Sari direct la conținut

Danske Bank: Ratingurile Romaniei ar putea fi revizuite in sens negativ. Agentiile de rating infirma

HotNews.ro

Marile agentii de rating ar putea revizui in sens negativ calificativele acordate Romaniei, se arata intr-un raport al Danske Bank dat publicitatii joi.

Cu toate ca Romania a fost recompensata cu generozitate de agentiile de rating dupa aderarea sa la Uniunea Europeana, calificativele tarii noastre s-ar putea revizui in sens negativ datorita deficitului de cont curent mare, cresterii rapide a creditarii si a inrautatirii semnificative a a situatiei politice, potrivit analistilor Danske Bank.

Concret, Danske Bank se asteapta ca agentia Fitch sa reduca calificativul Romaniei de la “BBB-”, cu perspectiva stabila la “BBB”, cu perspectiva stabila. In prezent, ratingul Fitch este cu o treapta peste calificativele acordate de Standard & Poor’s si Moody’s acordate Romaniei.

De asemenea, analistii bancii daneze cred ca Moody’s ar putea schimba perspectiva riscului financiar in “negativa” de la “stabila”, insa isi va mentine ratingul la Baa3, iar Standard & Poor’s va mentine calificativul “BBB-” acordat Romaniei.

Analistii agentiilor de rating Fitch si Moody’s au declarat, citati de NewsIn, ca pastreaza aprecierile asupra ratingului actual al Romaniei, dupa cum este mentionat in rapoartele lor de la finele anului trecut, care anuntau marirea calificativului de tara.

„Sunt liberi sa faca ce vor, insa nu putem sa comentam asemenea afirmatii. Factorii ce sprijina ratingul Romaniei sunt mentionati in ultimul raport de tara, publicat de noi la finalul anului trecut”, a declarat Andrew Colquhuon, analist sef pentru Romana in cadrul Fitch Ratings.

“Perspectiva actuala a ratingului pentru datoriile in valuta pe termen lung este stabila, ceea ce inseamna ca balanta riscurilor este echilibrata in momentul de fata”, a continuat Colquhuon.

„Consideram estimarea ca fiind incorecta, deoarece de-abia am marit ratingul Romaniei. Problemele ar trebui sa devina foarte serioase pentru a determina o micsorare a ratingului”, a spus Kenneth Orchard, analist Moody’s pentru Romania.

In data de 31 august 2006, Fitch a imbunatatit ratingurile Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta, de la „BBB minus” la „BBB”, pe baza performantelor economice bune si a situatiei favorabile a finantelor publice.

De asemenea, agentia de evaluare financiara a imbunatatit ratingul pentru datoriile in moneda nationala, de la „BBB” la „BBB plus”, si a reafirmat calificativele pe termen scurt la „F3”, iar plafonul ratingului suveran a fost imbunatatit de la „BBB plus” la „A minus”, cu perspectiva stabila.

Agentia de rating, Moody’s Investors Service, a imbunatatit, in data de 6 octombrie 2006, ratingurile pentru imprumuturile pe termen scurt si lung, in valute si in moneda locala ale Romaniei, la „Baa3/P-3”, cu perspectiva stabile, ca urmare a imbunatatirii situatiei institutionale si a reducerii datoriei guvernamentale.

Perspectivele favorabile privind aderarea Romaniei la UE au determinat agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s sa imbunatateasca in data de 5 septembrie 2006 perspectiva ratingului de tara a Romaniei de la “stabila” la “pozitiva”.

Totodata, S&P a reafirmat calificativele pentru datoriile in valuta si lei pe termen lung la “BBB-“ si respectiv la “A-3” pentru imprumuturile in valuta si moneda locala pe termen scurt.

Danske Bank este cea mai mare banca din Danemarca si una din cele mai mari din Scandinavia. Grupul Danske Bank include Danske Bank, BG Bank, Realkredit Danmark, Danica Pension, precum si un numar de subsidiare. Pe langa Danemarca, grupul mai este prezent in Norvegia, Suedia, Irlanda de Nord si Republica Irlanda si deserveste peste 3,5 milioane de cilenti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro