Sari direct la conținut

Datoriile făcute de americani cu cardurile de credit au ajuns la cel mai ridicat nivel de când există date

HotNews.ro
Carduri de credit, Foto: Alexander Matvienko / Panthermedia / Profimedia Images
Carduri de credit, Foto: Alexander Matvienko / Panthermedia / Profimedia Images

Economiștii de la Rezerva Federală a statului New York au arătat într-un nou raport publicat marți că plățile făcute de americani cu ajutorul cărților de credit în trimestrul 3 al acestui an au atins un maxim istoric, relatează Markets Insider.

Datele arată că între lunile iulie și septembrie balanțele cărților de credit folosite de americani au crescut cu 48 de miliarde de dolari, în jur de 4,7%, datoria totală acumulată cu ajutorul acestora ajungând la nu mai puțin de 1,08 trilioane de dolari.

Această creștere marchează al 8-lea trimestru consecutiv de creștere a datoriei acumulate de locuitorii Statelor Unite cu carduri de credit în contextul inflației istorice care a apărut după pandemia de COVID-19 și a fost exacerbată de izbucnirea războiului din Ucraina.

Deși inflația a început să scadă în SUA cu a doua jumătate a anului trecut, nivelul economiilor americanilor s-a prăbușit în timpul pandemiei, după cum arăta și investitorul legendar Michael Burry în vara anului trecut, deși crahul financiar pe care l-a prognozat nu s-a materializat.

Mai exact, economiile personale din Statele Unite au scăzut între primăvara lui 2021 și vara lui 2022 de la 25% la 3,8% din PIB-ul american.

Datoria făcută de americani cu cardurile de credit a atins un nivel record

Economiștii de la Fed New York afirmă că noua creștere a datoriilor făcute de americani cu cardul de credit în trimestrul 3 este, în termeni nominali, cea mai mare creștere de la un an la altul înregistrată din 1999, când au început să fie colectate datele pe acest subiect.

Datoriile gospodăriilor au crescut cu 228 de miliarde de dolari în același interval de timp, o altă componentă importantă a lor fiind împrumuturile pentru studii universitare, așa-numitele „student loans” din Statele Unite.

Datoriile făcute de americani cu cardul de credit au depășit pragul de un trilion de dolari pentru prima dată vara aceasta.

Însă în condițiile în care economia Statelor Unite a sfidat toate așteptările, înregistrând o creștere puternică în trimestrul 3, economiștii de la Fed notează că creșterea îndatorării americanilor „este în linie cu cheltuielile nominale puternice și creșterea reală a PIB-ului în același interval de timp”.

Ei avertizează însă că tot mai mulți americani rămân în urmă cu rambursarea împrumuturilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro