țară care vrea să aibă politici serioase ar trebui să se discute în comitete parlamentare, să existe audieri cu experți, să vină cei de la Banca Centrală, Consiliul Fiscal, din mediul academic și să exprime un punct de vedere.

„Ați văzut la noi cum se întâmplă dezbaterile? În 6 ore, într-o zi, s-au terminat dezbaterile pe un proiect de buget. Nu se discută pe probleme de stabilitate financiară”, a mai arătat președintele Consiliului fiscal.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro