Sari direct la conținut

Daniel, noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Monitorul de Cluj

Din al doilea tur

IPS Daniel, un ierarh apreciat pentru spiritul sau managerial

IPS Daniel este cel de-al saselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), ales ieri de Colegiul Electoral Bisericesc, din al doilea tur de scrutin. El a obtinut 95 de voturi, in timp ce contracandidatul sau, Mitropolitul Bartolomeu, a obtinut 66 de voturi.

„Ne exprimam dorinta de a sluji Biserica Ortodoxa Romana asa cum a facut vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist“, au fost unele dintre primele cuvinte rostite ieri seara de noul Patriarh. El a cistigat si primul tur de scrutin al alegerilor Colegiului Electoral Bisericesc.

Daniel Ciobotea a fost Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, dar si loctiitor de Patriarh, dupa decesul lui Teoctist, la 30 iulie 2007, si va fi investit cel de-al saselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, cel mai probabil, pe 30 septembrie, intr-o ceremonie solemna la care vor participa reprezentanti ai bisericilor ortodoxe surori, potrivit purtatorului de cuvint al BOR, Constantin Stoica.

Trei candidati

Procedura de alegere a Patriarhului a inceput inca de ieri dimineata, cind membrii Sfintului Sinod al BOR au participat la o Liturghie si apoi la un Te Deum in Catedrala Patriarhala.

Sedinta Sfintului Sinod a inceput la ora 10. Ea a fost condusa de Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, cel mai vechi in hirotonie, care, pentru ca a acceptat sa prezideze sedinta, nu a putut candida la scaunul patriarhal.

Sfintul Sinod a ales cei trei candidati la scaunul patriarhal, Mitropolitii Daniel si Bartolomeu si Episcopul Ioan, dintr-o lista de 27 de membri eligibili, mitropoliti, arhiepiscopi si episcopi eparhioti, potrivit purtatorului de cuvint al Patriarhiei, Constantin Stoica.

Lista membrilor Sfintului Sinod eligibili la functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a inclus doar 27 de nume, desi Sinodul are 49 de membri, pentru ca episcopii vicari nu pot candida, potrivit statutului bisericii, iar Episcopul Romanului, Eftimie, si Iaochim, episcopul Husilor, au fost absenti de la sedinta pe motiv de boala.

Inainte de debutul primului tur, Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, s-a retras din cursa. O situatie similara a fost si in cazul lui IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, cunoscut pina de curind ca fiind unul dintre favoritii la ocuparea scaunului de patriarh, care s-a retras inaintea turului al doilea de scrutin.

Procedura

Decizia a fost luata abia spre seara de membrii Colegiului Electoral Bisericesc, organism format din aproximativ 180 de persoane, membrii Adunarii Nationale Bisericesti (Sfintul Sinod si cite trei reprezentanti ai fiecarei eparhii, doi laici si un cleric) si ai Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, dar si reprezentanti ai institutiilor de invatamint teologic (cite un decan si cite un

director de la institutiile de invatamint teologic din fiecare mitropolie). In conformitate cu regulamentul, patriarh a devenit candidatul care a obtinut majoritatea, adica cel putin jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate.

Rezultatul alegerii a fost consemnat intr-un proces-verbal, iar presedintele de sedinta a anuntat solemn numele celui ales, iar actele alegerii au fost inaintate Sfintului Sinod, care a validat alegerile.

Incidente

Un grup de cinci protestatari a afisat in fata Palatului Patriarhal un banner pe care scria: „Fara masonerie la Patriarhie“, dar au refuzat sa spuna care dintre candidati este vizat de mesaj. Intrebat la cine se refera mesajul lor, unul dintre cei cinci, Marcel Petrisor, a declarat pentru NewsIn ca protestul se adreseaza „celor care se simt“ si a refuzat sa dea nume.

El a spus, insa, ca grupul din care face parte si care nu apartine vreunei organizatii religioase, il sustine in cursa pentru scaunul patriarhal pe IPS Bartolomeu.

O serie de afise ce au aparut in ultimele 2 saptamini la Iasi si Bucuresti il acuzau pe Daniel, noul Patriarh, de legaturi cu masoneria. Afisele semnate de Comunitatea Crestinilor Ortodocsi Practicanti il acuzau pe PF Daniel ca are inclinatii de dictator, fiind propus de masonerie la functia de Patriarh.

„Il rog pe Intreitul, Atotputernicul si de oameni Iubitorul Dumnezeu sa Va invredniceasca de sanatate, binecuvintare, har, bogata si indelungata pastorire in slujirea Bisericii Ortodoxe Romane si in realizarea binelui comun al tuturor romanilor, dupa traditia vrednicilor inaintasi.“ – Ioan Robu, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, catre IPS Daniel

Al saselea Patriarh

In urma votului dat ieri de Colegiul Electoral Bisericesc, IPS Daniel va deveni al saselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Predecesorii lui Daniel Ciobotea au fost Miron Cristea (1925-1939), Nicodim Munteanu (1939-1948), Justinian Marina (1948-1977), Iustin Moisescu (1977-1986) si Teoctist Arapasu (1986-2007).

CV de Patriarh

IPS Daniel are 56 de ani si este vazut ca lider al aripii reformatoare din BOR. S-a nascut in 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis. Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), iar gimnaziul in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis.

Potrivit Hotnews, in anul 1966 a inceput cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le-a continuat in municipiul Lugoj, Liceul „Coriolan Brediceanu“. A urmat Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974) si apoi a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. Si-a continuat studiile in strainatate, in Franta si Germania.

In anul 1979, si-a sustinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg si a devenit doctor al Universitatii din Strasbourg. 7 ani mai tirziu, a intrat in viata monahala la Manastirea Sihastria, cu numele Daniel. In perioada 1980-1988, a ocupat functia de lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Geneva, si profesor asociat la Geneva si Fribourg, in Elvetia.

In iunie 1990, a fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Despre Mitropolitul Daniel, in presa din Romania au aparut afirmatii cum ca numele sau ar figura pe listele ierarhilor ale caror dosare intocmite de Securitate ar fi fost arse dupa caderea lui Ceausescu. Mai mult, activitatea lui de profesorat in Elvetia, in plina perioada comunista, cind acordul Securitatii era indispensabil pentru orice deplasare in strainatate, a devenit un handicap.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro