Daveed Gartenstein-Ross, expert in contraterorism: Moartea lui Osama bin Laden e o lovitura enorma pentru Al-Qaeda, insa nu ucide reteaua terorista
Moartea lui Osama bin Laden este o lovitura enorma pentru reteaua jihadista in mai multe moduri, insa nu va ucide Al-Qaeda, a declarat pentru HotNews.ro expertul in contraterorism Daveed Gartenstein-Ross. „Grupul jihadist are si alti conducatori care pot face un pas inainte, pentru a servi ca lideri ai retelei”, crede Gartenstein-Ross. Liderul retelei teroriste a fost ucis intr-o operatiune a Navy SEAL in Pakistan.
- Citeste si Osama nu a fost creatia CIA.
Iata ce crede Daveed Gartenstein-Ross despre moartea lui Osama bin Laden, anuntata luni de presedintele Barack Obama:
* Oama bin Laden pare sa fi fost mult mai relevant din punct de vedere operational pentru Al-Qaeda, chiar si in ultimii ani, decat au perceput multi analisti. Moartea sa este astfel o lovitura enorma pentru reteaua jihadista in mai multe moduri, dar nu ucide Al-Qaeda. Grupul jihadist are si alti conducatori care pot face un pas inainte, pentru a servi ca lideri ai retelei. Acestia pot lucra pentru a combina talentele lor de militant cu agentii, sursele de finantare si alte lucruri esentiale, in scopul de a executa comploturi teroriste si de a realiza alte activitati militante. Al-Qaeda are de asemenea numeroase grupuri afiliate care raman active si relevante.
descris ca una dintre „vedetele in devenire ale comunitatii contrateroriste” de catre International Herald Tribune * este directorul Center for the Study of Terrorist Radicalization din cadrul Foundation for Defense of Democracies * a adus contribuţii academice semnificative la mai multe aspecte ale studiului terorismului şi securităţii naţionale * unul dintre principale sale domenii a fost cel al „teroristilor domestici”, cei nascuti sau crescuti in societatile occidentale * a fost unul dintre autorii celor doua studii majore pe aceasta tema, ambele publicate in 2009 * a tinut conferinte pe tema radicalizarii teroriste la Universität Tübingen (Germania), Interdisciplinary Center Herzliya (Israel), Marine Corps University si la American Political Science Association Annual Meeting * studiaza si regiunile geografice unde gruparile jihadiste reprezinta o amenintare importanta (de exemplu, Somalia) * recent, a fost unul dintre editorii volumului „The Afghanistan-Pakistan Theater: Militant Islam, Security and Stability” (FDD Press, 2010) * ca o recunoastere a meritelor sale, a fost numit recent lector permanent la Leader Development and Education for Sustained Peace (LDESP) din cadrul Naval Postgraduate School, unde ofera cursuri pentru militarii americani * a lucrat si in calitate de consultant pe probleme de terorism si probleme internationale pentru diferite companii media cunoscute * se pregateste pentru doctorat in politici mondiale la Catholic University of America, unde a primit si un master in acelasi subiect * a absolvit cu J.D., magna cum laude de la New York University School of Law si cu B.A., magna cum laude, de la Wake Forest University.
Daveed Gartenstein-Ross
* Viziunile strategice ale lui Bin Laden – in principal, importanta subminarii economiei dusmanului si largirea frontului cat mai mult posibil – au fost insusite pe scara mare in interiorul retelei sale. Ambele paradigme ale razboiului sau impotriva Americii au fost modelate de experientele sale din timpul razboiului afgano-sovietic.
* In timpul conflictului afgano-sovietic, bin Laden si unii camarazi arabi de arme au reusit sa faca fata mai multor atacuri intreprinse de catre fortele speciale ruse (Spetsnaz) langa Khost, Afganistan, in primavara anului 1987. Acest lucru l-a transformat pe Bin Laden intr-un erou de razboi in mass-media araba. Desi aceasta batalie a fost nesemnificativa pentru rezultatul final al razboiului afgano-sovietic si, desi fiecare istorie serioasa concluzioneaza ca „arabii afgani” nu au fost un factor militar in infrangerea Rusiei, timpul petrecut de bin Laden pe campul de lupta afgan a fost o experienta formativa pentru el, una care a modelat abordarea pe care mai tarziu o adus-o la conducerea Al-Qaeda.
* Pentru bin Laden, una dintre lectiile cheie invatate din razboiul impotriva sovieticilor a fost importanta de a submina economia inamicului sau: Uniunea Sovietica nu doar ca s-a retras infranta din Afghanistan, dar insusi imperiul sovietic s-a prabusit la scurt timp dupa aceea. Astfel, bin Laden a crezut atat ca a invins una dintre superputerile lumii pe campul de lupta, dar si ca a jucat un rol important in disparitia sa. Cea mai convingatoare conexiune care poate fi trasa intre razboi si dizolvarea imperiului sovietic este aceea a costurilor impuse de conflict.
* Un al doilea aspect al experientei lui bin Laden in razboiul afgano-sovietic care a influentat intelegerea sa strategica a luptei impotriva Americii a fost intinderea frontului de rezistenta anti-rusesc. Invazia sovietica a indignat lumea musulmana si bin Laden, in esenta, a fost la varful unei organizatii multinationale majore in timpul razboiului afgano-sovietic. Printre membrii acestei organizatii s-au aflat luptatori, asistenti sociali si alti voluntari. Organizatia s-a bucurat de o prezenta semnificativa in mass-media, de sponsori externi si de o sustinere extinsa.
* Daca strategii americani ar fi inteles de la inceput aceste perceptii strategice duble, ar fi putut fi capabili sa evite unele dintre gafele costisitoare pe care le-a facut America. Dar nu este evident faptul ca strategii din Statele Unite au vazut in mod clar legatura dintre razboiul dus de Al-Qaeda si economia americana, chiar si dupa ce bin Laden a laudat acest lucru pe scena mondiala. Mai mult, daca oficialii de la Washington ar fi inteles obiectivul Al-Qaeda de a extinde lupta impotriva Statelor Unite, ei ar fi putut formula mai multe obiectii legate de invazia din Irak, care a creat un camp de lupta mult mai larg pentru America.
* Acesti piloni gemeni ai strategiei Al-Qaeda nu au murit odata cu Osama bin Laden. Mai degraba, acestia au patruns acum adanc in organizatie si in retelele afiliate. Lupta va continua, cu Al-Qaeda preluand modelul pe care bin Laden s-a straduit sa-l stabileasca.